OPTUŽBE ZA CYBER ŠPIJUNAŽU

NSA u Kini nadzire sve web providere

 AFP

Dok je Barack Obama optuživao Kinu za cyber špijunažu, američka tajna služba NSA nadzirala je glavne internetske providere u Kini, optužio je zviždač Edward Snowden u intervjuu kineskim novinama.

Snowden je izjavio za South China Morning Post da je NSA imala stotine obavještajnih cyber ciljeva u Kini i Hong Kongu. Hakirali su ključne točke sustava, poput velikih internetskih servera, koje su im osiguravale pristup komunikacijama stotina tisuća računala, a da nisu morali hakirati niti jedno računalo, otkrio je Snowden.

Sveučilište na udaru

Jedan od ciljeva bilo je Kinesko sveučilište u Hong Kongu sa svojim Hong Kong Internet Exchangeom koji povezuje sve lokalne internetske providere u jedinstvenu mrežu. Guardian prenosi da je to sveučilište odmah reagiralo izjavom da nisu zabilježili nikakav upad u sustav ni pokušaj hakiranja.

Snowdenove su optužbe Kinezima došle kao naručene.

Utočište u Hong Kongu

“Mjesecima je Washington optuživao Kinu za cyber špijunažu, da bi se ispostavilo kako je najveća prijetnja individualnoj slobodi i privatnosti u Americi neobuzdana moć njihove vlastite vlade”, komentirao je za China Daily Li Haidong s Kineskog sveučilišta za međunarodne odnose. Ovaj su se vikend na ranču u Kaliforniji susreli predsjednici SAD-a i Kine, a uoči sastanka američki su mediji najavljivali da su kineski hakerski napadi na SAD glavna tema razgovora. No, kineski predsjednik Xi Jinping odbio je jednostrano priznati odgovornost, ponavljajući da je i Kina žrtva hakerskih napada izvana.

Snowden je svoju priču, koja je potresla svijet, ispričao u Hong Kongu zato što je Hong Kong formalno dio Kine, ali ima nezavisni pravosudni sustav. Hong Kong ima sporazum o izručenju sa SAD-om, no odbija izručiti one kojima prijeti politički progon ili mučenje, prenosi Guardian.

Brdo napada iz SAD-a

Prošli je tjedan Kina objavila da ima “brdo dokaza” o američkoj cyber špijunaži protiv Pekinga. Kinesko Ministarstvo obrane objavilo je da mjesečno zabilježe oko 144.000 hakerskih napada na svoje stranice, a od toga 63 posto dolazi iz SAD-a. Prije toga su kineske državne novine, Narodni dnevnik, optužile SAD da je “carstvo hakera” s pravom “cyber vojskom” od 50.000 članova. Časopis Foreign Policy objavio je da NSA uspješno nadzire kineski računalni i telekomunikacijski sustav već barem 15 godina. Za to je zadužen supertajni odjel NSA-e, američke vojne obavještajne agencije, pod nazivom Ured za operacije za ciljani pristup (Office of Tailored Acces Operations, TAO) i njegovih tisuću vojnih i civilnih hakera, analitičara, programera.

Skriven u kompleksu gdje je smješteno sjedište NSA-e u Fort Meadeu blizu Washingtona, TAO je misterij za većinu zaposlenika NSA-e. Jedva nekoliko dužnosnika NSA-e ima kompletan pristup njihovim informacijama, navodi Foreign Policy, pozivajući se na iskaze nekoliko insidera. Ultramoderni uredi TAO-a izolirani su od ostatka NSA-e, a pristup nezvanima priječe naoružani čuvari i čelična vrata koja se otvaraju samo uz šifru i skeniranje rožnice. Srce TAO-a je Remote Operations Center (ROC) gdje se 600 hakera izmjenjuje u smjenama od 24 sata, sedam dana u tjednu. Kad lociraju metu, kopiraju podatke s harda i instaliraju “bube” koje će im osigurati nadzor nad svakim e-mailom koji će s tog računala biti poslan.

SAD napadaju kineski hakeri iz Jedinice 61398

U siromašnom predgrađu Šangaja, oko bijele poslovne 12-katnice, sjedište je Jedinice 61398, supertajne postrojbe kineske vojske zadužene za hakiranje, poznate kao Šangajska grupa ili Comment Crew. Američki obavještajci smatraju da najveći broj napada na američke tvrtke i vladine institucije dolazi iz bijelog nebodera ili kuća u okruženju, objavio je New York Times, pozivajući se na opsežnu analizu Mandianta, tvrtke za računalnu zaštitu.

Mandiant je utvrdio da je Jedinica 61398 od 2006. izvela više od 140 napada. Otad su kopirali terabajte podataka od tvrtki poput Coca-Cole, no Amerikance više zabrinjava to što se Kinezi sve više koncentriraju na ključnu infrastrukturu: na elektrodistribucijske tvrtke, plinare i vodovode. ( S. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:15