NAKON PROPASTI 'JAMAJKA KOALICIJE'

NJEMAČKU TRESE VELIKA POLITIČKA KRIZA Angela Merkel postaje očajna, sada preklinje bivše partnere za nastavak suradnje: 'Zašto nas odbijate?'

 Axel Schmidt / REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu se još jednom izjasnila protiv novih izbora i pokazala otvorenost za nastavak suradnje sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) i pregovore o stvaranju nove koalicijske vlade.

"Uopće mi se ne sviđa ideja po kojoj s rezultatima izbora iz rujna ne bi mogli ništa započeti nego da građane sada ponovno tjeramo na birališta", rekla je kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel u subotu na stranačkoj konvenciji CDU-ovog ogranka za saveznu državu Mecklenburg-Vorpommern u Kuehlungsbornu.

Ona je u smjeru SPD-a, koji je nakon izbora isključio mogućnost nastavka "velike koalicije" s Unijom CDU/CSU, iznova signalizirala spremnost na razgovore o novoj suradnji.

"Mi smo uvijek otvoreni za nove pregovore uz uzajamno poštivanje ali i spremnost na kompromise", rekla je Merkel tjedan dana nakon propasti pregovora o tzv. Jamajka koaliciji između demokršćana, liberala i zelenih.

Njemačka kancelarka je još jednom izrazila čuđenje prvobitnim kategoričkim odbijanjem SPD-a za nastavkom koalicije s demokršćanima.

Niti ne spomenuvši mogućnost manjinske vlade Merkel je rekla kako želi gledati naprijed nakon propasti koalicijskih pregovora prošlog tjedna i punu pozornost usmjerila prema SPD-u..

"Smatram pogrešnim praviti se kao da se posljednjih četiri godine nije dogodilo ništa pozitivnog. Mi smo dobro surađivali a na poljima gdje suradnja nije bila optimalna situacija se može popraviti", rekla je Merkel osvrćući se na četiri godine vladavine sa socijaldemokratima zaključujući kako je Njemačka gospodarski u najstabilnijem razdoblju posljednjih desetljeća.

SPD je nakon povijesno slabog rezultata izbora od 20,5 na izborima u rujnu, najgoreg od 1933., već u izbornoj večeri isključio nastavak koalicije s Unijom CDU/CSU tvrdeći da su "birači to odbacili".

Nakon propasti Jamajka koalicije prošle nedjelje i pritiska njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera na stranke Unije CDU/CSU i SPD da se vrate za pregovarački stol kako bi se izbjegli novi izbori, SPD je na sastanku stranačkog predsjedništvo u noći s četvrtka na petak signalizirao spremnost na pregovore i skretanje s aktualnog kursa.

Merkel je u subotu izrazila zadovoljstvo što je Steinmeier pozvao predsjednike svih triju stranaka mogućeg novog izdanje "velike koalicije" sljedećeg tjedna za zajedničke razgovore.

No, stvari ne bi trebale biti lagane i jer bivši partneri ističu različite političke pozicije.

Merkel je rekla kako je njezin cilj održati solidno njemačko financijsko stanje, smanjiti neke poreze i proširiti digitalnu infrastrukturu. Prihvaćajući zahtjeve sestrinske CSU ona je isto tako rekla kako namjerava ograničiti broj migranata koji ulaze u Njemačku na 200.000 godišnje.

To, međutim, teško može prihvatiti SPD.

"Ograničenje, koje se i ne mora tako nazivati, krši ustav i Ženevsku konvenciju. S SPD-om neće biti ograničenja članova obitelji koji se žele pridružiti azilantima", rekao je zamjenik čelnika SPD-a Ralf Stegner medijskoj skupini Funke.

Schulz je, međutim rekao kako ništa nije sigurno te je obećao da će o pregovorima glasovati članovi stranke.

SPD je podijeljen jer mnogi članovi strahuju da bi obnavljanje velike koalicije bilo političko samoubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:26