AFGANISTAN

Hamid Karzai: Peter Galbraith je običan lažljivac

Bijela kuća sada već ozbiljno razmišlja o otkazivanju Karzaijeva posjeta u svibnju
 Reuters

KABUL - Predsjednik Afganistana Hamid Karzai si je dao truda - nakon što je tjedan dana iskušavao strpljenje, ipak je uspio razbjesniti Bijelu kuću . Prvo je optužio “strance” za prijevaru na izborima 2009. (na kojima je on pobijedio), pa rekao da se miješaju u unutarnja pitanja Afganistana. Konačno je “puknuo” na zatvorenom sastanku u subotu.

- Ako budem pod stranim pritiskom, mogao bih se pridružiti talibanima - rekao je. To nije dobro sjelo Bijeloj kući, pa je njezin glasnogovornik Robert Gibbs govoreći o njegovu posjetu Washingtonu 12. svibnja izbjegao reći je li Karzai saveznik SAD-a.

Što će vojska tamo?

- Procjenjivat ćemo buduće izjave kao i to bi li bilo konstruktivno održati sastanak - rekao je Gibbs i dodao: “Ako naši vojnici ne mogu izvršiti misiju jer nemamo pouzdanog partnera, zašto bi bili tamo? To je rasipanje vrlo dragocjenih vojnih resursa”.

No, stanje je postalo još zanimljivije kad se u svađu opet uključio bivši američki diplomat u UN-ovoj misiji u Afganistanu, Peter Galbraith (bivši prvi američki ambasador u Zagrebu), kojeg Karzai optužuje da se miješao u izbore.

Nakon što je već prije ocjenio da se Karzai “razišao s mozgom”, sada je rekao da je “mentalno nestabilan” i aludirao na to da Karzai konzumira drogu (od čega se State Department ogradio).

- Zna biti jako emocionalan, postupati impulzivno. U biti, neki od upućenih tvrde da je naklonjen nekim od najprofitabilnijih afganistanskih izvoznih proizvoda - istaknuo je Galbraith.

Odgovor iz Kabula bio je brz. - On je prevarant i lažljivac pa su mu takvi i komentari - poručili su iz Karzaijeva ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:20