BESRAMNI PLJAČKAŠ

NOVI STRAŠAN SKANDAL U CRKVI Biskup od Caritasa maznuo milijune za sebe i rodbinu, kupovao nekretnine

Bajakovo, 160210.Bajakovo - Carinici zaplijenili 44.000 parfema u turskom sleperu, a kod bracnog para na putu iz Srbije nasli neprijavljenih 560.000 eura. Na fotografiji zapljenjeni parfemi.Foto: MUP / Carina / CROPIX
 Damir Glibušić / CROPIX

Monsinjor Francesco Miccichè (72), nekadašnji biskup ordinarij u Trapaniju koga je papa Benedikt XVI smijenio i umirovio još u svibnju 2012, sedam godina prije navršenih 75, okrivljen je da je pronevjerio i prisvojio gotovo dva milijuna eura (petnaestak milijuna kuna) od novca koji talijanska država donira mjesnoj Katoličkoj crkvi iz džepova poreznih obveznika (u Italiji ne svih, nego onih koji potpišu da 8 promila njihova poreza ide Katoličkoj crkvi).

Doznalo se da je umirovljeni biskup uzalud banuo na Papinu generalnu audijenciju, da bi poglavara Katoličke crkve zamolio za neki položaj u Vatikanu, koji bi biskupu osigurao vatikansko državljanstvo i time ga spasio od zatvora u Italiji.

Rođaka za prokuratora

Prva istraga protiv monsinjora datira još otkako je 2007 dao spojiti dvije zadužbine crkvenog prava u svojoj biskupiji, Campanile i Auxilium, pa je 2009 za prokuratora postavio svoga svaka (sestrina muža) Teodora Canepu, s plaćom od stotinjak tisuća eura godišnje (oko 63.000 kuna mjesečno).

Držeći se mafijaškog načela da se pljačkati može ako su i svi koji te mogu otkriti također omastili brk nečim nezakonitim, mons. Miccichè (rodom iz San Giuseppea Jata, mafijaškog feuda familije Brusca) oslonio se na ravnatelja dijecezanskog Caritasa don Sergia Librizzija. Taj svećenik je pristajao na sve monsinjorove zahtjeve (kako je pokazala tek kasnija istraga), jer mu je biskup šutke prelazio preko njegova običaja da mlade imigrante iz Afrike “zavodi” ucjenjujući ih pozitivnim ocjenama bez kojih teško da bi dobili boravišnu dozvolu (Librizzi je, u međuvremenu, već osuđen na 9 godina zatvora kao silovatelj, jer je plaćeni seks s malodobnim u Italiji izjednačen sa silovanjem, a onaj iznuđen ucjenom još i prije). Oslonio se i na don Antonija (Ninnija) Treppiedija, koga je postavio za ekonoma biskupije, davši mu i unosnu prebendu arhiprezbitera u Alcamu. E, tu se monsinjor prešao: don Treppiedi se pokazao onim poslovičnim zrnom žita u kukolju. Pa je biskupa tužio Svetoj Stolici.

Apostolska vizitacija

Netom je to doznao, mons. Miccichè je don Treppiedija smijenio, ali Vatikan je poslao apostolsku vizitaciju: čim je stigla izvijest, Benedikt je mons. Miccichèa smijenio i umirovio. Talijanska istraga je nastavljena i otkrila ne samo da je mons. Miccichè stekao imovinu nerazmjerno veću od svoje zarade, nego i kako ju je stekao. Tvrde da je maznuo za se i najbližu rodbinu (sestru i nećakinju) oko dva milijuna eura od državne budžetske potpore Katoličkoj crkvi, pretežno iz fondova Caritasa (što je osobito gnusno), te da je većinu uložio u navodno unosne nekretnine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 07:38