NEUMOLJIVE BROJKE

Novi podaci potvrdili ono što svi naslućuju: Nijemci proživljavaju najveću krizu od Drugog svjetskog rata!

Neuspjeh da se njemačka industrija zaštiti od skoka cijena energije mogao bi 2020-e pretvoriti u "izgubljeno desetljeće za Njemačku"

Prosvjed nezadovoljnih poljoprivrednika (arhiva)

 Romy Arroyo Fernandez/Nurphoto Via Afp

Energetski šok izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu donio je njemačkim građanima najveći pad životnog standarda Njemačke od Drugog svjetskog rata i pada gospodarske proizvodnje usporedive s financijskom krizom 2008., pokazuje najnovija procjena.

U dokumentu koji je zamišljen da prouči dubinu ekonomske krize u nekadašnjoj gospodarskoj sili Europe, dva bivša ekonomska savjetnika njemačke vlade poručili su da su realne plaće u zemlji dodatno pale 2022. više nego bilo koje godine od 1950., prenosi The Guardian.

Neuspjeh da se njemačka industrija zaštiti od skoka cijena energije mogao bi 2020-e pretvoriti u "izgubljeno desetljeće za Njemačku" i dodatno potaknuti uspon populističke, krajnje desne stranke Alternative für Deutschland (AfD), upozorili su autori u radnom dokumentu koji je objavio Forum za novu ekonomiju.

- U doba sukoba, klime i geopolitičke krize uspon AfD-a je poziv na uzbunu. Pad životnog standarda Nijemaca je bez presedana od Drugog svjetskog rata. Iako je istina da čimbenici koji su potaknuli uspon AfD-a nadilaze gospodarske probleme, također je nemoguće zanemariti kako je ovaj pad standarda u Njemačkoj bez presedana išao ruku pod ruku s rastućom popularnošću krajnje desnice, rekla je Isabella Weber, izvanredna profesorica ekonomije na Sveučilištu Massachusetts.

image

Olaf Scholz

Ralf Hirschberger/Afp

Weber je bila članica stručne komisije na visokoj razini koju je njemačka vlada zadužila za osmišljavanje zauzdavanja cijena energije za tvrtke i kućanstva 2022. godine.

Koautor, prof. Tom Krebs, bio je viši savjetnik u ministarstvu financija pod Olafom Scholzom, koji je sada njemački kancelar.

Njihova otkrića naglašavaju u kojoj je mjeri najveće europsko gospodarstvo još uvijek uzdrmano od invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Prognoza Međunarodnog monetarnog fonda za njemački rast u 2024. i 2025. je da će biti niži od bilo kojeg naprednog gospodarstva s kojim se može usporediti, osim Argentine.

Gospodarstvo je palo za 0,3% u zadnja tri mjeseca 2023. i očekuje se da će se ponovno smanjiti u prvom kvartalu 2024. Dva uzastopna kvartala pada proizvodnje definiraju se kao tehnička recesija.

Weber i Krebs istaknuli su da se dva jasna porasta potpore AfD-u u ljeto 2022. i 2023. podudaraju s razdobljima nesigurnosti u njemačkoj vladi o tome kako ublažiti utjecaj skokova cijena energenata na životni standard.

image

Prosvjed građevinaca zbog malih plaća (arhiva)

Waltraud Grubitzsch/Dpa Picture-alliance Via Afp

Izračunali su da su realne plaće u odnosu na predviđanja prije krize pale za 4 % od travnja 2022. do ožujka 2023., dok je proizvodnja pala za 4,1 %. Nakon što se uključi šteta u proizvodnji uzrokovana covid krizom, stvarna proizvodnja na kraju 2023. bila je oko 7 % niže nego što su bila predviđanja prije krize. Realne plaće bile su 10 % niže nego što su bila predviđanja prije krize 2023. godine.

Ekonomisti su tvrdili da je kočnica cijena energije, koju je uvela Scholzova koalicijska vlada u drugoj polovici 2022., bila ispravan politički odgovor, ali da je odgoda njezine provedbe, u vrijeme kada je tržišna cijena plina vrtoglavo rasla, dovela do snažnog rasta popularnosti AfD-a u ljeto nakon ruske invazije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:42