MEDVEDEV U AMERICI

Obama: Dobro je, Rusija će opet kupovati našu piletinu

Čelnici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije odlučili su nastaviti resetiranje odnosa, ovaj put na gospodarskom području
 AFP

WASHINGTON - Pilići. I Boeing. To su bile, kako su potvrdili Barack Obama i Dmitrij Medvedev, ključne teme njihova gotovo cjelodnevnog sastanka u četvrtak. Ruski je predsjednik svoj posjet SAD-u, na putu prema summitu G8 i G20 koji se u subotu i nedjelju održava u Kanadi, iskoristio kako bi prvo u Silicijskoj dolini prikupio potrebne informacije za provedbu svog projekta - ruske silicijske doline koja bi njegovoj zemlji omogućila da uhvati korak s ostalim zemaljama kad je riječ o visokoj tehnologiji.

Ne isto kao Putin

Naime, Medvedev je u više navrata isticao da bi Rusija morala razvijati moderne tehnologije, gradeći tako na određeni način suprotan stav od svog ključnog političkog konkurenta na ruskoj političkoj sceni, premijera Vladimira Putina. Taj bivši KGB-ovac i dalje smatra da su glavno rusko gospodarsko oružje nafta i plin, posebno potonje kojim u kliještima drži većinu Europe.

Cisco ulaže milijardu

Medvedev pak može biti zadovoljan svojim izletom u srce modernih tehnologija: Cisco je najavio ulaganje od milijardu dolara u Rusiju, a on je sam kreirao svoj profil na poznatoj socijalnoj mreži Twitter. Obama, koji već dulje ima svoj profil, poslije se našalio: “Sada možemo crveni telefon (uspostavljen između lidera dviju najvećih nuklearnih sila tijekom hladnog rata) konačno spremiti i sve dogovoriti twitajući”.

Dva su lidera, nakon što su svojih dosadašnjih sedam susreta posvetili važnim strateškim pitanjima i u ožujku u Pragu konačno potpisali sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja, najavila da će ovaj sastanak biti nastavak “resetiranja” odnosa dviju zemalja (koje je najavila Hillary Clinton sa svojim kolegom Sergejem Lavrovim prije godinu dana, kad mu je dala repliku prekidača za ispaljivanje nuklearnog oružja s krivim ruskim prijevodom), ali sada na ekonomskom području.

Naime, Obama, koji je naslijedio izuzetno loše odnose s Moskvom - oni su se pogoršavali tijekom drugog mandata Georgea W. Busha nakon što je tadašnja državna tajnica Condoleezza Rice prozvala Moskvu zbog ljudskih prava, a zatim je sve kulminiralo ruskim ratom s Gruzijom - pa je po dolasku u Bijelu kuću najavio poboljšanje odnosa.

Pouzdani partneri

Obama je pred novinarima rekao da je u Medvedevu našao “solidnog i pouzdanog partnera”, a ruski je predsjednik odgovorio pragmatično: američke će tvrtke opet moći izvoziti piletinu u Rusiju - riječ j o poslu vrijednom nekoliko miilijardi dolara - a njegova će zemlja kupiti i 50 Boeinga 737 i tako osigurati otvaranje novih 44.000 radnih mjesta, što za Obamu ima vitalno značenje (američka se ekonomija opravlja, ali nezaposlenost je i dalje gorući problem na koji nema odgovora).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:02