ZASTRAŠUJUĆI TREND

Novi napad nožem na djecu: Poludjeli Kinez na smrt izrezao sedmero djece u vrtiću

In this photo released by China's Xinhua News Agency, medical workers take an injured child to ICU at 3201 Hospital in Hanzhong City, northwest China's Shaanxi Province Wednesday, May 12, 2010. An attacker hacked seven children and one teacher to death Wednesday and wounded 20 other people in a rampage at a kindergarten in northwest China, the latest in a string of savage assaults at the country's schools. (AP Photo/Xinhua, Wu Tianchang) ** NO SALES **
 Wu Tianchang

PEKING - Pet dječaka i dvije djevojčice u dobi do šest godina te dvije odrasle osobe, uključujući učiteljicu, odnosno voditeljicu privatnog vrtića Shengshui Temple blizu grada Hanzhonga u kineskoj provinciji Shaanxi, najnovije su žrtve posljednjeg u nizu napada u školama u Kini .

Uz njih, ranjeno je još, izvijestila je kineska državna agencija Xinhua, 11 djece, no prema nekim izvorima, broj ozlijeđenih još je veći, čak 20. Zasad detalji današnjeg masakra još nisu poznati, kao ni motiv koji je natjerao 48-godišnjeg Wua Huanmina da nasrne na mališane i voditeljicu vrtića.

Prema zasad poznatim informacijama, Wu je ušao u vrtić, naoružan sjekiricom za meso, oko osam ujutro po lokalnom vremenu. Odmah je ubio voditeljicu i jedno dijete, a zatim napao njih još 18, od kojih su šestero djece te voditeljičina majka umrli kasnije u bolnici. Nakon krvoločnog pohoda Wu je otišao kući i ubio se. Zasad detalji odnosa između voditeljice vrtića i napadača još nisu poznati iako lokalni stanovnici tvrde da je napadač iznajmljivao prostore vrtiću.

Šokirano lokalno stanovništvo ne zna što je Wua natjeralo na taj monstruozan čin.

- Vidio sam ga prije i izgledao mi je prilično normalno - ispričao je za novinsku agenciju Associated Press čovjek koji se želio predstaviti samo pod svojim prezimenom, Li.

Jedan drugi stanovnik tog područja, Zheng Xiulan, tvrdi da navodno samo dvoje djece iz vrtića nije ozlijeđeno.

- Ne znam koliko ih je na kraju ubijeno. Krvi je bilo posvuda. Ne znam zašto je to učinio. Nikad nisam čuo da je psihički bolestan, a nije bio ni siromašan - rekao je Zheng.

Zasad se kineski mediji suzdržavaju u izvještavanju o posljednjem masakru, navodno kako bi spriječili mogućnost da on posluži kao “inspiracija” za nove pokolje.

Inače, ovo je sedmi po redu napad u školama u Kini od početka ožujka, u kojima su deseci osoba ranjeni ili ubijeni. Kineske vlasti, koje su povećale mjere sigurnosti u obrazovnim institucijama, te napade predstavljaju kao pojedinačne incidente koje su počinile psihički poremećene osobe, no sve su češće spekulacije da taj val nasilja izvire iz neprimjerene brige za psihički oboljele osobe te velikih društvenim nejednakosti koje se javljaju uslijed korjenitih promjena u kineskom društvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:09