KRAJ MISTERIJA?

NOVI DETALJI O PEDOFILU OSUMNJIČENOM ZA OTMICU MALE MADDIE Spominjao je njezino ime na forumima, a otkriveno je zašto je i završio u zatvoru

 
 AFP

Britanska i njemačka policija objavile su u srijedu da imaju novog osumnjičenika u slučaju nestanka trogodišnje Britanke Madeleine McCann, koja je 2007. nestala u Portugala iz apartmana u kojem je spavala te da skupljaju informacije o Nijemcu koji se trenutačno nalazi u njemačkom zatvoru na odsluženju kazne zbog seksualnog napada.

Policija nije imenovala novog osumnjičenika, ali su istaknuli da se radi o 43-godišnjem muškarcu. Britanski mediji danas pišu da je osumnjičeni muškarac nestanak Madeleine komentirao u jednoj 'chat sobi', a trenutno je u zatvoru zbog silovanja 72-godišnje turistkinje iz SAD-a 18 mjeseci prije nego što je djevojčica nestala.

Prema istim navodima, 43-godišnjak ima dugu povijest seksualnih zločina protiv djece i žena, a u trenutku Maddienog nestanka živio je u turističkom mjestu u portugalskom Algarveu.

Ovaj zatvorenik prvi je put bio osumnjičen za misteriozni zločin 2017. godine, a detektiv Goncalo Amaral, koji je prvi voditelj istrage u ovom slučaju, rekao je da se radi o 'ubojici djece'.

Novi osumnjičenik od prošlog prosinca služi sedmogodišnju kaznu zatvora zbog spomenutog silovanja 72-godišnje Amerikanke u rujnu 2005. godine u portugalskom odmaralištu. Tada je provalio u žrtvinu kuću, vezao ju i silovao. Imala je vezane oči, a monstrum ju je i bičevao i opljačkao. No, na mjestu zločina pronađene su njegove vlasi kose koje su ga povezale sa silovanjem.

Policiju zanimaju i sve informacije o kretanju dvaju vozila, kombiju marke Volkswagen i automobilu marke Jaguar, koja se povezuju s 43-godišnjim muškarcem i trenutačno su u posjedu njemačke policije.

An undated handout photograph released by the Metropolitan Police in London on June 3, 2020, shows VW T3 Westfalia campervan, used in and around Praia da Luz, Portugal, by a new suspect in the case of missing British girl Madeleine McCann. - German police said Wednesday they have identified a new suspect in the mysterious disappearance of British girl Madeleine McCann in 2007.
AFP

Njemačka policija je objavila da slučaj vodi kao "sumnju na ubojstvo" te da su ustanovili način na koji je McCann ubijena. Prema saznanjima njemačkih istražitelja, ubojstvo nije bilo planirano te da je osumnjičenik prije sudjelovao u zločinima kao što su provale i krađe.

Za britansku policiju ovo je još uvijek slučaj nestale osobe, a nova saznanja objavljena u srijedu britanski istražitelji su nazvali "značajnim napretkom".

Britanski policajci su zamolili sve koji imaju bilo kakve informacije vezane za dva portugalska broja mobilnih telefona, da se im se jave. Osumnjičeni 43-godišnji Nijemac je bio korisnik jednog broja, a s drugog broja je stigao poziv osobe s kojom je razgovarao 30 minuta. Poziv je stigao iz područja u kojem je neposredno prije toga Madeleine McCann posljednji put viđena.

An undated handout photograph released by the Metropolitan Police in London on June 3, 2020, shows a 1993 British Jaguar, model XJR 6, believed to have been used in and around Praia da Luz, Portugal, by a new suspect in the case of missing British girl Madeleine McCann. - German police said Wednesday they have identified a new suspect in the mysterious disappearance of British girl Madeleine McCann in 2007.
AFP

"Više od 13 godina je prošlo i možda su se vaši stavovi promijenili. Ova osoba je u zatvoru... vrijeme je da kažete što znate", izjavio je britanski istražitelj Mark Cranwell.

