KONTROVERZNA POPULISTICA

NORVEŽANI ZAPANJENI ISTUPOM NOVE MINISTRICE ZDRAVSTVA Pušite i pijte koliko god hoćete, dosta je bilo da se pušače tretira tako da se moraju skrivati

 
Sylvi Listhaug
 REUTERS

Norveška je prošli petak dobila novu ministricu zdravstva - Sylvi Listhaug (41), populisticu s jakim protuimigracijskim stajalištima, koja također, smatraju mnogi, slabo razumije koncepciju javnoga zdravlja, zbog čega se već našla na udaru kritičara.

Naime, Listhaug je odmah po preuzimanju funkcije izazvala kontroverze izjavivši kako "ljudima treba dopustiti da jedu, puše, piju i jedu crveno meso koliko god žele", prenio je BBC.

- Ne namjeravam biti moralna policajka. Neću govoriti ljudima kako bi trebali živjeti, ali pomoći ću im da dobiju informacije na osnovu kojih će lakše i pametnije donositi vlastite odluke. Mi koji smo na vlasti javnost možemo samo obavijestiti o onome što je zdravo, a što nije - izjavila je nova ministrica gostujući na norveškoj televiziji.

Dodala je i kako se pušači zbog mnogobrojnih kritika koje dobivaju na svoj račun često osjećaju poput parija - pripadnika najnižih i nečistih indijskih kasta, izopćenika.

- Osjećaju da se moraju skrivati, a mislim da je to glupo. Svi znamo da je pušenje štetno, ali odrasli moraju moći sami odlučiti što rade - smatra Sylvi Listhaug, i sama bivša pušačica.

Glavna tajnica Norveškog društva za borbu protiv raka Anne Lise Ryel izjavila je kako su ministričini komentari potencijalno štetni za javno zdravlje.

No, ovo nije jedina kontroverza koja se veže uz ime Sylvi Listhaug - naime, ona je lani bila prisiljena podnijeti ostavku na mjesto ministrice za imigracije nakon što je optužila laburističku i demokršćansku stranku za stavljanje "prava terorista" ispred nacionalne sigurnosti (upravo zbog njih nije prošao prijedlog zakona da se osumnjičenima za terorizam ili onima koji su se pridružili stranim militantnim skupinama oduzme norveško državljanstvo), a 2016. godine skočila je sa spasilačkog broda u Sredozemno more kako bi, objasnila je, "bolje shvatila što to znači biti izbjeglica", što je izazvalo podsmijeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:31