UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Zelenski se obratio naciji: ‘Počela je bitka za Donbas‘; Pentagon: ‘Rusi imaju novu taktiku‘

Ključne događaje 54. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Prizor iz Mikolajiva

 Vincenzo Circosta/Zuma Press/Profimedia

Ključni događaji

- Uživo pratimo 54. dan ruske invazije na Ukrajinu

- počela je ruska ofenziva na Donbas, tvrde Ukrajinci

- Rusija kaže da je tijekom noći pokrenula masovne udare na ukrajinsku vojsku

- Najmanje sedmero ljudi poginulo je u ruskom raketnom napadu na Lavov

- Zelenski osudio granatiranje na sjeveroistoku i nastavak opsade južnoga lučkog grada Mariupolja

- Guverner regije Lugansk pozvao civile na hitnu evakuaciju

- Na društvenim mrežama objavljena je prva fotografija krstarice Moskva prije potonuća

- Ukrajinski borci utvrđeni u čeličani Azovstal odbijaju se predati ruskim snagama


>>> NOVO 23:19 Rusija je za potrebe svoje ofenzive na istoku Ukrajine prilagodila taktiku, tvrdi neimenovani visokopozicionirani dužnosnik u Pentagonu u brifingu koji je imao s tamošnjim novinarima u ponedjeljak. On je pojasnio da su Rusi naučili mnogo iz svojih neuspjeha u ranoj fazi invazije.

- Vidjeli smo u proteklih par dana da nastavljaju s nastojanjima da stvore uvjete [za ofenzivu]. Mi to zovemo oblikovanjem operacija, rekao je.

Rusi su na istok i jug Ukrajine prebacili 11 novih taktičkih bataljuna u proteklih nekoliko dana, pripremili su tešku artiljeriju, zrakoplovstvo i ostale vojne resurse i usmjerili i dodatne trupe prema regiji. Moskva je ranije povukla svoje snage sa sjevera gdje su držali područja oko Kijeva. Sada su se u potpunosti fokusirali na preuzimanje kontrole nad cijelim Donbasom.


22:15 Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se naciji.

- Sada možemo reći da su ruske snage započele bitku za Donas za koju su se dugo pripremale, izjavio je.

- Velik dio ruske vojske trenutno je uključen u ovu ofenzivu, ali ma koliko vojnika doveli ondje, mi ćemo se boriti. Obranit ćemo se. Radit ćemo to svakodnevno, dodao je.


21:51 Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak objavio je u ponedjeljak navečer da je "započela druga faza rata".

- Vjerujte u našu vojsku, vrlo je snažna, napisao je Jermak u kratkoj objavi na Telegramu.


21:39 Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da je zastao njegov dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon što su otkrivene masovne grobnice u Ukrajini.

"Od otkrivenih pokolja u Buči i drugim gradovima, rat je promijenio smjer pa s njime otada nisam više izravno razgovarao, ali ne isključujem to u budućnosti", rekao je Macron za televiziju France 5.

Rusija je optužbe da su njezine snage ubile civile u Buči nazvala "monstruoznom krivotvorinom" osmišljenom da se ocrni ruska vojska.

Na pitanje zašto nije slijedio primjer drugih europskih čelnika i otputovao u ukrajinski glavni grad Kijev, Macron je rekao da dokaz potpore sam po sebi nije bio potreban nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače

"Vratit ću se u Kijev, ali ići ću ondje da donesem nešto korisno... jer je očito da ne moram otputovati ondje da bih pokazao podršku", rekao je Macron, dodavši da je oko 40 puta razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim od početka rata.

"Ako odem u Kijev, to će biti zato da napravim razliku", rekao je.

Kremlj tvrdi da je pokrenuo "posebnu vojnu operaciju" za demilitarizaciju i "oslobađanje" Ukrajine od nacionalističkih ekstremista. Ukrajina i Zapad optužuju Putina da je pokrenuo ničim izazvanu vojnu agresiju.


21:33 Hrvatski premijer Andrej Plenković u večernjim se satima telefonom čuo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

O čemu su sve razgovarali, pročitajte OVDJE.


