KAO U HLADNOM RATU

Špijunski skandal u Americi: Uhićeno deset ruskih tajnih agenata

 Reuters

WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države potresa novi skandal. Izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu sada je na naslovnicama novina zamijenila vijest o uhićenju deset osoba koje se tereti da su tajni agenti Rusije.

Za špijunažu je osumnjičeno jedanaest osoba, a privedeno je deset osoba. Prema navodima stranih medija, cilj ruskih špijuna bilo je infiltriranje u krugove američke vlade te slanje redovitih izvješća natrag u domovinu. Osam uhićenih sumnjiči se da su trebali postati 'agenti spavači' to jest dugoročni špijuni u SAD-u dok su dvojica privedena zbog sudjelovanja u ruskom špijunskom programu.

Do policijske akcije došlo je nakon što su SAD presrele poruku ruskog obavještajnog centra u Moskvi prema sada privedenom i optuženom bračnom paru Murphy.

- U SAD-u se nalazite u dugoročnoj službi. Vaše obrazovanje, bankovni računi, auto, kuća i slično, sve služi jednomu cilju: ispunjenju glavne misije, odnosno traženju i razvijanju odnosa u političkim krugovima SAD-a te slanje obavještajnih izvješća natrag u Rusiju - citiraju američki mediji rusku špijunsku poruku.

Američki federalni zakon u svom sadržaju zabranjuje strancima da djeluju kao agenti unutar SAD-a bez informiranja američkog ministarstva pravosuđa.

Uz terećenje za špijunažu, devet optuženika osumnjičeno je da su namjeravali provesti pranje novca za što im prema američkom zakonu prijeti zatvorska kazna od 20 godina. Pred sudom će se pojaviti na Manhattanu, Alexandriji i Bostonu.

FBI je u suradnji s državnim tužiteljstvom te kontraobavještajnom službom godinama provodio istragu ruske špijunske mreže u SAD-u što je rezultiralo navedenim uhićenjima.

Nakon provođenja akcije oglasilo i rusko ministarstvo vanjskih poslova koje je navelo kako je previše kontradiktornih informacija u razotkrivanju špijuna. Prema riječima, glasnogovornika ruske diplomacije Igora Ljakin-Frolova, u tijeku je i ruska istraga koja će dodatno razjasniti stvari. Ruska je vlada suzdržana u davanju izjava oko skandala.

Špijunska je afera isplivala na površinu baš u vrijeme poboljšanja odnosa nekadašnjih hladnoratovskih suparnika. Predsjednik SAD-a Barack Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev su prije nešto manje od tjedan dana tijekom bilateralnih razgovora i konferencije za novinare u Bijeloj kući svoj odnos dodatno popravili te otišli u restoran u predgrađu Washingtona na - hamburger.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:03