NAPALI I NAVIJAČE

NJEMAČKU ZAPLJUSNUO VAL NASILJA Neonacistička banda upala u kvart ljevičara i palila kuće, razbijala restorane, kafiće, dućane...

 Reuters

Njemačku je zapljusnuo nezapamćeni val nasilja. Od Nove godine, tj. od masovnih seksualnih napada na žene, bande desno orijentiranih huligana gotovo na dnevnoj bazi napadaju migrante i izbjeglice. Najgore je bilo u Kölnu gdje su bolnice bile prepune ozlijeđenih Sirijica i Pakistanaca.

Međutim, sinoć je u prvi plan stigao Leipzig, grad u istočnoj Njemačkoj. Policija je bila u puno ratnoj spremi budući da su se održavala dva velika skupa - na jednoj strani grada marširala je Legida, inače 'podgrupa' islamofobnog pokreta Pegida, a u četvrti Connewitz okupili su se ljudi koji su pozivali da se zaustavi nasilje nad migrantima.

Članovi i simpatizeri Legide urlikali su slogane protiv kancelarke Angele Merkel optuživši je da je dopustila da u Njemačku uđe 1,1 milijuna tražitelja azila što znači samo jedno - uništavanje njihove domovine. Na skupu su prevladavali transparenti 'Otpor' i 'Deportirajte ih!'.

FOTO: Reuters

Skupovi su prošli relativno mirno, ali veliki problemi su nastali nakon njih. Skupina od 250 do zuba naoružanih huligana odmah nakon završetka skupa krenula je na četvrt Connewitz kako bi se obračunala s ljevičarski orijentiranim navijačima njemačkog niželigaša Roter Stern (Crvena zvijezda). U svome ratnom pohodu neonacisti su rušili sve pred sobom - restorane, dućane, trafike, automobile... Čak su bacali bengalke u kuće i stanove, tako da je vatrogasna služba morala reagirati pet puta.

Uplašeni stanovnici Connewitza vjerojatno su odahunuli kada je na lice mjesta stigla policija, ali nažalost, to nije bio kraj vandalskog pohoda. Divljaci se nisu tako lako predavali i čuvari zakona su na kraju trebali upotrijebiti suzavac kako bi smirila i privela pomahnitalu masu. Na kraju večeri čak 200 huligana završilo je iza rešetaka.

Nereda je sinoć bilo i u gradu Potsdamu, gdje su također protestirale dvije suprostavljene grupe. Bilo je tučnjava, izmijenjivanja kamenja, ali srećom, policija je situaciju vrlo brzo smirila.

FOTO: Reuters

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:06