ZANIMLJIVI PODACI

NOVO ISTRAŽIVANJE IZ SKANDINAVIJE Više od 10 posto testiranih građana Stockholma razvilo je antitijela za koronavirus

 
Prizori iz Švedske krajem ožujka
 AFP / Anadlu Agency

Novi test proveden na donatorima krvi iz područja Stockholma pokazao da je najmanje 11 posto testiranih razvilo antitijela za koronavirus, a vjeruje se da je stvarna brojka još veća, piše švedska televizija SVT.

"To je dovoljno informacija da ih moramo obznaniti", rekao je Jan Albert, konzultant na području kliničke mikrobiologije u Sveučilišnoj bolnici Karolinska u Solni.

U sklopu borbe protiv pandemije koronavirusa, znanstvenici iz Sveučilišne bolnica Karolinska i Instituta Karolinska zajedno su stvorili su novi test na antitijela.

Posljednjih nekoliko tjedana proveli dva puta po 100 testova, a koristili su krv donatora krvi. Druga runda testova koja je provedena prošlog tjedna pokazala je da je najmanje 11 od 100 ljudi razvilo antitijela za koronavirus.

Albert kaže da će krenuti s testiranjem većeg broja ljudi. "Sretni smo jer imamo dobar test. Nije 100 posto osjetljiv, ima osjetljivost od 70 do 80 posto. Neki će biti negativni premda su imali koronavirus, no nitko neće biti lažno pozitivan. Oni koje smo testirali i koji su trebali biti negativni zaista su i bili negativni", rekao je Albert.

Znanstvenici kažu da se spomenuti test može tretirati kao indikaciju stanja po pitanju antitijela, s tim da se vjeruje da je brojka još veća. Test se ne može smatrati nedvojbenom činjenicom jer nije 100 posto precizan i zato što su testirane osobe koje su od Covida-19 ozdravile prije najmanje dva tjedna.

"Ne možemo izvlačiti zaključke o točnim postocima, međutim znamo da je 11 posto imalo Covid-19. To je premalo da bismo sastavili izvještaj o istraživanju, ali je prevažno da te informacije ne bismo podijelili", rekao je Albert i dodao da će se istraživanja nastaviti.

"Nastavit ćemo pokušavati dobiti još veću jasnoću. Ovog ćemo tjedna potražiti još donatora krvi. Najbolje bi bilo kada bismo imali velik broj nasumično izabranih kandidata", rekao je Albert.

Profesor statistike Tom Britton kaže da se trećina stanovnika Stockholma do sada zarazila koronavirusom. Prema njegovim izračunima, virus se još uvijek brzo širi, ali postoje znakovi da zaraza polako usporava. "Najgori dio zaraze u Stockholmu proći će za otprilike mjesec dana. Tada ćemo biti blizu imuniteta krda", rekao je Britton za SVT.

Premda se podaci kojima barataju Britton i Albert ne podudaraju, Britton vjeruje da njihove studije nisu kontradiktorne.

"Obje studije imaju nesigurnosti. Ako je moja procjena previsoka, a njihova preniska, vjerojatno je istina negdje u sredini", rekao je Britton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:24