RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Amerika Ukrajini šalje helikoptere, dronove, haubice...; Zelenski Rusima: ‘Imam prijedlog‘

Ključne događaje 48. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Helikopter Mi-17 koji su američke snage koristile u Iraku; razrušena zgrada u Mariupolju; ruski vojnik u Mariupolju

 Afp/Profimedia

Ključni događaji:

- 48. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- Pentagon saziva sastanak s najvećim američkim proizvođačima oružja kako bi se ubrzala proizvodnja oružanih sustava koji se šalju Ukrajini. Prema američkim medijima, SAD će Ukrajini i poslati novi paket oružja težak 750 milijuna dolara, a u kojem će se naći i helikopteri, haubice, dronovi...

- Ukrajinski predsjednik Zelenski objavio je da su njegovi specijalci zarobili proruskog političara i medijskog tajkuna Viktora Medvedčuka kojeg je Putin htio instalirati na vlast u Kijevu. Zelenski je Rusima predložio da ga "zamijene" za zarobljene ukrajinske vojnike.

- Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier želio je otići u Kijev, ali ukrajinski predsjednik Zelenski nije mu dao suglasnost

- guverner regije Donjeck Pavlo Kirilenko poručio je da je u Mariupolju ubijeno do 22.000 ljudi

- Vladimir Putin rekao je da "specijalna vojna operacija", kako on zove rat u Ukrajini, ide prema planu

- gradonačelnik Buče poručio je da su u tom mjestu vlasti do sada pronašle 403 tijela

- raste zabrinutost zbog moguće uporabe kemijskog oružja u Ukrajini

image

Harkiv

Gusty/Alamy/Alamy/Profimedia

NOVO 0:22 - CNN javlja da će američka administracija objaviti da šalje novi paket oružja Ukrajini, pozivajući se na dva dobro upućena izvora.

Navodno se radi o paketu oružja teškom oko 750 milijuna dolara, čime bi ukupna američka vojna pomoć Ukrajini od početka ruske invazije narasla na gotovo dvije i pol milijarde dolara.

U najnovijem paketu našli bi se i oružani sustavi koje SAD dosad nije slao Ukrajini, piše pak Washington Post. Prema njihovim informacijama radi se o helikopterima Mi-17 s paketom opreme koji bi omogućio napade na ruska vozila, oklopljenim Humvee vozilima i nizu drugog naoružanja. Također se kao dio novog paketa spominju i haubice, dronovi i zaštitna oprema za vojnike za slučaj kemijskog, biološkog ili nuklearnog napada. Ipak, nije sasvim jasno hoće li se sve ovo naoružanje i naći u konačnom paketu koji će odobriti Bijela kuća.


0:05 - Tko je Viktor Medvedčuk, tajkun čijim se uhićenjem pohvalio Zelenski? Naš Tomislav Šoštarić piše o čovjeku koji je trebao biti Putinova marioneta koja će upravljati Ukrajinom, a taj tekst možete pročitati OVDJE.


23:49 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio je da se proruskog političara i medijskog tajkuna Viktora Medvedčuka, kojeg su ukrajinski specijalci zarobili, zamijeni za ukrajinske vojnike koje su zarobile ruske trupe.

- Predlažem Ruskoj Federaciji da zamijenimo ovog njihovog tipa za ukrajinske muškarce i žene u ruskom zarobljeništvu, rekao je Zelenski na Telegramu.


23:35 - Pentagon saziva sastanak s predstavnicima osam najvećih američkih proizvođača oružja, među njima i divove poput Lockheed Martina i General Dynamicsa, kako bi raspravili o kapacitetima obrambene industrije da pomogne Ukrajini u ratu protiv Rusije, piše CNN, pozivajući se na izvore iz Pentagona i obrambene industrije.

Na sastanku će se iznijeti prijedlozi da se ubrza proizvodnja oružanih sustava koji se već šalju Ukrajini, ali i da se razviju novi sustavi ključni za pomoć Ukrajini i drugim američkim saveznicima. Sastanak je, saznaje Reuters, dogovoren prije nekoliko dana.

Neimenovani američki dužnosnik rekao je da se SAD priprema i za scenarij u kojem će "rat trajati godinama" i za situaciju u kojoj Ukrajina ne bi mogla sama proizvoditi oružje na svojem teritoriju.

SAD je dosad odobrio više od 2,4 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini tijekom Bidenove administracije, od čega 1,7 milijardi od početka ruske invazije na Ukrajinu.


23:20 - Čini se da je, makar i nehotice, američki predsjednik Joe Biden zločine ruskih trupa u Ukrajini nazvao genocidom, piše Sky News.

Biden bio u američkoj saveznoj državi Iowi gdje je govorio o borbi protiv rastuće inflacije, koja je u SAD-u na najvišoj razini od 1981. godine.

- Budžet vaših obitelji, mogućnost da napunite tank gorivom, ništa od toga ne bi trebalo ovisiti o tome je li neki diktator na drugom kraju svijeta započeo rat i počinio genocid, rekao je Biden građanima.

Američki predsjednik dosad je izbjegavao ruske akcije u Ukrajini nazvati "genocidom" pa je tako i prošlog tjedna na pitanje novinarke o maskaru u Buči rekao da to smatra "ratnim zločinom". Ruskog predsjednika Putina je pak već nazvao "ratnim zločincem".


