POGINULO 176 LJUDI

NOVI OBRAT U ISTRAZI O PADU UKRAJINSKOG ZRAKOPLOVA Iranci pozvali i Amerikance da se pridruže: 'Sumnjamo da ga je srušila iranska protuzračna obrana'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.01.2020. u 08:26

(FILES) In this file photo taken on January 08, 2020, rescue teams work amidst debris after a Ukrainian plane carrying 176 passengers crashed near Imam Khomeini airport in the Iranian capital Tehran, killing everyone on board. - US officials believe that Iran accidentally shot down the Ukrainian airliner, killing all of the 176 people on board, US media reported on January 9, 2020. Newsweek, CBS and CNN quoted unnamed officials saying they are increasingly confident that Iranian air defense systems accidentally downed the aircraft, based on satellite, radar and electronic data. (Photo by - / AFP)
AFP

Državni odbor za prometnu sigurnost (NTSB) SAD-a prihvatio je u petak iranski poziv za sudjelovanjem u istrazi o rušenju ukrajinskog zrakoplova blizu Teherana, za što je SAD izrazio sumnju da ga je srušila iranska protuzračna obrana.

NTSB je priopćio kako su primili formalni poziv od Irana da sudjeluju u istrazi o padu Boeinga 737-800NG sa 176 ljudi. Nesreću nitko nije preživio.

"NTSB je odredio akreditiranog predstavnika za istragu o rušenju", naveo je NTSB u priopćenju. Reutersov izvor tvrdi kako je nejasno što će NTSB-ov predstavnik moći raditi, zbog američkih sankcija. NTSB u priopćenju navodi kako će "nastaviti pratiti situaciju oko rušenja i evaluirati razinu sudjelovanja u istrazi.

SAD može sudjelovati u istrazi po međunarodnim pravilima budući da je srušeni zrakoplov izradila američka tvrtka u SAD-u.

Kanada, čija su 63 državljana poginula u nesreći, imenovala je svog predstavnika, dok je ukrajinski tim razgovarao s vlastima u Teheranu o tome u četvrtak, rekao je Farhad Parvareš, iranski predstavnik u Organizaciji međunarodnog civilnog zrakoplovstva u UN-u.

Poginuli su također švedski i afganistanski državljani te je tim zemljama također poslan poziv za sudjelovanje u istrazi, dok će Francuska također možda sudjelovati jer je jedna od zemalja u kojoj su izrađeni motori zrakoplova, rekao je Parvareš i odbacio američke i kanadske navode da je Teheran slučajno srušio zrakoplov.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u četvrtak da je nekoliko obavještajnih izvora, uključujući kanadske, navelo da je iranska raketa zemlja-zrak srušila Boeing 737 koji je pao u srijedu blizu Teherana.

"Imam sumnje", komentirao je pad zrakoplova u četvrtak Donald Trump.

"Osjećam da se dogodilo nešto strašno... Netko je mogao počiniti pogrešku... Ne znam", dodao je.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo