KORESPONDENCIJA 'UJAKA TEDA'

OBJAVLJENA INKRIMINIRAJUĆA PISMA SEKSUALNOG PREDATORA IZ VRHA KATOLIČKE CRKVE Evo kako je osramoćeni bivši kardinal manipulirao svojim žrtvama

 
Theodore E. McCarrick u veljači 2013.
 Alessandro Bianchi / REUTERS

Američka novinska agencija Associated Press ekskluzivno je objavila pisma i razglednice osramoćenog bivšeg kardinala Theodorea McCarricka koje je slao trojici muškaraca koje je seksualno zlostavljao.

Na prvi pogled, rukom pisane razglednice i pisma djeluju bezazleno, čak vrlo srdačno, potpisane s ‘ujak T.’ ili ‘tvoj ujak, otac Ted’. Međutim, kad se stave u kontekst i kad se uzme u obzir da su upućena zlostavljanim mladićima, postaju primjer kako predatori manipuliraju i kontroliraju svoje žrtve, tvrde stručnjaci. Puni laskanja i znakova bliskosti kao i isticanja vlastite pozicije moći, pisma su dokaz kako je utjecajni biskup činio sve da se ranjivi mladići osjećaju posebno.

Objava AP-a stigla je dok se očekuje izvještaj iz Vatikana o tome tko je što znao o zlostavljanju sjemeništaraca.

Papa Franjo je u veljači razriješio iz svećeničkog reda 89-godišnjeg McCarricka nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika. Slučaj je izazvao veliku kontroverzu i poljuljao kredibilitet katoličke hijerarhije jer se doznalo i da je McCarrick prijavljivan već više puta višim instancama u Vatikanu, no sve do prošle godine ostao je utjecajan kardinal. McCarrick nije komentirao slučaj osim što je prošle godine ustvrdio da je nevin, a njegov odvjetnik nije htio komentirati korespondenciju.

Cardinal Theodore Edgar McCarrick during an interview with Reuters at the North American College in Rome February 14, 2013. Picture taken February 14, 2013.  REUTERS/Alessandro Bianchi - RC14E21DDD20
Alessandro Bianchi / REUTERS
Theodore E. McCarrick u veljači 2013.

Jedno od odlučujućih svjedočenja bilo je ono Jamesa Greina (61), prvog djeteta koje je McCarrick krstio. Bio je izuzetno blizak s njegovim roditeljima pa sumnji nije bilo mjesta, no Grein je otkrio da je zlostavljanje počelo kad je imao 11 godina. Dokle je išla bahatost i samouvjerenost bivšeg biskupa govori činjenica da je Greina zlostavljao i za vrijeme ispovijedi, na obiteljskim vjenčanjima i tijekom blagdanskih proslava. Grein ga je redovno posjećivao vikendima i kad je već bio u srednjoj školi internatu, a sve zato što nije znao kako objasniti da ne želi roditeljima, koji bi ga redovno ispitivali zašto ne želi ići.

- Približava se vrijeme tvog posjeta istoku. Nazvat ću roditelje ovih dana da se sve dogovorimo. Volim vas sve, tvoj ujak, vlč. Ted - pisalo je u jednoj razglednici.

Sjemeništarci, žrtve McCarrickove pohote, svjedočili su da ih je svećenik zvao ‘nećacima’ i inzistirao je da oni njega zovu ‘ujak Ted’. Tako je stvarao neformalnu obiteljsku atmosferu u kojoj bi svakome od njih bilo teško prijaviti zlostavljanje, objašnjava jedna od stručnjakinja Monica Applewhite za AP.

McCarrick je grupe dječaka i mladih muškaraca vodio vikendima na pecanje ili u svoju kuću na plaži, no uvijek bi bio barem jedan sjemeništarac viška pa je netko morao spavati s njim u krevetu. Bivši je biskup u mailu Vatikanu 2008. priznao da ‘nije bilo primjereno’ dijeliti krevet s mladićima, no negirao je sve optužbe za seksualno zlostavljanje.

People greet Cardinal Theodore E. McCarrick, President of the Catholic Relief Services based in Washington, outside Transfiguration Cathedral, which was damaged during super Typhoon Haiyan, in Palo, south of Tacloban, November 17, 2013. Long-delayed emergency supplies flowed into the typhoon-ravaged central Philippines on Saturday, reaching desperate families who had to fend for themselves for days, as the United Nations more than doubled its estimate of homeless to nearly two million.   REUTERS/Bobby Yip (PHILIPPINES  - Tags: DISASTER RELIGION ENVIRONMENT)   - LR1E9BH0AF5BZ
Bobby Yip / REUTERS
Theodore E. McCarrick 2013.

Jedan je sjemeništarac pisao drugom biskupu da je vidio McCarricka i nekoliko sjemeništaraca u seksualnoj aktivnosti tijekom izleta na pecanje, a napisao je i da ga je svećenik dodirivao kad je proveo noć u McCarrickovom stanu na Manhattanu kasnije isto ljeto. Rekao je da je povraćao u kupaonici te noći u petak zbog traume koje je to u njemu izazvalo.

- Samo sam htio zahvaliti što si došao u petak navečer. Zbilja sam uživao u tvom posjetu - napisao mu je kasnije McCarrick u pismu.

Iz nekih drugih pisama jasno je da je nekad ugledni biskup redovno isticao koliko je moćan pa je i tako držao mladiće blizu sebe, i na svojoj strani.

- Držite se svog ujaka i upoznat ćete doista zanimljive ljude - pisao je više puta.

Grupa potpore žrtvama svećeničkog zlostavljanja, SNAP, kaže da je McCarrickova korespondencija ‘tipičan udžbenički primjer predatora koji povlađuje žrtvama’ i ona bi trebala poslužiti kao alarm za suptilne načine na koje predatori grade odnose sa žrtvama i zbližavaju se s obiteljima.

- Nadamo se da će objava ovih pisama dovesti i do zacjeljivanja rana žrtava i do novih prilika da se roditelji i javnost obrazuju što znači manipulacija predatora - napisali su iz SNAP-a za AP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:24