VODE SE BORBE

Obala Bjelokosti: Najbogatiji grad pao u ruke pobunjenika?

Mnogi tvrde da je ovo vjerojatno politički kraj Gbagboa i da će nadzor nad državom preuzeti međunarodno priznati predsjednik Ouattara

ABIDJAN - U najvećem gradu Obale Bjelokosti, Abidjanu, jučer su se vodile žestoke borbe nakon što su snage lojalne međunarodno priznatom predsjedniku te države Alassaneu Ouattari napale uporište njegova protivnika Laurenta Gbagboa.

Sukob u toj podijeljenoj afričkoj državi, koja je nekad bila drugo najmoćnije gospodarstvo kontinenta, time se vjerojatno primiče kraju.

Izvješća tvrde da je Gbagbo, koji se odbio povući s funkcije predsjednika iako je na izborima u studenome prošle godine izgubio od Ouattarija, sve bliži konačnom porazu i da su pod njegovim nadzorom ostale još samo Republikanska garda i specijalne postrojbe, a napustilo ga je više od 50.000 vojnika.

Zalutali metak

Novi mu je udarac bila jučerašnja odluka zapovjednika nacionalne vojske i jednoga od njegovih najbližih suradnika, generala Phillippea Mangoua da sa ženom i djecom potraži utočište u zgradi veleposlanstva Južnoafričke Republike.

Jučer nije bilo izvješća o poginulima u borbama, ali je švedsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo da je jedna njihova državljanka koja radi u UN-u poginula od zalutalog metka.

Evakuacija stranaca

Ouattarijeve snage jučer su okružile predsjedničku palaču, ali nije potvrđeno da je Gbagbo bio u njoj. Njegov bliski suradnik i svojevrsni europski glasnogovornik Toussaint Alain poručio je iz Pariza da se “Gbagbo neće predati nijednom pobunjeniku i ne pada mu na pamet da se povuče s mjesta predsjednika”. No, nije htio potvrditi gdje je Gbagbo osim da je “negdje u Obali Bjelokosti”. UN-ove mirovne snage iz Francuske, koje su u državi od 2003. kako bi nadzirale prekid vatre u građanskom ratu, evakuirale su jučer oko 500 stranih državljana u jedan vojni kamp blizu Abidjana.

Pobuna na jugu

Obala Bjelokosti nekada je bila najprosperitetnija afrička država koja je svoje gospodarstvo temeljila na proizvodnji kakaa, ali je već desetak godina potresaju snažni sukobi između etnički i religijski podijeljenog sjevera i juga. Doba prosperiteta u zemlju je privuklo mnoge radnike iz siromašnih susjednih država poput Malija ili Burkine Faso koji su se uklopili u život stanovništva na sjeveru, pretežno muslimanske vjere kao i oni. To je izazvalo reakciju na jugu zemlje, čije se stanovništvo pobunilo protiv useljenika, a sjevernjaci su se počeli osjećati sve diskriminiranijima, što je rezultiralo njihovom vojnom pobunom koja je zaustavljena UN-ovom intervencijom. Sadašnja kriza počela je u studenome prošle godine, kada je sjevernjački favorit Ouattari na predsjedničkim izborima porazio Gbagboa, ali je on odbio odstupiti.

Ostali bez domova

Od tada je u sukobima ubijeno gotovo 500 ljudi, a milijun ih je moralo napustiti domove. Postrojbe sa sjevera sada su došle do Abidjana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:39