HLADAN SLUČAJ

NOVI TRAG U ISTRAZI O NESTALOJ MADELEINE MCCANN Trinaest godina od nestanka raspliće se klupko: Njemačka policija ima novog glavnog osumnjičenog

Madeleine McCann
 Profimedia, Planet

Slučaj djevojčice Madeleine McCann, koja je 3. svibnja 2007. nestala iz portugalskog resorta Algarve na dijelu Praia da Luz, jedan je od najpoznatijih slučajeva nestanka djece na svijetu. Unatoč golemoj medijskoj pozornosti, nebrojenim televizijskim istupima roditelja te dokumentarnim filmovima i serijama, Maddie ni do danas nije pronađena.

Ipak, čini se kako istraga nije stala. Njemačka policija vjeruje da je s nestankom povezan neimenovani Nijemac, za kojeg su u srijedu priopćili da je trenutno glavni osumnjičenik za otmicu malene.

'Postoje jasne indicije'

Kako javlja ugledni britanski list The Guardian, neimenovani muškarac trenutno se nalazi iza rešetaka, gdje je zbog otprije počinjenih nedjela. Prema dosad prikupljenim informacijama, on se kobne večeri kretao u blizini mjesta otmice, a samo sat prije nego što je dijete nestalo razgovarao je na telefon.

Otmičar malene Maddie opisan je kao bijelac, kratke plave kose, visok oko 182 centimetra. Sada ima 43 godine, no rečeno je da je u vrijeme otmice izgledao kao da mu je 25. Valja napomenuti kako se već neko vrijeme nalazi u njemačkom zatvoru no zbog zločina koji nemaju veze s nestankom malene Maddie. U periodu od 1995. do 2007. godine boravio je na području Algarvea.

Istražitelji su objavili kako postoje jasne indicije da je uključen u slučaj otmice, navodeći brojeve telefona s kojih je zvao i koji su njega zvali.

Policija sada traži informacije od bilo koga tko je imao kontakt s tim telefonskim brojevima, kao i bilo kakvu informaciju o kamperu u kojem je osumnjičenik "živio svojim slobodnjačkim životnim stilom". Vjeruje se da je, osim kampera, vozio i Jaguar koji je također predmet istrage.

- On je trenutno ključna osoba naše istrage. Zato smo uputili ovaj poziv za informacijama, kako bismo potvrdili ili demantirali naše sumnje - rekao je Guardianu Stuart Cundy, pomoćnik načelnika londonske policije, čiji četveročlani tim detektiva predvodi istragu koja je u međuvremenu dobila i inozemne krakove.

Roditelji Madeleine, koja bi (ili jest, ako je živa) ovih dana napunila 17 godina, izdali su priopćenje u kojem pozdravljaju nove napore u istrazi.

- Pozdravljamo novo priopćenje vezano uz nestanak naše kćerkice. Željeli bismo se zahvaliti policiji što i dalje radi na potrazi - rekli su Kate i Gerry Mccan.

Objavljeni brojevi telefona

Dodali su kako je sve što žele da se Maddie pronađe te da se otkrije istina o njenom nestanku, a odgovorne privede pravdi.

- Moramo pronaći svoj mir, što god da je ishod istrage - napomenuli su.

U javnost su isplivali i detalji istrage koje su njemačke vlasti pokrenule još u prosincu 2017., na poticaj portugalske i britanske policije.

Tako se doznalo da je njemačka policija odradila golem posao analizirajući snimke kampera VW T3 Westfalia iz 1980., obojanog u bijelo i žuto te s portugalskim tablicama, kao i snimke Jaguara iz 1993. koji je registriran u Njemačkoj. Samo dan nakon nestanka djevojčice automobil je preregistriran na tuđe ime u Njemačkoj, iako se još nalazio u Portugalu. Oba vozila zaplijenjena su i sada u rukama njemačke policije.

Oni su, što je krajnje neuobičajeno za tamošnje policijske vlasti, objavili i dva broja telefona koje je osumnjičeni koristio ili s njima bio u kontaktu, zamolivši građane da se jave prepoznaju li ijedan. To su: +351 912 730 680 i +351 916 510 683.

- Ne kažemo da je osoba koja je zvala s tog broja osumnjičenik, ali smatramo da se radi o osobi koju moramo identificirati kako bismo došli do još informacija - kazao je Cundy za Guardian.

Njemačka policija na tamošnjim TV postajama apelirala je građanima koji imaju bilo kakve informacije o tim brojevima, automobilima i ljudima, da se bez straha jave. Dosad je, samo s britanske strane priče, potrošeno više od 93 milijuna kuna na potragu za nestalom djevojčicom. Ozbiljnijih rezultata, na žalost, još uvijek nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:28