‘NOT FOR EU‘

Nove oznake na hrani u trgovinama ozbiljno dižu tlak Britancima: ‘Očito smo drugorazredni...‘

Oznaka ‘Not for EU‘ uvedena je kako bi se olakšala trgovina sa Sjevenom Irskom Windsorskim okvirom

‘Not for EU‘ oznaka je koja je uvedena na ambalaži određenih prehrambenih proizvoda u Ujedinjenoj Kraljevini

 Karla Juničić/Jutarnji List

Kako Brexit, nakon mukotrpnih višegodišnjih pregovora, utječe na kupce, Britanci mogu iskusiti i vizualizirati novom sigurnosnom oznakom koja je sve češće vidljiva u supermarketima. "Nije za EU", odnosno "Not for EU", oznaka koja je uvedena na ambalaži određenih prehrambenih proizvoda u Ujedinjenoj Kraljevini, počela je izazivati zbunjenost i nezadovoljstvo među britanskim kupcima.

Jutarnji list provjerio je prisutnost ‘‘Nije za EU‘‘ oznake u trgovinama. U lancu Tesco nije bilo teško uočiti ovu oznaku na suhomesnatim proizvodima poput slanine. No prema planovima vlade, uskoro će ove oznake biti i na mlijeku, mesu te mnogim drugim proizvodima.

Nova pravila nalažu uključivanje ovih oznaka na proizvode koji se kreću iz Velike Britanije za prodaju u Sjevernoj Irskoj.

Politika, koja se provodi od listopada prošle godine kao dio Windsorskog okvira sklopljenog između Ujedinjene Kraljevine i Europske unije, ima za cilj spriječiti daljnje kretanje robe u Republiku Irsku. Međutim, oznaka na ambalaži može nenamjerno implicirati niže standarde proizvoda u britanskim supermarketima.

image

Vlada brani oznaku ‘Nije za EU‘

Karla Juničić/Jutarnji List

Plan britanske vlade je proširiti ovaj zahtjev označavanja na sve mesne i mliječne proizvode koji se prodaju u Ujedinjenoj Kraljevini od listopada 2024., s daljnjim proširenjem na druge proizvode od srpnja 2025. Neki su supermarketi u Engleskoj već počeli koristiti sustav označavanja u pripremi za uvođenje, što dovodi do zabune među kupcima.

Kupci na društvenim mrežama izražavaju zabrinutost i traže pojašnjenje. Neki se pitaju ukazuju li ove oznake na smanjenje sigurnosnih standarda, dok su drugi zabrinuti zbog mogućih implikacija za proizvode koji ne zadovoljavaju EU standarde sigurnosti hrane.

"Na mom mlijeku sad piše ‘nije za EU‘ - možete li potvrditi da je to samo zbog britanske birokracije i da je još uvijek u skladu sa sigurnosnim standardima EU-a? Ne bih volio misliti da je to ‘posebno‘ mlijeko koje nije sigurno za Europljane", piše jedan od korisnika X-a.

Drugi je objavio fotografiju šunke u Sainsbury‘su i napisao: ‘‘Pretpostavljam da ne ispunjavamo EU standard sigurnosti hrane. Ipak, dovoljno je dobro za male Engleze koji uživaju u svemu drugorazrednom‘‘.

image

Građani Ujedinjenog Kraljevstva krajnje su zbunjeni

Karla Juničić/Jutarnji List

Stručnjak Tim Lang, profesor prehrambene politike na City University of London, i Christopher Elliott, profesor na Institutu za globalnu sigurnost hrane na Queen‘s University u Belfastu, za Politico kritiziraju uvođenje "Not for EU" oznake. Tvrde da to dodaje nepotrebnu složenost označavanju hrane i može stvoriti zabunu među potrošačima.

"Kao što su mnogi upozoravali, a vlada demantirala, provedba tolikih aspekata Brexita donijela je dodatna regulatorna opterećenja i troškove za industriju te u konačnici povećala troškove i smanjila izbor za potrošače. Unaprjeđenje Windsorskog okvira je još jedan primjer gdje je gubitak gubitak za sve", izjavio je Eliott za Politico.

Windsorski okvir dogovoren je u veljači 2023. nakon susreta britansko premijera Rishija Sunaka i predsjednice Europske Komisije Ursule von der Leyen. Nakon mnogih neuspješnih dogovora kako provesti protokol sjeverne Irske koji su pokušavali provesti premijeri od Therese May do Borisa Johnsona, Windsorski okvir smatrao se Sunakovom pobjedom. Prema odredbama Protokola, Sjeverna Irska, za razliku od ostatka Ujedinjene Kraljevine, ostaje dio jedinstvenog tržišta EU za robu. Protokolom se de facto uspostavlja trgovačka granica na Irskom moru za robu koja kreće u Sjevernu Irsku iz Velike Britanije.

Prema Windsorskom okviru, britanski standardi sigurnosti hrane provest će se umjesto onih EU i primijeniti na svu hranu i piće. To znači da britanski trgovci koji šalju hranu na prodaju u Sjevernu Irsku ne bi trebali prolaziti rutinske provjere i ispunjavati dugu papirologiju.

Uvođenjem oznake ‘‘Nije za EU‘‘ na britanskim prehrambenim proizvodima donosi određenu razinu sigurnosti da se proizvod neće pogrešno prodavati ili ilegalno preprodavati na jedinstvenom tržištu EU.

British Retail Consortium, koji predstavlja glavne britanske supermarkete, priznaje pravni zahtjev za takvim označavanjem u Sjevernoj Irskoj, no naglašava važnost učinkovitog komuniciranja svrhe ovih oznaka potrošačima.

Vlada brani oznaku "Nije za EU", navodeći da je osmišljena kako bi olakšala neometano kretanje hrane i pića između Velike Britanije i Sjeverne Irske. Prema riječima glasnogovornika vlade, oznaka ima za cilj pojednostaviti proces za dobavljače, osiguravajući da se proizvodi mogu prodavati u obje regije bez potrebe za zasebnim proizvodnim linijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:31