TKO JE GENERAL DAVID PATRAEUS?

Novi šef CIA-e je čovjek kojeg su u srednjoj školi svi zvali Breskvica

Petraeus će u Kabulu biti sve do rujna kako bi započeo operaciju povlačenja američkih vojnika

WASHINGTON - Odlukom američkog predsjednika Baracka Obame novim ravnateljem CIA-e imenovan je zapovjednik američkih snaga u Afganistanu general David Petraeus,

što je prvi iskorak tog popularnog visokog časnika prema političkoj sceni gdje mu svi predviđaju blistavu karijeru, komentirali su jučer mediji u SAD-u.

Dolazak Petraeusa na čelo obavještajne agencije dio je kadrovske slagalice nastale zbog odlaska u mirovinu ministra obrane Roberta Gatesa početkom srpnja.

Tada bi na položaj šefa Pentagona trebao doći sadašnji ravnatelj CIA-e Leon Panetta, a u njegovu stolicu par mjeseci kasnije, u rujnu, zasjest će Petraeus. Sve te promjene, objavljene jučer, trebat će još potvrditi američki Senat.

‘Kralj David’

Kako piše Associated Press, prelazak Petraeusa s vojne na političku funkciju uslijedio je nakon njegovih učestalih demantija da nema političkih ambicija, što se sad ipak pokazalo netočnim.

Mnogi analitičari već dulje vrijeme vide tog generala, zaslužnog za poboljšanje situacije u Iraku i Afganistanu, kao budućeg predsjedničkog kandidata, najvjerojatnije Republikanske stranke. Njegovi pristaše smatraju ga vojnim herojem, a protivnici mu predbacuju političku ambicioznost, zbog čega su mu dali sarkastičan nadimak - “Kralj David”.

Knjižničarka i pomorac

Petraeus je postao poznat početkom 2007. kada mu je tadašnji predsjednik George W. Bush dao zadatak da upravlja operacijama povećanja broja postrojba u Iraku, što je, tvrde neki, spasilo američki vojni angažman od potpune propasti. Novi ravnatelj CIA-e rođen je 1952. u Cornwall-on-Hudsonu, gradiću nedaleko od New Yorka.

Otac Sixtus bio je pomorac, koji je iz Nizozemske u SAD došao pred početak Drugog svjetskog rata, a majka Miriam knjižničarka koja je sinu usadila ljubav prema čitanju.

Petraeus je diplomirao na vojnoj akademiji West Point (kasnije je stekao doktorat iz međunarodnih odnosa na Princetonu) i od tada počinje njegova strelovita karijera. Suprugu Holly upoznao je kao kadet - otac joj je bio dekan West Pointa, a par se vjenčao čim je Petraeus diplomirao na akademiji.

Savršena izvedba

Od izlaska s akademije Petraeus je pokazivao ambicije, potkrijepljene savršenim vojnim izvedbama. Tako je zapovjednik s njegova prvog značajnijeg zadatka, onog u 509. zračno-desantnom bataljunu u Italiji, zapisao da će Petraeus jednog dana zasigurno postati načelnikom glavnog stožera američke vojske.

Zapovijedao je Petraeus i 101. zrakoplovnom divizijom tijekom invazije na režim Sadama Huseina, a nakon što ga je početkom 2007. Bush imenovao za zapovjednika u Iraku, postao je jednim od glavnih zagovornika nastavka intervencije. Od 2008. bio je šef Središnjega zapovjedništva američkih snaga na Bliskom istoku i Afganistanu, i glavni strateg novoga vojnog pristupa u ratovima koje Amerika trenutačno vodi.

U lipnju prošle godine predsjednik Obama šalje ga u Afganistan gdje je na mjestu zapovjednika u sve nepopularnijem ratu zamijenio generala Stanleyja McChrystala.

Jačanje angažmana

U nekoliko idućih mjeseci Petraeus je isposlovao povećanje broja vojnika, te jačanje američkog angažmana na obuci za afganistanske sigurnosne snage. Bijela kuća ga planira držati u Kabulu sve do rujna, jer očekuje od njega da započne operaciju povlačenja američkih vojnika, što je predviđeno za ovo ljeto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:18