BIJES NA ULICAMA

NJEMAČKA PUCA PO ŠAVOVIMA Afganistanac zbog ubojstva osuđen na 8,5 godina zatvora, a u isto vrijeme u javnost je procurio gnjusni slučaj silovanja

 
Neredi tijekom prosvjeda u Chemnitzu
 REUTERS

Njemački sud danas je osudio tražitelja azila na 8,5 godina zatvora jer je nožem ubio svoju 15-godišnju bivšu djevojku.

Abdul D. priznao je sudu svoj zločin koji se dogodio u trgovini u gradu Kandelu 27. prosinca, a tužitelji vjeruju da je to počinio iz ljubomore jer je prekinula s njim.

Iako tvrdi da je došao iz Afganistana, mnogi sumnjaju u to, kao i u njegovu dob. Naime, kazao je da je imao 15 godina u doba počinjenja zločina, ali je jedan stručnjak procijenio da bi mogao biti star između 17 i 20 godina. Na koncu mu je ipak suđeno iza zatvorenih vrata i po kaznenim odredbama za maloljetnike.

Abdul D. došao je u Njemačku u travnju 2016. Njegov zahtjev za azilom je odbijen u veljači 2017., ali Abdul nije bio odmah deportiran.

Zločine koje su počinili azilanti naročito koriste ekstremni desničari koji potiču prosvjede protiv migranata i kancelarke Angele Merkel zbog njene liberalne politike prema izbjeglicama.

Ultradesničarski AfD tako je zbog ubojstva pokrenuo prosvjed u kojem su na vrhuncu nezadovoljstva sudjelovale tisuće građana Kandela (od njih ukupno 9.000), da bi prosvjed u subotu privukao tek 350 ljudi jer se sve ipak pomalo ispuhalo. Pokrenuli su se i oni stanovnici malog grada koje smetaju desničarski skupovi, pa su i oni izašli na ulice s natpisima poput 'Stop mržnji i poticanju na zločin'.

Na istočnom kraju Njemačke, u Chemnitzu, podigla se bura oko još jednog slučaja ubojstva nožem, pa su ultradesničari uspjeli okupiti 8.000 ljudi, dok su protuprosvjednici brojali tek 3.000 ljudi. Pritom je ozlijeđeno 18 ljudi, a zastupnik socijaldemokrata u parlamentu kazao je da su njegov tim "napali nacisti".

U nedjelju je ministar vanjskih poslova Heilko Maas pozvao "tihu većinu" Nijemaca da postanu glasniji i da "ustanu sa svojih kauča i otvore usta".

BERLIN - Njemačka javnost šokirana je slučajem silovanja desetogodišnjaka koje su na školskom izletu počinili njegovi vršnjaci, izbjeglice iz Afganistana i Sirije, javljaju njemački mediji u ponedjeljak.

„Ovo je užasan čin, ja sam šokirana. Važno je da sada sve nadležne ustanove reagiraju“, rekla je za dnevnik Berliner Zeitung Sandra Scheeres (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD), senatorica grada Berlina zadužena za obrazovanje.

Čin se zbio tijekom izleta učenika četvrtog razreda osnovne škole smještene, kako navode mediji, u „socijalno problematičnoj" četvrti.

Glavni počinitelj je jedanaestogodišnjak iz Afganistana, a pomagači su mu bili jedan vršnjak iz Sirije, a drugi iz Afganistana.

Nacionalnost žrtve nije poznata.

Tri nastavnika i pedagog koji su pratili djecu na jednodnevnom izletu, navodno nisu primijetili ništa. Slučaj je otkriven nakon što se prijatelj žrtve obratio socijalnom radniku koji je obavijestio policiju.

Sva trojica počinitelja udaljena su s nastave. Žrtva je također, radi vlastite zaštite, premještena u drugu školu. Vlasti pokušavaju pronaći način kako da počinitelju, koji je navodno i prije upadao u oči zbog nasilna ponašanja, omoguće nastavak školovanja izvan ustanova.

S obzirom da se radi o maloljetnicima, policija ne daje nikakve informacije za javnost.

Stručnjaci u njemačkim medijima izražavaju zaprepaštenost takvim činom koji se rijetko bilježi u kriminalnim statistikama.

„Ovaj čin premašuje ono što nam je inače poznato kada je seksualno nasilje među djecom u pitanju“, rekao je berlinski pedagog Ull Freund za Berliner Zeitung.

Pedagog Freund procjenjuje da je i sam počinitelj pretrpio seksualno nasilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:47