HITAN RAZGOVOR

Obama nenadano doputovao u Afganistan

 AP

Američki predsjednik Obama nenadano je, i u najvećoj tajnosti stigao u nedjelju navečer u Afganistan i susreo se sa predsjednikom Hamidom Karzaiem

Obama je poletio iz vojne baze Andrews kraj Washingtona i poslije direktnog leta od gotovo 13 sati na zrakoplovu Airforce1 stigao je u američku bazu Bagram, gdje su ga zbog tajnosti gotovo i sigurnosti, u mraku dočekali komandant američkih trupa u Afganistanu General Stanley McCrystal i ambasador Karl Eichenberry.

Potom je helikopterom prebačen oko 20 sati po lokalnom vremenu, u predsjedničku palaču u Kabulu, gdje je poslije obilaska počasne straže u samom središtu palače, započeo razgovor s predsjednikom Karzaijem u četiri oka.

Nešto prije slijetanja u Afganistan, predsjednikov savjetnik za nacionalu sigurnost James Jones, obavijestio je malu grupu novinara koji su letili u predsjednikovom avionu, kuda se ide. On je rekao da je cilj Obamina posjeta da podsjeti predsjednika Karzaia na uvijete koje mora ispuniti i da “učini da on razumije da u njegovom drugom mandatu, ima stvari na koje nije obraćao pozor od prvog dana”. James je napomenuo da su to “sistem vladinih imenovanja prema zaslugama, borba protiv korupcije, kao i neophodni obračun sa trgovinom droge koja je financijski izvor za pobunjenike”.

- Ovo je nešto što se moralo uraditi. Obojica predsjednika moraju biti na istoj valnoj dužini. Rekao je Jones. Poslije susreta sa Karzaijem, koji je o Obaminu dolasku saznao sat prije dolaska, slijedi i susret sa cijelom afganistanskom vladom, na kojem je američki predsjednik posebno insistirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:17