RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Isporuka američkog oružja ‘mogla bi aktivirati rusku nuklearnu doktrinu‘: ‘Gorjet će cijela Ukrajina!‘

Događaje na ratištima diljem Ukrajine te aktualnosti povezane s ruskom invazijom pratimo uživo

Dmitrij Medvedev

 Mikhail Metzel/Afp

Ključni događaji 346. dana rata u Ukrajini:

- Njemačka ima stotine dokaza o ratnim zločinima

- oslobođena još jedna grupa ruskih zatvorenika-

- Amerikanci će novac zaplijenjen od Rusa poslati Ukrajini


Izvješće WHO-a o krizi u Ukrajini izazvalo spor između SAD-a i Rusije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predstavila je u subotu izvješće o humanitarnoj krizi o Ukrajini koje je izazvalo spor između SAD-a i Rusije, pri čemu je Moskva poručila da je riječ o politički motiviranom izvješću, dok je Washington pozvao na brzo ažuriranje izvješća.

Izvješće čelnika WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa predstavljeno je izvršnom odboru organizacije u kojem sjede i Rusija i Sjedinjene Američke Države. Izvješće pokriva prvih devet mjeseci 2022., a situacija u Ukrajini, koju je Rusija napala 24. veljače, navedena je među osam akutnih globalnih zdravstvenih kriza.

U izvješću je dokumentirano više od 14.000 civilnih žrtava. Navodi se da je humanitarna pomoć potrebna za 17,7 milijuna ljudi, dok je 7,5 milijuna ukrajinskih izbjeglica raseljeno diljem Europe.

Od 471 napada teškim oružjem na zdravstvene ustanove diljem svijeta, 448 otpada na Ukrajinu, stoji u izvješću WHO-a.

Predstavnik Rusije u odboru WHO-a poručio je da je izvješće politizirano i jednostrano s neutemeljenim optužbama.

Sheba Crocker, američka diplomatkinja pri UN-u, pozvala je na izradu ažuriranog izvješća kako bi se dokumentirali incidenti u Ukrajini od rujna 2022.

"Ruski napadi nanijeli su neizrecivu štetu civilima i kritičnoj infrastrukturi u Ukrajini", rekla je na sastanku odbora, prema priopćenju njezina ureda.


Medvedev: Cijela će Ukrajina gorjeti

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da će isporuka naprednijeg američkog oružja Ukrajini samo izazvati dodatne udare Rusije, a mogla bi i aktivirati rusku nuklearnu doktrinu.

"Gorjet će cijela Ukrajina koja ostaje pod vlašću Kijeva", kazao je Medvedev u pisanom intervjuu s novinarkom Nadanom Fridrikhson.

Fridrikhson je upitala Medvedeva, koji je kao zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti postao jedan od najistaknutijih "jastrebova" nakon ruske invazije na Ukrajinu, bi li uporaba oružja većeg dometa mogla natjerati Rusiju na pregovore s Kijevom.

"Rezultat će biti upravo suprotan", odgovorio je Medvedev u intervjuu koji je Fridrikhson objavila na svom Telegram kanalu.

"Samo moralne nakaze, kojih ima dovoljno i u Bijeloj kući i na Kapitolu, mogu to tvrditi", dodao je.

Pentagon je u petak priopćio da je nova raketa dvostruko većeg dometa od dosadašnjih u paketu američke vojne pomoći Ukrajini vrijednom 2,175 milijardi dolara.

Upitan što bi se moglo dogoditi ako Ukrajina iskoristi oružje koje je obećao Washington za napad na Krim, koji je Rusija zauzela 2014., ili za udare duboko u Rusiji, Medvedev je kazao da je Putin jasno adresirao to pitanje.

"Ne postavljamo si nikakva ograničenja i, ovisno o prirodi prijetnji, spremni smo koristiti sve vrste oružja. U skladu s našim doktrinarnim dokumentima, uključujući Osnove nuklearnog odvraćanja", rekao je.

"Uvjeravam vas da će odgovor biti brz, čvrst i uvjerljiv", dodao je.

Ruska nuklearna doktrina dopušta nuklearni udar nakon "agresije na Rusku Federaciju konvencionalnim oružjem kad je ugroženo samo postojanje države".


Portugal šalje tenkove u Ukrajinu

Portugal će poslati tenkove Leopard 2 Ukrajini, rekao je u subotu premijer Antonio Costa, ne precizirajući koliko.

Costa je dodao da je Portugal u pregovorima s Njemačkom za nabavu dijelova potrebnih za popravak određenog broja neispravnih tenkova Leopard koji se nalaze u portugalskom inventaru oružja.

"Trenutno radimo na tome da možemo isporučiti neke od naših tekova", rekao je Costa novinskoj agenciji Lusa tijekom putovanja u Srednjoafričku Republiku.

"Znam koliko će tenkova biti (poslano u Ukrajinu), ali to će biti objavljeno u odgovarajuće vrijeme", dodao je.

Admiral António Silva Ribeiro, zapovjednik portugalskih oružanih snaga, rekao je prošli mjesec da Portugal ima 37 tenkova Leopard 2, ali su lokalni mediji naširoko izvješćivali da je većina neispravna.