Kronologija slučaja

Trogodišnja Britanka Madeleine McCann nestala je 3. svibnja 2007. godine iz spavaće sobe u portugalskom ljetovalištu Algarveu, dok su njezini roditelji bili na večeri s prijateljima u obližnjem restoranu. Tijekom večeri majka Kate McCann otišla je provjeriti svoje troje djece. Madeleine nije bila ondje. Policija je alarmirana, a oko 60 gostiju i zaposlenika pretraživali su kompleks do zore ne bi li našli nestalu djevojčicu.

U nadolazećim danima potraga se intenzivirala, stotine volontera su se pridružile, a granična policija i osoblje aviokompanija dobili su upute o slučaju i pozvani su na pojačan oprez.

Pet dana nakon nestanka kćeri oglasili su se njezini roditelji. McCannovi su u izjavi istaknuli da ne mogu opisati bol i očaj koji osjećaju.

Portugalska policija tada je smatrala da je Madeleine oteta, ali još uvijek živa i da je u Portugalu. Vrlo brzo imali su i prvog osumnjičenog, a bila je riječ o Britancu Robertu Muratu. Murat je tada imao 34 godine, a bavio se informatikom i nekretninama. Nikad ga nisu uhitili, a kasnije je dobio veliku odštetu zbog napisa u britanskim medijima.

Dana 26. svibnja policija je objavila opis muškarca koji je viđen kobne večeri, a koji je "nosio dijete ili objekt koji je mogao biti dijete", ali uspjeha nije bilo.

An undated handout photograph released by the Metropolitan Police in London on June 3, 2020, shows Madeleine McCann who disappeared in Praia da Luz, Portugal on May 3, 2007. - German police said Wednesday they have identified a new suspect in the mysterious disappearance of British girl Madeleine McCann in 2007.
AFP

U lipnju iste godine šef portugalske policije priznao je da su svi ključni forenzički tragovi možda uništeni jer mjesto zločina nije bilo propisno zaštićeno. Mjesec dana kasnije britanska policija u Portugal šalje pse tragače kako bi pomogli u istrazi i kriminalističkoj inspekciji apartmana u kojem su odmarali McCannovi te automobilu koji su unajmili.

U kolovozu su istražitelji prvi put javno priznali da bi djevojčica mogla biti mrtva.

Policija je nedugo potom odbacila nagađanja da su roditelji osumnjičenici za ubojstvo svoje kćeri. McCannovi su ubrzo tužili portugalski tabloid Tal & Qual koji je tvrdio da su oni sumnjivci.

Dana 6. rujna portugalska policija je čak 11 sati ispitivala Kate McCann u svojstvu svjedokinje. Idućeg dana roditelji nestale djevojčice i službeno su postali osumnjičenici.

Prema toj teoriji, Madeleine je umrla od prevelike doze tableta za spavanje koje su joj roditelji dali kako bi mirno uživali u večeri. Nadalje, sakrili su njezino tijelo i prijavili nestanak, tvrdeći da je oteta, da bi nekoliko tjedana kasnije u iznajmljenom automobilu tijelo odvezli na nepoznato mjesto.

Gerry (L) and Kate McCann pose with boards portraiting their missing daughter Madeleine reading
AFP

Ovakav je scenarij portugalska policija ozbiljno istraživala jer su psi tragači nešto nanjušili u unajmljenom automobilu Renault Scenic. No, DNK analizom se pokazalo da vlasi pronađene u autu ne pripadaju Maddie, a Kate i Gerry McCann prestali su biti osumnjičeni u sedmom mjesecu 2008. godine.

U listopadu iste godine sa slučaja je maknut dotadašnji voditelj istrage Goncalo Amaral. Zamijenio ga je Paulo Rebelo, zamjenik ravnatelja portugalske policije.

Otac Gerry McCann u studenom je objavio video u kojem govori o uvjerenju da je njegovu obitelj predator promatrao u danima prije nestanka kćeri.