21:02 Prve pošiljke nove tranše američke vojne pomoći za Ukrajinu već su na granicama zemlje te će biti predane ukrajinskoj vojsci, rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik Pentagona. "Iz SAD-a su jučer u regiju stigla četiri zrakoplova s raznom opremom", rekao je neimenovani dužnosnik, najavivši u sljedeća 24 sata dolazak i petog zrakoplova, od kada je predsjednik Joe Biden u srijedu najavio novu vojnu pomoć u vrijednosti 800 milijuna dolara.

Američki vojni stručnjaci su raspoređeni na istočnom krilu NATO-a od samog početka ruske invazije na Ukrajinu i uskoro će početi obučavati ukrajinske vojnike kako koristiti topnički sustav M777 Howitzer, najavio je dužnosnik američkog ministarstva obrane koji je želio ostati neimenovan. Radi se o najnovijoj generaciji topničkog naoružanja koje je SAD odlučio prvi puta ustupiti ukrajinskoj vojci.

Američki stručnjaci su ranije u SAD-u obučavali ukrajinske vojnike kako koristiti bespilotnu letjelicu Switchblade.

S druge strane, ruske snage počinju osjećati učinak sankcija vezano uz nabavu naoružanja, posebice rezervnih dijelova, ocijenio je američki vojni dužnosnik. Najmodernije naoružanje koristi elektronske čipove čiji su glavni proizvođači Tajvan i Južna Koreja, dvije zemlje saveznice SAD-a, koje su prestale Rusiji isporučivati svoje proizvode u skladu s američkim sankcijama.


20:10 Gradonačelnik opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja Vadim Bojčenko rekao je u ponedjeljak da je oko 40.000 civila iz tog grada prisilno deportirano u Rusiju ili u ukrajinske regije pod ruskom kontrolom. "Nažalost, moram objaviti da od danas prisilno deportiraju" stanovnike, rekao je Vadim Bojčenko na ukrajinskoj televiziji. "Provjerili smo preko administrativnog registra da su već deportirali više od 40.000 ljudi."

Reuters nije mogao neovisno provjeriti tu tvrdnju.

Moskva je ranije objavila da je preuzela kontrolu nad Mariupoljem nakon gotovo dva mjeseca krvavih borbi. Mariupolj i dalje odolijeva, rekao je, međutim, u ponedjeljak američki vojni dužnosnik.


20:03 Europska unija u ponedjeljak je osudila nesmiljeno i protuzakonito rusko bombardiranje civila u Ukrajini i ratne zločine.

"EU osuđuje nesmiljeno i protuzakonito bombardiranje civila i infrastrukture koje provodi ruska vojska (...) ratni zločini ne smiju proći nekažnjeno", rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell nakon napada na Lavov, na zapadu Ukrajine. "Napadi na Lavov i ostale gradove na zapadu Ukrajine pokazuju da niti jedan dio zemlje nije pošteđen bezumnog napada Kremlja", rekao je Borrell.

"Veliki gradovi, uključujući i Harkiv, i dalje su mete žestokih napada, uzrokujući nove civilne žrtve i nanoseći velike štete infrastrukturi", dodao je Borrell.

Pohvalio je hrabrost i otpor ukrajinskog naroda i izrazio solidarnost i potporu, uključujući slanje vojne pomoći. "Rusija mora smjesta i bezuvjetno obustaviti neprijateljstva i povući svoje snage i svu vojnu opremu iz Ukrajine", poručio je.


20:01 Ruske zračne snage izvele su zračne napade na logistički centar ukrajinske vojske u blizini grada Lavova i uništile velike količine stranog oružja koje je tamo uskladišteno, reklo je rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.

Ruske snage su također uništile centar za popravak balističkih projektila Točka U u gradu Dnjepru, priopćilo je ministarstvo, prenosi TASS.


19:37 Ukrajinska vojska je u ponedjeljak izvijestila kako izgleda da je počela nova ruska ofenziva na istoku zemlje. "Vidimo znakove početka ofenzive na istočnom poprištu operacija", objavio je glavni stožer ukrajinske vojske zemlje.