23:08 - Mnogi analitičari smatraju da bi se bitka za Donbas mogla pokazati prijelomnom za daljnji tijek rata u Ukrajini. I dok Rusi na istok Ukrajine šalju teško naoružanje, oklopna vozila, ali i nove trupe, tamo ih čeka do 40.000 prekaljenih ukrajinskih vojnika koji su dobro ukopani i koji ne misle samo tako prepustiti teritorij koji drže. Više pročitajte OVDJE.


23:05 - Amerikanci već neko vrijeme prigovaraju Indiji zbog činjenice da odbijaju nametnu sankcije Rusiji, što uključuje i daljnje kupovanje ruskih energenata. No, iz New Delhija su SAD-u poručili da malo prouče koje su brojke u pitanju, naročito s obzirom na količinu plina i nafte koji iz Rusije uvoze europske države. Više pročitajte OVDJE.


23:00 - Gradsko vijeće Mariupolja poručilo je da je su ruskim napadima uništeni domovi 84.000 stanovnika - to uključuje i 40 posto stambenih višekatnica.


22:55 - Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) zabrinuta je zbog nedavnih nepotvrđenih izvješća o korištenju kemijskog oružja u Mariupolju, rekao je u utorak glasnogovornik OPCW-a.

- OPCW pozorno prati situaciju u Ukrajini, dodao je. Više pročitajte OVDJE.


22:43 - Prva dama Ukrajine Olena Zelenska otkrila je da ona i njen suprug žive odvojeno duže od mjesec dana s ciljem da se zaštiti nju i njihovu djecu.

Zelenska je za CNN poručila kako "Volodimir i njegov tim zapravo žive u predsjedničkom uredu. Zbog opasnosti koja nam prijeti, meni i djeci je zabranjeno da budemo tamo. Stoga duže od mjesec dana komuniciramo preko telefona".

Dodala je i da rat nije promijenio njezinog supruga nego ga sada naprosto "više ljudi gleda njenim očima".


22:34 - Ključni ruski željeznički most u pograničnom području s Ukrajinom teško je oštećen u događaju za koji se čini da bi mogao biti čin sabotaže s obzirom na to da se Rusija oslanja na svoje željezničke pravce kako bi prerasporedila svoje borbene snage u pripremi za veliku ofenzivu na istok Ukrajine. Više pročitajte OVDJE.


22:25 - Glasnogovornik Pentagona John Kirby poručio je da u Mariupolju i dalje traje krvava bitka između ruskih i ukrajinskih trupa.

- Jasno je da Rusi žele Mariupolj zbog njegova strateškog položaja na jugu Donbasa i na obali Azovskog mora. Grad također ima i veliki ekonomski značaj za Ukrajince, kazao je Kirby.


22:10 - Ukrajinski otpor ruskoj invaziji dobio je potporu u obliku novih poštanskih maraka.

Ukrajinska pošta izdala je novu seriju poštanskih maraka. Manje od sedam tjedana od početka ruske invazije nove marke prikazuju ukrajinskog vojnika kako pruža srednji prst ruskom vojnom brodu.

Pošta je počela koristiti i marku s posebnom tintom koja ostavlja dojam obrisa Zmijskog otoka, otoka na Crnom moru koji su ruske snage zauzele na početku rata.

Ukrajinski časnik Roman Hirbov (32) na tom je otoku poručio ruskim snagama koje su tražile da se predaju: "Ruski brodovi, j... se!".

On je postao narodni heroj, a njegova izreka iscrtana je na zidovima širom zemlje i na suvenirima.

Marke će imati domaću i međunarodnu verziju. Prva pisma poslana s novim markama potpisali su Hirbov i direktor pošte Igor Smeljanski.


21:25 - Osnivač novinarske istraživačke agencije Bellingcat Eliot Higgins rekao je da su simptomi opisani u slučaju navodnog napada kemijskim oružjem u Mariupolju drugačiji od bilo kakvih nervnih otrova s kojima je upoznat. Više pročitajte OVDJE.


21:20 - Papa Franjo rekao je u utorak da je rat u Ukrajini obilježen "silama zla" jer ostavlja za sobom grozote poput pokolja civila. Više pročitajte OVDJE.


20:44 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na svojem profilu na Telegramu fotografiju proruskog političara i medijskog tajkuna Viktora Medvedčuka, koji se spominjao kao jedan od Putinovih favorita za preuzimanje vlasti u Kijevu u slučaju zbacivanja aktualne administracije.

- Naš SBU je izveo specijalnu operaciju. Svaka čast! Više detalja kasnije. Slava Ukrajini!, napisao je Zelenski uz fotografiju Medvedčuka odjevenog u maskirnu uniformu ukrajinske vojske. Ukrajinska sigurnosna služba to objašnjava njegovom namjerom da se "preruši".

Nedugo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, objavljeno je da je Medvedčuk, koji je prije rata zbog raznih teških optužbi bio stavljen u kućni pritvor, pobjegao na nepoznatu lokaciju. Objava fotografije sugerira da je zarobljen u operaciji ukrajinske tajne službe SBU, ali okolnosti su zasad nejasne.