Portugal radi s Njemačkom na nabavi dijelova potrebnih za popravak tenkova koji nisu operativni, rekao je Costa, dodajući kako se nada da će ih isporučiti Ukrajini do kraja ožujka.

Ministarstvo obrane priopćilo je da neće komentirati "operabilnost oružja i sustava opreme" iz sigurnosnih razloga.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je ranije ovog tjedna da će zemlja primiti 120 do 140 zapadnih tenkova u "prvom valu" isporuka od koalicije 12 zemalja.

Kijev je dobio obećanja Zapada da će isporučiti glavne borbene tenkove kako bi se obranio od ruske invazije punog opsega, a Moskva ulaže goleme napore da postigne postupni napredak u istočnoj Ukrajini.


Kina: Produbljujemo odnose s Rusijom

Kina je u subotu priopćila da se uzajamno političko povjerenje s Rusijom nastavlja produbljivati nakon što je zamjenik ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxu posjetio zemlju ovaj tjedan i sastao se s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Kina je voljna surađivati s Rusijom u provedbi njihova strateškog partnerstva i promicanju napretka u njihovim odnosima, istaknulo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin najavili su prije godinu dana u Moskvi strateško partnerstvo u svrhu suprotstavljanja utjecaju Sjedinjenih Država koje, kako su rekli, neće imati "zabranjenih" područja suradnje.

Ma se također sastao sa zamjenicima ruskog ministra vanjskih poslova Andrejem Rudenkom i Sergejem Veršinjinom tijekom svog posjeta od 2. do 3. veljače, navodi se u priopćenju.

Tijekom susreta razmijenjena su mišljenja o bilateralnoj i multilateralnoj suradnji te međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, dodaje se.

Izjava dolazi neposredno nakon pojačane napetosti između Kine i Sjedinjenih Država zbog leta kineskog balona iznad američkog zračnog prostora.

Washington ga je opisao kao špijunski balon, a Kina kaže da je to civilni zračni brod koji se koristi u meteorološke i druge znanstvene svrhe.

Zbog toga je odgođen posjet državnog tajnika Antonyja Blinkena Kini koji je trebao početi u petak.

U priopćenju ministarstva vanjskih poslova o Maovu posjetu ne spominje se Ukrajina, gdje Rusija vodi vojnu operaciju gotovo godinu dana. Kina je nije osudila niti upotrebljava riječ "invazija".

Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov rekao je u četvrtak da odnosi Moskve s Kinom nemaju granica i da je njihova priroda, unatoč tome što nisu formalni vojni savez, mnogo dublja i šira.


Britanci: Ruska vojska integrirala okupirana područja

Britansko ministarstvo obrane javlja kako je ruska vojska formalno integrirala okupirana područja Ukrajine u svoj južni vojni okrug.


Amerikanci će zaplijenjeni ruski novac dati Ukrajini

Glavni državni odvjetnik Sjedinjenih Država, Merrick Garland, odobrio je korištenje zaplijenjenog ruskog novca za pomoć Ukrajini, javljaju američki mediji.

Garlandova je objava došla tijekom sastanka s ukrajinskim glavnim tužiteljem Andrijem Kostinom u Washingtonu, izvijestila je agencija France-Presse.

"Danas objavljujem da sam odobrio prvi prijenos oduzete ruske imovine za korištenje Ukrajini", rekao je Garland, prenosi CNN.

Novac bi došao od imovine oduzete ruskom oligarhu Konstantinu Malofejevu, protiv koga je u travnju podignuta optužnica za navodno izbjegavanje sankcija, dodao je.

Kostin je pozdravio taj potez, te rekao da će 5,4 milijuna dolara konfiscirane imovine otići u "ponovnu izgradnju Ukrajine".


Oslobođena još jedna skupina ruskih zatvorenika

Ukupno 63 njih oslobođeno je nakon pregovora s Ukrajinom uz posredovanje Ujedinjenih Arapskih Emirata, javlja Reuters. Među njima su i osobe iz "osjetljive kategorije", dodao je.


Njemačka ima na stotine dokaza o zločinama u Ukrajini

Njemačka je prikupila dokaze o ratnim zločinima u Ukrajini, rekao je glavni tužitelj te zemlje u novinskom intervjuu objavljenom u subotu, dodajući da vidi potrebu za sudskim procesom na međunarodnoj razini.

"Trenutno smo usredotočeni na masovna ubojstva u Buči i napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu", rekao je Peter Frank za novine Welt am Sonntag.

Do sada su tužitelji imali "stotine dokaza", dodao je, ne navodeći detalje.

Reuters je također izvijestio da su Ukrajina i njezini zapadni saveznici optužili ruske snage za počinjenje zločina u Buči, ubrzo nakon pokretanja invazije prošle veljače. Moskva je odbacila optužbe.

Njemačka je počela prikupljati dokaze u ožujku 2022. za procesuiranje mogućih ratnih zločina, uključujući intervjuiranje ukrajinskih izbjeglica i procjenu javno dostupnih informacija, rekao je Frank, dodajući da njemački tužitelji još ne istražuju konkretne pojedince.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:33