DOM HAKERA

OBAVJEŠTAJNA SLUŽBA TVRDI 'U ovoj zgradi smještena je centrala ruskih špijuna za EU! Trećina zaposlenih u njoj su agenti GRU-a'

 

- Češka služi kao poligon za tajne operacije ruskih obavještajnih službi u zemljama EU - stoji u godišnjem izvješću češke obavještajne službe BIS (Bezpečnostní informační služba).

U izvješću se navodi kako je veleposlanstvo Rusije u Pragu u kojem su, kažu, trećina zaposlenih zapravo agenti vojne obavještajne službe GRU središte te aktivnosti, a u njemu su raspoređeni i “hakeri” iz skupine Turla i APT28.

BIS napominje kako Rusi nikada nisu napuštali češku, ni nakon pada Berlinskog zida, a u vrijeme hladnog rata, tadašnja Čehoslovačka bila je istureni sovjetski obavještajni punkt.

Njemački Die Welt donosi to izvješće, ali napominje kako ga je češki predsjednik Miloš Zeman ismijao u javnosti te kazao kako su to “glupa naklapanja”.

List citira češkog novinara koji se bavi sigurnosnim pitanjima Ondřeja Kundru, da “dio političke elite Češke ima veze s Moskvom” i da tu nije riječ samo o predsjedniku Zemanu nego i o “mnogima iz njegova okruženja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:18