KATASTROFA

NOVA ŽRTVA POŽARA U AUSTRALIJI Broj mrtvih narastao na 24: 'Ne možemo se praviti da je ovo nešto što smo doživjeli i ranije. Nismo'

 
 AFP

Jedan je muškarac preminuo, a strahuje se da su stotine nekretnina uništene u požarima koji su preko noći harali jugoistokom Australije nakon "groznog dana" ekstremne vrućine i opasnih uvjeta.

Muškarac u dobi od 47 godina umro je u noći na nedjelju od srčanog zastoja dok je pomagao prijatelju da spasi imanje u Batlowu, gradiću smještenom jugoistočno od Canberre, objavila je policija Novog Južnog Walesa u nedjelju ujutro.

Time je broj mrtvih zbog požara od rujna narastao na 24.

Požarima je pogođeno svih šest australskih saveznih država i jedan teritorij. Izgorjelo je više od 5 milijuna hektara zemlje.

U subotu su u saveznim državama Novi Južni Wales, Victorija i Južna Australija zabilježene ekstremne temperature. U dijelovima Sydneyja registrirano je 48 stupnjeva Celzija i vjetrovi brzine od 80 kilometara na sat.

Još uvijek se ne zna kolika se šteta dogodila preko noći, no vlasti procjenjuju da je uništeno nekoliko stotina nekretnina.

U nedjelju ujutro dio Novog Južnog Walesa i dalje nema struje, a ondje gori oko 170 požara. Dva od njih iznimno su opasna.

- Jučer je bio grozan dan - rekao je šef vatrogasne službe te savezne države Shane Fitzsimmons.

Iako su se vremenski uvjeti u nedjelju poboljšali, na nekim mjestima stanje je i dalje "promjenjivo", dodao je.

Premijerka Novog Južnog Walesa izjavila je da su po vremenskim uvjetima, brzini, veličini i šteti koje su nanijeli zajednicama, ovi požari "bez presedana".

- Ne možemo se praviti da je ovo nešto što smo doživjeli i ranije. Nismo - naglasila je u nedjelju.

Vlasti u Victoriji i dalje provode masovne evakuacije uz pomoć vojske. U toj saveznoj državi gori pedesetak požara od kojih je šest opasno.

Hladnije vrijeme i lagana kiša u nedjelju trebali bi ublažiti vatru u Victoriji u kojoj trenutno gori oko milijun hektara zemlje. Potvrđeno je kako je ondje ovaj tjedan izgorjelo 110 nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:22