Medvedčuk se, inače, nalazi na popisu Putinu bliskih oligarha koji su pod sankcijama Zapada zbog čega mu je u Hrvatskoj zaplijenjena skupocjena jahta.


20:40 - Zapovjednik Britanske vojske, general Sir Mark Carleton-Smith, previđa da će rat u Ukrajini završiti "vojnom i taktičkom pat pozicijom", piše BBC.

Carleton-Smith rekao je za think-tank Policy Exchange da su ruske snage usred "operativne pauze" dok se regrupiraju prije očekivane ofenzive u istočnoj Ukrajini.

- Hoće li se to pokazati kao odlučujuća bitka ili ne, još ne znamo. No, mi razvoj na bojištu trenutno promatramo i mjerimo u danima, a trebali bismo predviđati što će se događati u narednim mjesecima, ako ne i u godinama. Najvjerojatniji ishod u kratkom i srednjem roku je vojna i taktička pat pozicija u Donbasu u sklopu čega će ruski režim proglasiti određeni uspjeh, a što će im kasnije poslužiti i kao potencijalna početna točka za novu vojnu operaciju, rekao je Carleton-Smith i dodao da Europi sigurno neće odgovarati novi "zamrznuti sukob".


20:10 - Četrdeset i osmi dan rata u Ukrajini, utorak 12. travnja, karakteriziraju dva odvojena događanja, piše Igor Tabak u svojoj najnovijoj vojnoj analizi stanja na bojištima u Ukrajini. O čemu se radi, hoće li novi zapovjednik "posložiti" ruske trupe i jesu li Ukrajinci u problemima, pročitajte OVDJE.


19:12 - Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj nabrojalo je tko je sve protjeran iz Zagreba, a ruski veleposlanik u RH Andrej Nesterenko je za prorežimsku tv postaju "Rossija 24" poručio kako i hrvatski borci ratuju u Mariupolju na strani ukrajinske postrojbe Azov. Više pročitajte OVDJE.


17:58 - Njemačka mrežna agencija apelirala je u utorak na građane da štede plin jer u protivnom prijete ograničenja ne samo u industrijskom nego i u privatnom sektoru poput redukcija plina za jednočlana kućanstva, te dodala da bi trenutne zalihe mogle biti dovoljne samo do kraja ljeta ili početka jeseni.

- Mislim da u slučaju nužne opskrbe plinom više neće biti opravdana neograničena opskrba privatnog sektora, rekao je direktor Savezne mrežne agencije Klaus Mueller u razgovoru za tjednik Die Zeit.

On je pritom konkretno spomenuo „velike stanove u kojima živi samo jedna osoba“ kao i upotrebu sauna.

- Ako rat u Ukrajini eskalira i vlada uvede alarmantno stanje tada će doći trenutak za ograničenja u privatnom sektoru, rekao je Mueller. Više pročitajte OVDJE.


17:45 - Nakon što je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak obavijestilo rusko veleposlanstvo u Zagrebu o protjerivanju 18 diplomata i 6 članova administrativnog osoblja ambasade, u utorak je stigla i službena reakcija iz Moskve koju je dan ranije najavila glasnogovornica tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. Više pročitajte OVDJE.


17:22 - Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier potvrdio je, kako javlja Bild, da je bio spreman otići u posjet Kijevu, ali da za to nije dobio suglasnost tamošnjih vlasti na čelu s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Više pročitajte OVDJE.


17:14 - Situacija u opkoljenom Mariupolju je "teška", rekao je guverner regije Donetsk Pavlo Kirilenko i poručio da je prema prvim procjenama u gradu poginulo do 22.000 ljudi.

- Zbog situacije u gradu vrlo je teško procijeniti broj žrtava, budući da je grad pod opsadom i blokadom. Trenutno nam se čini da je u gradu ubijeno između 20 i 22 tisuće ljudi, rekao je Kirilenko za CNN.

Neovisnih procjena o broju žrtava u Mariupolju nema, ali je predsjednik Zelenski nedavno rekao da je u gradu ubijeno nekoliko desetaka tisuća ljudi.


17:07 - Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je iz Bjelorusije poručio da su mirovni pregovori s Ukrajinom u "slijepoj ulici". No, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak tvrdi da to nije točno.

- Pregovori su teški, ali se i dalje nastavljaju na razini radnih skupina, poručio je Podoljak, a piše Sky News.


17:00 - Poznati ruski oporbeni aktivist Vladimir Kara-Murza, ujedno i glasni kritičar invazije na Ukrajinu, osuđen je u Moskvi na 15 dana zatvora zbog toga što se "oglušio na policijske naredbe kada je u ponedjeljak napuštao svoj dom", poručio je Kara-Murzin odvjetnik Vadim Prohorov, a piše Guardian.

Policija je Kara-Murzu uhitila je jer navodno "ubrzao hod i pokušao pobjeći" kada ih je ugledao, pojasnio je Prohorov.


16:55 - Rusija na raspolaganju ima "nešto više od 80 posto" borbene moći s kojom je započela invaziju na Ukrajinu, tvrdi visoki američki dužnosnik iz sektora obrane, prenosi CNN.


16:45 - Visoki američki dužnosnik još jednom je ponovio stav SAD-a da "ne mogu potvrditi da je Rusija u Mariupolju upotrijebila kemijsko oružje".

- Mi naprosto nismo tamo i ne možemo razgovarati s medicinskim osobljem na terenu, rekao je taj dužnosnik a prenosi Jack Detsch iz Foreign Policyja.


16:42 - Marine Le Pen, koja je s Emmanuelom Macronom ušla u drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj, poručila je da načelno podupire sankcije protiv Rusije, ali ne kada je u pitanju uvoz nafte i plina.

- Ne želim fa francuski građani snose posljedice tih sankcija, poručila je Le Pen u razgovoru za France Inter Radio.

Desno orijentirana Le Pen je u prvom krugu izbora dobila 23,1 posto glasova, 4,7 posto manje od aktualnog predsjednika Macrona. Iako je u zaostatku te joj prijeti ujedinjavanje umjerenijih birača za Macrona, nije nemoguće da pobijedi u drugom krugu izbora.


16:25 - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski navodno je odbio primiti predsjednika Njemačke Franka Waltera Steinmeiera u Kijevu "zbog njegovih tijesnih veza s Rusijom", izvijestio je Bild, pozivajući se na izvore iz ukrajinskog državnog vrha.


16:15 - Očekuje se odlučujuća bitka za Donbas, odnosno jugoistok Ukrajine, gdje Rusija već danima gomila vojsku te je zbog te "majke svih bitaka" povukla svoje snage s bojišta na sjeveru zemlje od Kijeva do Černihiva i Sumija još početkom travnja.

Ukrajinci smatraju da bi ruska ofenziva na tom području koje obuhvaća gotovo tisuću kilometara mogla početi za otprilike tjedan dana, mada britanski i američki obavještajni izvori govore da bi se napad mogao zbiti tek za 15 do čak 20 dana, jer Rusi još dovode, grupiraju i razmještaju snage duž linije bojišnice. Više pročitajte u tekstu našeg Vlade Vurušića koji možete pronaći OVDJE.


15:44 - Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovno je govorio na kozmodromu Vostočni na krajnjem istoku Rusije, gdje je u posjetu s bjeloruskim čelnikom Aleksandrom Lukašenkom.

Rekao da je Ukrajina odstupila od sporazuma postignutih na mirovnoj konferenciji u Istanbulu i da su pregovori u 'slijepoj ulici'.

Kazao je i kako vojna operacija teče po planu te da je cilj Rusije u Ukrajini ispuniti sve svoje ciljeve i minimizirati gubitke. Dodao je i da završetak vojne operacije ovisi o intenzitetu borbi. Više o tome pročitajte OVDJE.

Pritom je ustvrdio da ruski financijski sustav dobro funkcionira i da je zapadni ekonomski 'blitzkrieg' propao, ali je rekao da bi se rizik od štete od sankcija mogao dugoročno povećati. O sankcijama je rekao da se nada da će na Zapadu prevladati zdrav razum i kako 'Zapad ne razumije da teški uvjeti ujedinjuju ruski narod'.

Ruske novinske agencije citirale su Putina koji je odbacio očite fotografske dokaze o ubojstvima civila u Buči kao 'lažne'.

Citiran je i kako je rekao da je ono što se događa u Ukrajini 'tragedija', ali je inzistirao da nema drugog izbora osim da izvrši invaziju, prenose Guardian i BBC.


15:28 - Gradonačelnik Buče, grada u blizini Kijeva, rekao je da su vlasti do sada pronašle 403 tijela, ali da taj broj raste.

Anatolij Fedoruk dodao je da je prerano da se stanovnici vrate u grad, nakon što su se ruski vojnici povukli krajem prošlog mjeseca.

Komentari o broju mrtvih u Buči nisu provjereni.

Vlasti su počele izvlačiti tijela iz masovne grobnice kod crkve sv. Andrije i Svih svetih koju je prošlog tjedna posjetila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Rusija je zanijekala da je namjerno gađala civile, a Putin je danas situaciju u Buči opisao kao lažnu.

image

Masovna grobnica u Buči

Sergei Supinsky
image

Masovna grobnica u Buči

Sergei Supinsky
image

Masovna grobnica u Buči

Sergei Supinsky
image

Masovna grobnica u Buči

Sergei Supinsky

15:05 - Bivši američki predsjednik Barack Obama rekao je za NBC Today da je prijetnja ruskog predsjednika Vladimira Putina uvijek postojala, ali da ovakvu 'nepromišljenu' invaziju ne bi očekivao prije deset godina.

'On je oduvijek bio netko tko je obavijen ovim uvrnutim iskrivljenim osjećajem žaljenja i etničkog nacionalizma - mislim da je taj dio Putina uvijek bio tu. Ono što smo vidjeli s invazijom na Ukrajinu je da je bio nepromišljen na način koji možda niste očekivali prije osam, 10 godina, ali opasnost je uvijek bila tu', kazao je Obama.

Upitan što bi, gledajući unazad, učinio drugačije dok je bio na vlasti, uključujući 2014. kada je Rusija anektirala Krim, Obama je odbio izravno odgovoriti.

Umjesto toga, rekao je da je važno ne uzimati vlastitu demokraciju zdravo za gotovo i 'uskladiti se s onima koji vjeruju u slobodu i neovisnost'.


14:58 - Ukrajinski dužnosnici nadaju se da će vrijeme odigrati veliku ulogu u ratu u istočnoj Ukrajini, odnosno da će obilna kiša natjerati ruske vojnike da koriste ceste što će ih učiniti lakom metom za ukrajinske vojske, piše Samuel Ramani, suradnik u obrambenom i sigurnosnom think-tanku Rusi.


14:39 - Ruske sigurnosne službe planiraju 'terorističke akcije' na vlastitom teritoriju Rusije kako bi okrenule javno mnijenje protiv Ukrajine, tvrdi šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov.

'Miniranje stambenih zgrada, bolnica i škola u ruskim naseljenim središtima' dio je njihovih planova, rekao je Budanov, prenosi novinska agencija Interfax-Ukrajina.

Budanov tvrdi kako planiraju 'raketne napade i bombardiranje Belgoroda (u blizini istočne granice Ukrajine s Rusijom) ili grada na Krimu (na jugu Ukrajine)'.

Dodaoje kako je moguće da će Rusija ova djela prikazati kao 'opravdanje za brutalnost prema ukrajinskim civilima' u Buči i Kramatorsku.


14:13 - Rusija će razviti transportni svemirski brod nove generacije i tehnologiju za nuklearnu energiju u svemiru, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku s bjeloruskim čelnikom Aleksandrom Lukašenkom. Putin je pritom podsjetio na sovjetske uspjehe u svemiru i rekao da nikakve sankcije Rusiji ne mogu zaustaviti njezin napredak.

Rekao je da će Rusija lansirati lunarnu sondu - Luna-25 - kasnije ove godine i produbiti suradnju s Bjelorusijom na svemirskoj infrastrukturi i tehnologiji.

Rusija će surađivati s Bjelorusijom na infrastrukturi koja državama jamči neovisan pristup svemiru, rekao je Putin, dodajući da je zatražio od ruske svemirske agencije Roskosmos da obuči Bjelorusa za let na ruskom svemirskom brodu.

image

Šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

Mikhail Klimentyev
image

Vladimir Putin

Yevgeny Biyatov
image
Yevgeny Biyatov
image

Vladimir Putin i zaposlenici Roskosmosa

Yevgeny Biyatov
image
Yevgeny Biyatov

13:47 - Ukrajinski tužitelji izvijestili su da je šest osoba s prostrijelnim ranama pronađeno u podrumu zgrade u Brovarima, u predgrađu Kijeva, prenosi AFP.

Ubojstva su izvršile ruske snage koje su preuzele kontrolu nad tim područjem na početku ruske invazije na Ukrajinu, rekao je glavni tužitelj. Informacija nije neovisno provjerena.


13:30 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je europske čelnike da odmah uvedu sankcije za sve ruske banke i naftu, poručivši im: 'Ne možemo čekati. Potrebne su nam snažne odluke, a EU ih mora donijeti sada.'

Kazao je da Rusi 'znaju da će proći nekažnjeno jer Europa i dalje preferira nastavak suradnje, trgovine i poslovanja'.

'Svaka država EU mora odrediti uvjete kada će odbiti ili ograničiti ruske izvore energije kao što je plin. Tek tada će ruska vlada shvatiti da trebaju tražiti mir, da se rat za njih pretvara u katastrofu', poručio je ukrajinski čelnik u videoobraćanju litavskom parlamentu.

Prošlog tjedna EU je odobrio peti krug sankcija Rusiji, što je uključivalo prekid uvoza ruskog ugljena, usred navoda o ratnim zločinima koje su počinile ruske snage.

Izvršna vlast EU također izrađuje prijedloge za mogući embargo na rusku naftu iako još uvijek nema sporazuma o zabrani.

image

Volodimir Zelenski

Ukraine Presidency/ukraine Presi/Zuma Press/Profimedia

13:16 - Rusija je uništila dva skladišta streljiva u ukrajinskim regijama Hmjelnicki i Kijev, izjavilo je danas rusko Ministarstvo obrane.

Projektili su pogodili skladište streljiva i hangar u zračnoj bazi Starokostiantiniv u regiji Hmjelnicki, na zapadu Ukrajine, kao i skladište u blizini Havrilivka, sjeverno od Kijeva.

Ove tvrdnje nisu neovisno provjerene.


13:00 - Ruski državljanin u Poljskoj je uhićen i optužen za špijunažu. Muškarac je 18 godina živio i radio u Poljskoj, a u međuvremenu je 'po uputama ruskih specijalnih službi, prikupljao informacije o vojnoj spremnosti poljskih oružanih snaga i NATO trupa', prenosi Reuters dokaze koje je prikupila Vojna protuobavještajna služba.

Priveden je 6. travnja i bit će zadržan u pritvoru tri mjeseca.


12:44 - Vladimir Putin preselio je gotovo 100.000 ukrajinskih izbjeglica u regije diljem istočne Rusije, prema dokumentima koje je na uvid dobio The Independent.

Kremlj je prošlog mjeseca naredio da se 95.739 civila iz Donjecke i Luganske regije preseli tisućama kilometara od svojih domova u područja koja uključuju Sibir i Arktički krug u Rusiji.

Prema dekretu Moskva je 'odobrila raspodjelu' građana.

Najnovije izvješće dolazi nakon što je američko veleposlanstvo u Kijevu prošlog mjeseca napisalo na Twitteru, pozivajući se na ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova, da je 2389 ukrajinske djece iz Donjecka i Luganska odvedeno u Rusiju.


12:15 - Nepoznati autor snimio je video iz Lenjigradske oblasti na kojem se navodno vidi kako vojni kamioni na autocesti za Helsinki prevoze mobilni obalni obrambeni raketni sustav K-300P Bastion-P. Informacije da se kamioni kreću put finske granice još uvijek su nepotvrđene.

Ova nepotvrđena informacija dolazi u trenucima dok Finska ozbiljno razmišlja o ulasku u NATO.


11:18 - Austrijski kancelar Karl Nehammer kazao je nakon susreta s Vladimirom Putinom u ponedjeljak kako 'nije optimističan' da je diplomatsko rješenje za rat u Ukrajini na vidiku, jer je ruski predsjednik 'zarobljen u vlastitoj logici o prirodi sukoba'.

Nehammer je razgovor opisao kao 'izravan, otvoren i tvrd', a pritom je rekao Putinu da će EU povećati sankcije sve dok bude novih žrtava u ratu.

Putin je pak u potpunosti odbacio optužbe iz Buče, tvrdeći da je riječ o napadima ukrajinske strane pod lažnom zastavom.


10:49 - Sukob s proturuskim snagama u Ukrajini bio je neizbježan, bilo je samo pitanje vremena, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom posjeta kozmodromu Vostočni u Amurskoj oblasti gdje se sastao s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

'Danas naši časnici sudjeluju u specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu, u Ukrajini. Pružaju pomoć narodnim republikama Donbasa. Djeluju hrabro, kompetentno i učinkovito te koriste najmodernije vrste oružja s jedinstvenim, neusporedivim karakteristikama', rekao je.

Putin je uvjeren da će ciljevi operacije zaštite Donbasa biti ostvareni, prenosi ruski Tass.

'Tako će i biti. Nema sumnje da će Oružane snage RF ostvariti zacrtane ciljeve. Ciljevi su apsolutno razumljivi, oni su plemeniti. Glavni cilj je pomoći ljudima u Donbasu. Vlasti u Kijevu, potaknute od strane Zapada, odbile su poštivati sporazume iz Minska koji su imali za cilj mirno rješenje problema u Donbasu', dodao je ruski predsjednik i ustvrdio da se njegova zemlja ne planira izolirati od ostatka svijeta.

Kazao je i kako Moskva 'nije imala drugog izbora' nego pokrenuti vojnu operaciju za zaštitu Rusije te da 'Rusija više ne može tolerirati genocid koji se provodi nad ljudima koji govore ruski u Donbasu'.

'Ukrajina se počela pretvarati u antirusko uporište, tu su počele rasti klice nacionalizma i neonacizma', rekao je i naglasio da su kasniji događaji pokazali koliko su neonacističke ideje duboko rasle u Ukrajini.

'Neonacizam je, nažalost, postao činjenica u prilično velikoj zemlji koja nam je bliska. To je očita stvar: bilo je neizbježno, samo je bilo pitanje vremena', dodao je.

'S jedne strane pomažemo i spašavamo ljude, a s druge jednostavno poduzimamo mjere kako bismo osigurali sigurnost same Rusije. Jasno je da nismo imali izbora. Bila je to ispravna odluka', zaključio je.


10:02 - Ukrajina provjerava informacije o ruskokm korištenju kemijskog oružja u Mariupolju, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar.

'Postoji teorija da bi to mogla biti riječ o fosfornom streljivu', kazala je.

Novinska agencija Interfax izvještava da su proruske separatističke snage u samoproglašenoj republici Doneck demantirale korištenje kemijskog oružja u Mariupolju.

Separatistički zapovjednik Eduard Bašurin rekao je da kemijski agensi nisu korišteni unatoč ukrajinskim optužbama.

Pripadnici bojne Azov koji brane Mariupolj tvrde da je tvar dostavljena dronom, a Kyiv Independent izvještava da je čelnik Azova Andrij Bilecki rekao kako tri osobe imaju jasne znakove kemijskog trovanja.


09:46 - Predsjedavajući NATO-ovog vojnog odbora, admiral Rob Bauer, koji je u posjeti Južnoj Koreji, kazao je da je suvereno pravo zemalja poput Švedske i Finske odlučiti žele li se pridružiti savezu te je dodao kako NATO nije vršio pritisak ni na jednu državu da se pridruži.

Bauer je svojim domaćinima u Seulu rekao da je na Južnoj Koreji hoće li poslati oružje u Ukrajinu, ali da je važna i nevojna pomoć Ukrajini.

Također je ponovio kako je NATO jasno dao do znanja da neće izravno slati svoje vojnike ili zrakoplove u Ukrajinu.


09:27 Ukrajinske snage zarobljene u opkoljenom Mariupolju sinoć su krenule u proboj, no ruske snage su osujetile njihov pokušaj, tvrdi glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov. Tvrdi kako je u akciji ubijeno 50-ak ukrajinskih vojnika, dok se njih 42 predalo.

- Ostaci ukrajinskih trupa opkoljenih na području čeličane Azovstal neuspješno su pokušali probiti grad. Ovaj pokušaj osujećen je zračnim i topničkim napadima, rekao je Konašenkov.

Dodaje kako su Ukrajinci u proboj krenuli u oklopnim vozilima.

- Uništena su tri tenka, 12 vozila i ubijeno je 50-ak vojnika. Još 42 vojnika je položilo oružje, dodao je Konašenkov.


09:24 - Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je uništilo ukrajinska skladišta streljiva u regijama Hmjelnicki i Kijev, prenosi Reuters.

Većina analitičara vjeruje da se Rusija pregrupira kako bi pokrenula novu ofenzivu na istoku Ukrajine i da je trenutni ruski cilj onesposobiti ukrajinske oružane snage da opskrbe i podrže svoje trupe na istoku.


09:17 - Ruski mediji javljaju kako je reporterka ruske državne televizije Pervij kanal (Prvi kanal), Irina Kuksenkova, ranjena u Mariupolju.

Novinarka i njezini kolege našli su se pod neprijateljskom vatrom, a ozljede bi bile puno teže da ih nisu pokrivali vojnici koji su bili u pratnji. 'Oni su preuzeli najveći dio udarca i sada su i oni u bolnici', izvijestila je voditeljica Prvog kanala Alena Lapšina.


09:04 - Japanska vlada u utorak je odobrila uvođenje dodatnih sankcija protiv 398 osoba i 28 organizacija iz Ruske Federacije, prenosi ruski TASS.

Konkretno, radi se o vrhovnom zapovjedniku ruske ratne mornarice Nikolaju Evmenovu, vrhovnom zapovjedniku kopnenih snaga Olegu Saljukovu, zapovjedniku zračnih snaga Sergeju Dronovu, glavnom zapovjedniku zrakoplovstva Sergeju Surovikinu, a na popisu je navodno i žena i kći ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova kao i kći ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Osim toga, od 12. svibnja zamrzava se imovina Sberbanke i Alfa-Banke, a uvedena je i zabrana novih ulaganja u Ruskoj Federaciji koja se od 12. svibnja mogu vršiti samo uz posebne dozvole.


08:47 - Britanski ministar oružanih snaga James Heappey za Sky News je komentirao navode o kemijskom napadu u Mariupolju.

Rekao je da bi, ako se dokaže da je to istina, Putin trebao znati da su sve moguće opcije na stolu u smislu odgovora Zapada.

Govoreći o genocidu u Ukrajini, Heappey je rekao da su scene nakon što su ruske trupe napustile Buču, Hostomel i Irpin bile 'jednostavno užasne'.

Ministar je također pohvalio ukrajinske oružane snage u Mariupolju zbog njihovog 'nevjerojatnog herojstva'.


08:34 - UNICEF je izvijestio da je 4,8 milijuna djece pobjeglo iz Ukrajine otkako su ruske snage napale zemlju.

'Bili su prisiljeni ostaviti sve iza sebe - svoje domove, svoje škole i, često, članove obitelji', rekao je Direktor UNICEF-ovog programa za hitne slučajeve Manuel Fontaine Vijeću sigurnosti UN-a.

'Čuo sam priče o očajničkim potezima koje roditelji poduzimaju kako bi svoju djecu odveli na sigurno, a djeca su tužna što se ne mogu vratiti u školu.'

Ukrajinski veleposlanik pri UN-u, Sergij Kislica, ranije je ustvrdio da je Rusija odvela više od 121.000 djece iz Ukrajine i navodno je izradio nacrt zakona za pojednostavljenje i ubrzanje postupaka posvajanja za siročad, pa čak i za one koji imaju roditelje i drugu rodbinu.

Većina djece odvedena je iz opkoljenog južnog lučkog grada Mariupolja u istočni Donjeck, a zatim u ruski grad Taganrog, kazao je.


08:09 - Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da je za danas dogovoreno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila. To uključuje i opkoljeni Mariupolj – iako će civili morati koristiti privatne automobile.

Pet od devet koridora za evakuaciju je iz ukrajinske regije Lugansk na istoku zemlje, za koju su dužnosnici rekli da je pod teškim granatiranjem, prenosi Reuters.


07:55 - Pod istragom je više od 6000 navodnih ratnih zločina koje su počinile ruske trupe u Ukrajini, priopćilo je ukrajinsko tužiteljstvo.

Prijavljeno je ukupno 6036 slučajeva, a potvrđeno je da je ubijeno 186 djece, dodaje ured.

Veleposlanstvo SAD-a u Kijevu objavilo je da je od početka ruske invazije ubijeno 183 djece, a ozlijeđeno ih 342.


07:38 - Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da su ruske snage možda upotrijebile kemijska sredstva u napadu na stanovnike Mariupolja.

'Hitno radimo s partnerima na provjeravanju detalja. Svaka upotreba takvog oružja bila bi bezosjećajna eskalacija u ovom sukobu i tražit ćemo odgovornost Putina i njegovog režima.'


07:30 - Borbe u istočnoj Ukrajini će se intenzivirati tijekom sljedeća dva do tri tjedna dok Rusija nastavlja preusmjeravati svoje napore u toj regiji, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Ruski napadi i dalje su usredotočeni na ukrajinske položaje u blizini Donjecka i Luganska, a borbe se vode oko Hersona i Mikolaiva te ponovno napadaju prema Kramatorsku.

Ruske snage nastavljaju se povlačiti iz Bjelorusije kako bi se prerasporedile u potporu operacijama u istočnoj Ukrajini', stoji u najnovijem izvješću britanske obavještajne službe.


7:00 Više od 10.000 civila ubijeno je tijekom opsade Mariupolja, tvrdi gradonačelnik tog lučkog grada u Ukrajini. Vadim Boičenko je dodao i kako bi se konačni broj poginulih u ruskom napadu mogao popesti iznad 20.000.

U gradu vlada nestašica hrane, a mrtva tijela stanovnika leže po ulicama, tvrdi gradonačelnik.


6:34 Ruski predsjednik Vladimir Putin sastaje se u utorak s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom kako bi razgovarali o Ukrajini i zapadnim sankcijama, objavile su novinske agencije u Rusiji i Bjelorusiji.

Rusija je poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu 24. veljače, i s ruskog i s bjeloruskog teritorija, u "posebnoj vojnoj operaciji" čiji je cilj demilitarizirati i "denacificirati" susjednu zemlju.

Ukrajina i Zapad to su odbacili kao lažni izgovor za invaziju u kojoj su ubijene tisuće ljudi, milijuni su raseljeni, a fokus se sada premjestio s prilaza Kijevu na istok Ukrajine gdje se očekuje velika ofenziva.

Lukašenko inzistira da Bjelorusija bude uključena u pregovore kojima se pokušava riješiti sukob u Ukrajini, te tvrdi da su Bjelorusi nepravedno nazvani "suučesnikom agresora".

Ipak, Europska unija, SAD i drugi uključili su i Bjelorusiju u sankcije.

Lukašenko je u utorak stigao u regiju Amru na ruskom krajnjem istoku gdje bi se s Putinom trebao sastati na kozmodromu Vostočni.

Datum 12. travnja slavi se u Rusiji i nekim drugim bivših sovjetskih zemljama kao Dan kozmonauta čime se obilježava prvi svemirski let s ljudskom posadom sovjetskog kozmonauta Jurija Gagarina 1961.


6:11 Istaknuti ruski opozicijski političar Vladimir Kara-Murza uhićen je u ponedjeljak ispred svoje kuće u Moskvi, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Kara-Murzi određen je pritvor preko noći, rekao je njegov odvjetnik Vadim Prokhorov. Tereti ga se za nepoštivanje zakonite naredbe policajca, vojnika i službenika federalne sigurnosne službe. Za taj prijestup propisana je kazna zatvora do 15 dana.

Istaknuti kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina ranije je rekao kako je dvaput preživio misteriozno trovanje za koje krivi rusku tajnu službu.

image

Vladimir Kara-Murza

Pavel Bednyakov/Sputnik via AFP

Prema istraživanju koje je provela grupa Bellingcat, Kara-Murzu su pratili agenti ruske tajne službe FSB-a, za koje se sumnja da su umiješani u trovanje ruskog disidenta Alekseja Navalnog.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da bi Rusija mogla upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini te je pozvao zapad na nametanje snažnih sankcija kako se Moskva ne bi usudila ni govoriti o upotrebi takvog oružja.

Tijekom dana, objavljeni su neprovjereni izvještaji koji sugeriraju da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje u Mariupolju, luci na jugu zemlje.

“Ovo shvaćamo vrlo ozbiljno”, rekao je Zelenski u noćnom obraćanju putem videa u ponedjeljak. Ukrajinski predsjednik, međutim, nije rekao da je takvo oružje već upotrijebljeno.

“Želio bih podsjetiti svjetske lidere da se o mogućoj upotrebi kemijskog oružja od strane ruske vojske već razgovaralo. Već tada, to je značilo da je na rusku agresiju potrebno reagirati oštrije i brže”, dodao je.

Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andriušenko napisao je u svojim izvještajima putem Telegrama da kemijski napadi nisu potvrđeni te da očekuje da će detalje i objašnjenja moći objaviti kasnije.

Glasnogovornik Pentagona Petar Kirby rekao je kako SAD upoznat sa izvješćima.:

“Ne možemo ništa potvrditi trenutno, ali ćemo nastaviti pobliže motriti situaciju”, istaknuo je.

“Ovi izvještaji, ako su istiniti, duboko uznemiruju i ukazuju na bojazan koju smo izrazili oko mogućnosti da Rusija upotrijebi bojna sredstva”, rekao je.

Ruska invazija preselila se iz predgrađa Kijeva na istok Ukrajine gdje se očekuje veliki napad. Europska unija u ponedjeljak je istaknula da su moguće dodatne sankcije Rusiji.

“Vrijeme ja da se pripremi takav paket da od Rusije ne čujemo niti riječi o oružju masovnog uništenja”, poručio je Zelenski.

Dodao je kako je embargo na uvoz nafte iz Rusije nužnost, a da će bilo koji paket mjera koji se ne odnosi na naftu, u Moskvi biti dočekan sa smiješkom.


Tijek događaja 47. dana invazije smo pratili iz minute u minutu. Možete ga pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:23