'JAČANJE PRIJATELJSTVA'

Novi kazahstanski predsjednik za prvi inozemni posjet odabrao Rusiju

 REUTERS

Novi kazahstanski predsjednik Kasim Žomart Tokajev obećao je jačati "prijateljstvo" s Rusijom u srijedu u Moskvi, koju je odabrao za svoj prvi službeni inozemni posjet dva tjedna nakon iznenadne ostavke svog prethodnika Nursultana Nazarbajeva.

"Učinit ću sve što mogu kako bih dodatno jačao prijateljstvo naših dvaju naroda", izjavio je Tokajev za susreta s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Kremlju.

Pohvalio je "uzorne" odnose koje su Rusija i Kazahstana postigli u vrijeme predsjednika Nazarbajeva koji je vladao približno 30 godina.

"Uvjeren sam da će vaš posjet služiti jačanju naših odnosa (..) kao saveznika", rekao je Putin.

Tokajev je za svoj prvi put u inozemstvo odabrao Rusiju što je, prema ocjeni analitičara, jasna poruka da će nastaviti vanjsku politiku svoga prethodnika.

Kazahstan je dugogodišnji saveznik Rusije.

Nazarbajev (78), podnio je ostavku 19. ožujka. Vladao je Kazhstanom od sovjetskog doba, najprije kao glavni tajnik lokalne Komunističke partije, a od 1991. kao predsjednik te srednjoazijske zemlje bogate ugljikovodicima.

Nazarbajev će, unatoč ostavci, nastaviti imati ključan utjecaj u svojoj zemlji.

Kasim Žomart Tokajev (65), dosadašnji predsjednik Senata, postao je privremeni šef države u očekivanju predsjedničkih izbora predviđenih u travnju 2020.

Iskusni diplomat rođen 1953., Tokajev je u dva navrata bio šef diplomacije, zatim premijer Kazahstana od 1999. do 2002.

Prva odluka koju je donio od stupanja na dužnost bila je preimenovanje glavnoga grada Astane u "Nur-Sultan", prema imenu bivšeg predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:18