U siječnju 2008. godine sami McCannovi su objavili skicu osumnjičenog na temelju opisa jednog britanskog turista koji je u odmaralištu vidio 'jezivog čovjeka' za kojeg se vjerovalo da je mogao oteti njihovu kćer.

U travnju iste godine procurili su neki detalji s ispitivanja Kate McCann, a jedna španjolska televizija objavila je kako je majka rekla policajcima da je Madeleine bila uznemirena noć prije nego što je nestala jer joj majka nije došla kad je plakala.

Na prvu godišnjicu nestanka gospođa McCann zamolila je ljude da "mole kao ludi" za malenu djevojčicu. Nekoliko dana kasnije ostavku je podnio šef portugalske policije koji se morao nositi s brojnim kritikama.

U ljeto 2008. godine portugalska policija maknula je status osumnjičenika s McCannovih, ali i s Roberta Murata. Istovremeno, portugalski detektiv Amaral u svojoj je knjizi ustvrdio da je Madeleine preminula u apartmanu.

Kako je vrijeme prolazilo, tako je i intenzitet istrage kopnio. U travnju 2010. godine Gerry McCann izjavio da je jako frustrirajuće što portugalska i britanska policija aktivno ne traže njegovu kćer.

U studenom su roditelji potpisali ugovor o izdavanju knjige o nestanku svoje kćeri, a knjiga je izašla u svibnju 2011. godine. Potom su u otvorenom pismu zatražili od tadašnjeg premijera Davida Camerona da pokrene neovisnu reviziju svih informacija koje su povezane s nestankom malene Madeleine.

An undated handout photograph released by the Metropolitan Police in London on June 3, 2020, shows Madeleine McCann who disappeared in Praia da Luz, Portugal on May 3, 2007. - German police said Wednesday they have identified a new suspect in the mysterious disappearance of British girl Madeleine McCann in 2007.
AFP

Godine 2012. objavljena je kompjuterski stvorena slika kako bi Madeleine mogla izgledati kao devetogodišnjakinja, gotovo istovremeno su portugalske vlasti objavile da ne namjeravaju ponovno pokretati istragu.

Scotland Yard u srpnju 2013. godine otkriva da ima nove dokaze i nove svjedoke u slučaju i da otvara službenu istragu. Rekli su da istražuju 38 osoba, dok su u listopadu objavili da imaju 41 potencijalnog sumnjivca. Portugalska policija ipak je ponovno otvorila slučaj, vodeći ga zajedno sa Scotland Yardom, pravdajući svoj potez novim detaljima u istrazi.

U lipnju 2014. policija pretražuje teren u mjestu Praia da Luz, uključujući i grmovito područje jugozapadno od kompleksa Ocean Club u kojem je obitelj McCann odmarala. Nije pronađeno ništa bitno. Mjesec dana kasnije ispitana su četiri nova sumnjivca, no bez rezultata. U prosincu je ispitano još 11 osoba koji nisu bili u ulozi osumnjičenih.

Police investigating the disappearance of British girl Madeleine McCann search the area of scrubland near the holiday apartment in Praia da Luz, near Lagos, where she vanished seven years ago, on June 4, 2014. The joint Portuguese-British operation could last up to a week, and take in three different patches of land, according to Portuguese media reports.  AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG (Photo by FRANCISCO LEONG / AFP)
AFP

U veljači 2017. godine roditelji su izgubili tužbu protiv Amarala zbog navodnih kleveta iz njegove knjige. On je tvrdio da je Madeleine preminula u apartmanu, a da su se njezini roditelji riješili tijela. Vrhovni portugalski sud odbacio je tužbu zbog zakona o slobodi izražavanja.

U travnju iste godine policija je statusa osumnjičenika oslobodila četiri osobe koji su bili predmet istraživanja.

Godinama nije bilo važnijih novih informacija, sve dok njemačka policija jučer nije objavila da imaju novog osumnjičenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:45