PEDOFILIJA I U JAVNIM INTERNATIMA

Novi skandal u Njemačkoj: U elitnoj školi učitelji zlostavljali 33 učenika

Prema Der Spiegelovim saznanjima brojka bi mogla biti i veća od prijavljene: govori se o 40-oro zlostavljane djece i deset učitelja zlostavljača
 Ronald Goršić/CROPIX

BERLIN - Novi skandal vezan uz seksualno zlostavljanje djece u školama otkriven je u elitnom njemačkom internatu Odenwaldschule gdje je navodno osam učitelja zlostavljalo 33 učenika od 1966. do 1991. godine, javlja Der Spiegel.

U otmjenu školu sa stogodišnjom tradicijom išao je sin bivšeg njemačkog predsjednika Richarda von Weizsackera Andreas, čija je udovica izjavila da joj je pričao o zlostavljanjima. Bivši polaznici su i neki političari i pisac Klaus Mann (sin Thomasa). Žrtve su, među ostalim, optužile bivšeg ravnatelja Gerolda Beckera da ih je znao buditi ‘vukući ih za spolni organ’ i tjerajući ih da mu masturbiraju. I danas pokojni učitelj glazbe bio je, tvrdi se, naročito aktivan zlostavljač.

Većina članova uprave škole koja se nalazi u okolici grada Heppenheima u saveznoj državi Hesse dala je ostavke, a školu, istaknuli su odmah u uvodima njemački mediji, ne vodi neka od katoličkih organizacija. Naime, optužbe su prvi put spomenute prije tri tjedna kad su niz katoličkih škola diljem zemlje zapljusnule optužbe o svećeničkom zlostavljanju djece.

Na čelu školi su nakon masovnih ostavki prošli vikend ostali ravnateljica Margarita Kaufman i upravitelj Meto Salijević. Mnogi kažu kako bi i Salijević trebao dati ostavku jer je u vrijeme kad su izronile optužbe bio u školskom odboru. Bivši učenici poslali su 1998. školi pismo u kojem su opisali što im se događalo, no odgovorni nisu reagirali kako je trebalo. Škola je to priznala, potvrđujući time da je zlostavljanja bilo, istaknuvši kako nisu dovoljno istražili optužbe, no tvrde da će to napraviti sada.

Biskupija u Trieru: Dvadeset svećenika optuženo za seksualno zlostavljanje

Dok javnost potresa novi skandal vezan uz elitni internat, biskupija u Trieru objavila je kako je čak 20 njenih sadašnjih i bivših svećenika optuženo proteklih tjedana za seksualno zlostavljanje. Optužbe Katoličke crkve u Njemačkoj za zločine nad djecom koji su se navodno događali od 1950. do 1990. godine samo se šire. Biskup Stephan Ackermann ohrabrio je sve koji se boje istupiti s optužbama da to naprave.

- Šokiran sam slučajevima koji su izašli na vidjelo. Dvoje ljudi je podnijelo optužbe, a Crkva je prenijela podatke o još tri slučaja tužiteljstvu. Još uvijek se raspravlja kako se postaviti prema slučajevima koji su pali u pravnu zastaru. No, ako zanemarimo aktualne optužbe, tri su svećenika već osuđena za zlostavljanje u 90-ima, kaže Ackermann. I u gradu Fuldi u državi Hessa još je jedan svećenik, ranije optužen za pedofiliju, optužen za zlostavljanje. Nakon Irske, koja je pokrenula domino efekt, krize Crkve poput ove u Njemačkoj, potresaju i Švicarsku, Austriju i Nizozemsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 13:25