REKAPITULACIJA 2017. GODINE

OBJAVLJENA TOP LISTA NAJPROSPERITETNIJIH DRŽAVA NA SVIJETU Norveška prva, Hrvatska zauzela 43. mjesto, najbolje stojimo po pitanju zaštite okoliša

 Profimedia, Alamy

Istraživački institut iz Londona Legatum objavio je svoj jubilarni deseti popis najprosperitetnijih zemalja na svijetu, piše The Independent.

Anketa na temelju koje je popis koji se odnosi na 2017. godinu stvoren, u obzir uzima čak 104 varijable, među kojima su i količina novca kojim zemlja raspolaže, bruto domaći proizvod, broj ljudi koji rade puno radno vrijeme, količina sigurnih internetskih servera te razina odmornosti građana države. Legatum potom te 104 varijable podijeli u devet kategorija kako bi došao do konačnog popisa od 25 najprosperitetnijih zemalja na svijetu.

U užu konkurenciju za konačni izbor ovaj je put ušlo 149 zemalja i to na temelju količine dostupnih podataka.

Što se tiče najgore plasiranih država, na samom dnu su Jemen, Srednjoafrička Republika, Sudan, Afganistan i Čad.

Hrvatska se plasirala na 43. mjesto, a isto je mjesto zauzela i godinu ranije. Najbolji je plasman ostvarila u kategoriji brige za okoliš (14. mjesto) dok najgore stoji u kategoriji društvenog kapitala (122. mjesto).

Prošle je godine najprosperitetnijom državom na svijetu za 2016. godinu proglašen Novi Zeland, dok plasman deset najprosperitetnijih država za 2017. slijedi u nastavku.

10. Velika Britanija

Otok ima peto najbolje poslovno okruženje na svijetu te sedmu najkvalitetniju ekonomiju. Najslabije su plasirani u kategoriji zdravlja, gdje zauzimaju 19. mjesto.

9. Australija

Australija je najbolje plasirana u kategoriji društvenog kapitala što znači da su u toj državi osobni odnosi između građana iznimno jaki i da im društvo daje svu potrebnu potporu. S druge strane, najslabije stoje po pitanju sigurnosti (22. mjesto).

8. Kanada

Kanada je druga u kategoriji osobne slobode, a četvrta u kategoriji poslovnog okruženja, dok najslabije stoje u kategorijama zdravlja i sigurnosti. U te se dvije kategorije nalaze na 24. mjestu.

7. Danska

Danska je najbolje plasirana u kategorijama društvenog kapitala (4. mjesto) i kvalitete ekonomije (5. mjesto). S druge strane Danci najgore stoje u kategoriji zdravlja (21. mjesto).

6. Nizozemska

Nizozemci su na drugom mjestu u kategoriji obrazovanja te imaju četvrtu najkvalitetniju ekonomiju, međutim na 46. su mjestu kada je riječ o kvaliteti okoliša.

5. Švedska

Šveđani imaju najkvalitetniju ekonomiju i četvrtu najbolju državu po pitanju učinkovitosti vlasti, vladavini prava i stupnju političke participacije. Najgore stoje po pitanju društvenog kapitala, tu su na 19. mjestu.

4. Švicarska

Švicarci su na prvom mjestu po pitanju edukacije i na trećem mjestu kada je riječ o zdravlju, međutim na 20. su mjestu kada se radi o društvenom kapitalu.

3. Finska

Finska ima najbolji državni aparat, njihova je demokracija najjača i građani participiraju, treći su po edukaciji i naporima da očuvaju svoju prirodu. Najslabije su plasirani po pitanju sigurnosti (15. mjesto).

2. Novi Zeland

Novi Zeland je najbolje plasiran u kategoriji osobne slobode, na drugom su mjestu u kategorijama osobnog kapitala i poslovnog okruženja te imaju treći najučinkovitiji državni aparat i treću najkvalitetniju ekonomiju. Kao i njihovi susjedi Australci, slabo stoje u kategoriji sigurnosti te su se u njoj plasirali na 23. mjesto.

1. Norveška

Najprosperitetnija država na svijetu u 2017. godini je Norveška. Norvežani su najbolji u kategoriji brige za okoliš, a drugi su po učinkovitosti državnog aparata. U niti jednoj kategoriji nisu izvan prvih osam država na svijetu.

Ukupni popis možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:36