ODLUKA SUDA

NIZOZEMSKA ZABRANILA PUŠAČKE ODJELJKE U BAROVIMA I BISTROIMA Zakonska iznimka koja je dozvoljavala pušenje u kafićima do 70m2 proglašena nevaljanom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.02.2018. u 17:44

Marijuana. Drug user smokes a marijuana cigarette (called a joint or reefer). Marijuana is made from the dried leaves & flowering tops of the hemp plant, Cannabis sativa. It can be mixed with tobacco and smoked (as here) or eaten. Marijuana contains a mood-altering (psychoactive) drug, tetrahydrocannabinol (THC). It induces an initial feeling of stimulation followed by sedation and pleasant tranquility. Users may also have altered perceptions of time & space, heightened perception and unusual reasoning patterns. Negative effects can include confusion and anxiety attacks. Frequent marijuana users may develop a psychological dependence on the drug., Image: 102348831, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Profimedia, Sciencephoto RM

Nizozemski sud je u utorak u drugostupanjskoj presudi zabranio pušačke odjeljke u barovima i bistroima u zemlji, gdje se pušenje dopuštalo u 25 posto takvih objekata.

Više od deset godina nakon preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o zabrani pušenja u zatvorenim javnim mjestima, manji bistroi su još imali zatvorene prostore u kojima se moglo pušiti, na temelju zakonske iznimke.

Sud u Den Haagu je ocijenio da su takvi prostori "u sukobu" s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana (CCLAT) WHO-a koja je 2005. stupila na snagu i koju je Nizozemska potpisala.

"Zakoni o suzbijanju ovisnosti o pušenju primjenjuju se i na prostore namijenjene pušačima", odlučio je sud, dodajući da iznimka od zakona "nije valjana".

Udruga protivnika pušenja koja je uložila žalbu, imala je u vidu barove manje od 70 četvornih metara u kojima je vlasnik ujedno i jedini zaposlenik. Takvi barovi sada više ne smiju imati zatvorene prostore za pušače.

Udruga "Čist zrak za Nizozemsku" koja se žalila na presudu iz 2016., rekla je da je "sretna i zadovoljna" odlukom, dodajući da je njezino poslanje boriti se za društvo bez dima cigarete.

Još se ne zna kad će se sudska odluka početi primjenjivati jer se može očekivati još jedna žalba, pišu nizozemska glasila.

Sud je usto odbio zahtjev udruge da se zabrana primjenjuje na sve zatvorene javne prostore namijenjene pušačima.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo