KONTROVERZNA SLIKA

NJEMAČKI ÜBERMACHT Zadovoljna Angela Merkel na naslovnici Der Spiegela s nacistima osvaja Grčku

 Der Spiegel

Novi broj uglednog njemačkog tjednika Der Spiegel izašao je s naslovnicom koja je izazvala brojne komentare u Njemačkoj, ali i diljem svijeta.

Prikazana je, naime, fotomontaža s Angelom Merkel i nacističkim vojnicima koji svi zajedno stoje pred ruševinama antičke građevine u Grčkoj. Naslov glasi: 'Kako Europljani vide Nijemce - Njemački Übermacht', a u članku koji ilustrira naslovnica nastoje se objasniti složene financijske veze između Njemačke i Grčke nastale nakon nacističke okupacije danas posrnule države 1941. godine.

Grčka vlast na čelu s premijerom Alexisom Tsiprasom, koja se od stupanja na dužnost bori s Europom i Njemačkom na čelu protiv teških uvjeta vraćanja dugova, u nekoliko je navrata posljednjih tjedana zatražila od Berlina plaćanje ratnih reparacija, no Nijemci su to kategorički odbili.

Grčko je ministarstvo financija sačinilo i izvještaj na 194 stranice u kojemu se navodi iznos koji bi Berlin trebao platiti. Između ostalog, spominje se i masakr u Distomu, za koji Atena zahtijeva odštetu od 11 milijardi eura.

'Do dana današnjeg nismo dobili ni ispriku', izjavio je za Spiegel zamjenik gradonačelnika Distoma Loukas Zikis, a citirao ga je Business Insider.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:27