LONDONDERRY

Nove uzbune u Sjevernoj Irskoj zbog straha od eksplozija

 REUTERS

Policija sjevernoirskog grada Londonderryja u ponedjeljak je izdala sigurnosna upozorenja zbog dva oteta i potom napuštena automobila, strahujući od novih bombaških napada nakon eksplozije koja se dogodila preko vikenda.

Snage sigurnosti su zatvorile dio grada oko ulice Circular Road i evakuirale dio domova nakon što su dobile informacije da su tri maskirana muškarca otela kombi u koji su ubacili neki predmet prije no što su ga napustili, napisala je policija na Twitteru.

"Ovo je zadnje što građani ovog grada trebaju ili žele, no želim ih uvjeriti da činimo sve što možemo da minimiziramo kaotičnost situacije", poručio je policijski upravitelj Gordon McCalmont na Facebooku.

Lokalni mediji su u ponedjeljak poslijepodne pisali kako je ukraden i napušten kombi poštarske tvrtke Royal Mail, dva dana nakon što je automobilska bomba detonirana ispred suda u Londonderryju.

Policija je objavila da je vozilo iskorišteno u subotu bilo oteto nedugo prije te eksplozije u kojoj nitko nije ozlijeđen.

Snage sigurnosti su u ponedjeljak otkrile da je u sklopu istrage pritvorena i peta osoba.

Ta se eksplozija dogodila u vrijeme dok političari Sjeverne Irske i Irske upozoravaju na to da bi moguć povratak tvrde granice između dviju zemalja nakon Brexita, zajedno s carinskim i ostalim kontrolama, mogao biti izazov za militantne skupine.

Političari obiju strana, uključujući i članove Sinn Feina, nekadašnjeg političkog ogranka nacionalističke Irske republikanske armije (IRA), osudili su eksploziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:15