IZBORI U AMERICI

NITKO VIŠE NE ŽELI CLINTONA Demokrati bježe od sjećanja na njegove seksualne afere, #MeToo pokret važan je faktor na izborima

 
Bill Clinton i Monica Lewinsky 1995.
 Reuters

Kad je republikanski zastupnik u parlamentu savezne države Arkansas lani zagovarao da se promijeni ime zračne luke u Little Rocku, koja je nazvana prema bivšem predsjedniku Billu Clintonu i njegovoj supruzi Hillary Clinton, Clarke Tucker je stao u obranu bivšeg predsjednika.

“Argument je glasio da stanovnici Arkansasa ne podržavaju Clintona. Ja sam razmišljao u smjeru da su stanovnici Arkansasa za Clintona glasali osam puta”, rekao je tada demokratski zastupnik Tucker.

Danas Tucker drugačije rezonira. Suočen s vrlo tijesnom utrkom na ovim kongresnim izborima, Tucker bi vjerojatno, piše New York Times, bio sretan da su Bill i Hillary miljama daleko.

Tuckerov slučaj signalizira veliki zaokret koji se dogodio u redovima demokrata.

Postao opasnost

Naime, Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a, ali i nekadašnji guverner i javni tužitelj Arkansasa, nekada je bio sastavni dio predizbornih kampanja demokrata. Danas ne sudjeluje u Tuckerovoj. U biti, barem javno, ne sudjeluje u ničijoj.

New York Times piše kako je postalo jasno da je Clinton, u trenutku kad demokrati traže svoj novi identitet u eri aktualnog predsjednika Donalda Trumpa, postao toksični faktor.

Našao se u poziciji da, nakon što je gotovo 50 godina donosio podršku demokratskim kandidatima, ne može nadići svoje nekadašnje osobne i političke odluke. Clinton je postao “opasan” u kontekstu pokreta #MeToo, s obzirom na svoje iskustvo s Monicom Lewinsky.

Iskusna stručnjakinja za strategiju Demokratske stranke Rebecca Kirszner Katz tvrdi da su demokrati redefinirali svoju stranačku podršku ponašanju Clintona u svjetlu novoprobuđenih stajališta o ženama, moći i seksualnim zloupotrebama.

“To je bila zloupotreba moći koja se nije smjela dogoditi i ako Clintoni 20 godina poslije ne mogu prihvatiti tu činjenicu, teško je vidjeti da mogu biti dio buduće Demokratske stranke”, tvrdi Katz. Promjene - koju dodatno naglašava činjenica da niz aktualnih kandidata ima uske veze s Clintonovim naslijeđem - navodno je svjestan i sam Clinton, koji trenutačno obnaša funkciju predsjednika odbora Zaklade Clinton.

Priprema za izbore

Njegov je glasnogovornik poručio kako bivši predsjednik vjeruje “da bi se na ovim izborima trebalo raditi o aktualnim kandidatima i aktualnim vremenima”. Njegovi prijatelji otkrivaju kako mu nedostaje predizborna vreva, ali da on razumije trenutačnu političku klimu, onu u kojoj stranka pokušava definirati svoju poruku kojom bi se mogla učinkovito suprotstaviti Trumpu na idućim predsjedničkim izborima.

“On nikad ne staje i ne želi stati, no on je vrlo pametan političar i razumije ritam ovog ciklusa”, tvrdi Paul Begala, demokratski strateg i Clintonov pomoćnik iz Bijele kuće.

Intenzivan rad

Ulogu koju je nekada imao Clinton, sada je preuzeo bivši predsjednik Barack Obama koji poručuje biračima da u što većem broju izađu na birališta. Upravo njega demokratski kandidati najviše traže za svoju kampanju, kao glas koji će dodatno naglasiti njihov otpor prema onome što predstavlja Donald Trump koji intenzivno radi u suprotnom taboru, onom republikanskom.

Predsjednik Trump neumorno sudjeluje u kampanji već tjednima, navodno svjestan da su ovi izbori na pola mandata oni na kojima se odlučuje upravo o njemu te igra na kartu ekonomskog uzleta i borbe protiv ilegalne imigracije. Mnogi ga optužuju za napadačko i nasilničko verbalno ponašanje.

Republikancima ostaje većina u Senatu, Zastupnički dom gube

Izbori na polovici mandata, koji se održavaju sutra, odlučuju o tome tko će imati većinu u Zastupničkom domu američkog Kongresa. Predizborne ankete, iako su svi jako oprezni oko toga vjeruju li u njih poučeni svime što se dogodilo na posljednjim predsjedničkim izborima, pokazuju da bi većinu sami mogli ostvariti demokrati. Što se tiče Senata, prognoze nisu tako blistave za demokrate. Od ukupno 100 senatora, birat će se 35 novih, većinom u konzervativnim dijelovima SAD-a, pa su šanse da demokrati požanju dvostruki uspjeh male. Glavne utrke za Senat vode se u Arizoni, Floridi, Indiani, Missouriju, Montani, Nevadi, New Jerseyju, Sjevernoj Dakoti, Tennesseeju, Teksasu i Zapadnoj Virginiji.

Trump se svesrdno dao u kampanju i ima zavidan tempo: deset skupova u osam država u samo pet dana. Svjestan je uloga.

“Pretvarajte se kao da jesam na listiću”, poručio je svojedobno biračima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:47