OPASNOST OD SUKOBA

Nova raketa iz Gaze ubila je civila u Izraelu

Skupina Ansar-al-Suna ne prihvaća vlast Hamasa i stoga je napala Izrael
Palestinian militants from the Democratic front for the liberation of Palestine (DFLP) take part in an anti-Israel march in Gaza February 24, 2010. REUTERS/Mohammed Salem (GAZA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
 Reuters

JERUZALEM - Palestinski gerilci iz skupine Ansar-al-Suna ispalili su danas iz pojasa Gaze raketu na Izrael i usmrtili tajlandskog radnika dok se visoka predstavnica Europske Unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton nalazila u posjetu tom palestinskom području.

To je prvi takav smrtonosni napad od siječnja 2009. kada je izraelska vojska izvela vojnu ofenzivu na Gazu kako bi zaustavila raketiranja. Poziv gerilcima da se suzdrže od napada uputio je i pokret Hamas koji nadzire pojas Gaze od 2007. godine.

No, Ansar-al-Suna je skupina koja ne priznaje vlast Hamasa i prihvaća terorističku ideologiju al-Qa’ide. U priopćenju kojim je preuzela odgovornost za napad navela je da je to “odgovor na cionističke napade na Ibrahimovu džamiju (Grobnica patrijarha) u Hebronu i džamiju al-Aqsu u Jeruzalemu te na stalnu cionističku agresiju protiv” Palestinaca u Jeruzalemu.

- Napad je prelazak preko crvene crte i Izrael to ne može prihvatiti te će primjereno odgovoriti - rekao je zamjenik izraelskog premijera Silvan Shalom. Ovaj napad je nova kap u nizu događaja koji bi mogli dovesti do novog nasilja. Izraelski desničari minirali su misiju američkog potpredsjednika Joea Bidena, da bi Palestinci otvaranje obnovljene sinagoge u istočnom Jeruzalemu iskoristili da proglase “Dan gnjeva” i izazovu nemire, pri čemu je bilo i poziva na novu intifadu (ustanak).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:07