Čini se da je fokus na regijama Harkova i Donjecka, s ofenzivama koje počinju u Izjumu, u oblasti Harkova, i usmjerene su prema Barvinkovu i Slovjansku u Donjecku.

O napadima je izvijestio i Serhij Hajdaj, guverner oblasti Luganska. "Upravo smo izgubili kontrolu nad gradom Kreminom. Vode se ulične borbe", rekao je i dodao da evakuacija više nije opcija. "Svakog sata situacija se pogoršava."

Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, također je potvrdio da izgleda da je Rusija započela svoju očekivanu novu ofenzivu na istoku Ukrajine. "Jutros su okupatori pokušali probiti našu obranu duž gotovo cijele crte bojišnice u regijama Donjeck, Luhansk i Harkiv", rekao je Danilov za ukrajinsku televiziju.

"Jutros su započeli pokušaj pokretanja aktivne faze", rekao je.


19:23 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je izaslaniku Europske unije službeno predao ispunjeni upitnik o pristupanju Ukrajine EU i rekao da vjeruje da će ovaj korak voditi k tome da njegova zemlja dobije status kandidata u narednim tjednima. Upitnik, koji služi kao početna točka EU za pokretanje pregovora o pristupanju, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predala je ukrajinskom predsjedniku tijekom posjeta Kijevu, 8. travnja.

Ukrajina je zatražila članstvo u Europskoj uniji nakon početka ruske invazije 24. veljače.

Proces pristupanja Europskoj uniji složen je i traje dugo, pa čak i ako Komisija pozitivno ocijeni spremnost zemlje kandidatkinje mogu proteći godine prije stvarnog otvaranja pregovora. Von der Leyen je obećala ukrajinskom predsjedniku da će se ubrzati prvi koraci Ukrajine prema članstvu u Europskoj uniji kazavši da "to neće kao obično biti pitanje godina, nego misli da će biti pitanje tjedana".

Zelenski je predao ispunjeni dokument izaslaniku EU u Ukrajini, pokazuje snimka sastanka koju je objavila njegova vlada. "Čvrsto vjerujemo da će se ovaj postupak (dodjela statusa kandidata) odviti u narednim tjednima i da će biti pozitivan za povijest našeg naroda, s obzirom na cijenu koju su platili na putu prema neovisnosti i demokraciji", rekao je Zelenski na sastanku.

Zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika izjavio je ranije u ponedjeljak kako očekuje da će Ukrajina dobiti status kandidata u lipnju na sastanku Europskog vijeća na kojemu se okupljaju čelnici zemalja članica EU.


19:08 Lučki grad Mariupolj u istočnoj Ukrajini i dalje odolijeva, dok Rusi, kako se čini, posljednjih dana šalju pojačanja u Ukrajinu, rekao je u ponedjeljak američki vojni dužnosnik. "Naša procjena je da se za Mariupolj i dalje vode borbe. Grad je i dalje pod prijetnjom zračnih napada, na udaru raketnih projektila i bombi te topništva", kazao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovani.

Prema njegovim riječima, trenutno se u jugoistočnoj i istočnoj Ukrajini nalazi 76 ruskih taktičkih skupina, 11 više nego prije.

Moskva je ranije objavila da je preuzela kontrolu nad tim južnim lučkim gradom nakon gotovo dva mjeseca krvavih borbi.

Bojnik Serhij Volina, zapovjednik 36. marinske brigade koja se još uvijek bori u Mariupolju, pisao je i papi Franji moleći za pomoć, navodeći da su žene i djeca zatočena zajedno s borcima u gradskoj čeličani. "Ovako izgleda pakao na zemlji... Vrijeme je za pomoć ne samo molitvama. Spasite naše živote iz sotonskih ruku", navodi se u dijelovima pisma koje je tvitao ukrajinski veleposlanik u Vatikanu.

Ukrajinske vlasti su zatražile od Rusije da omogući humanitarne koridore iz Mariupolja i tamošnje tvornice Azovstal. "Tražimo da se hitno otvori humanitarni koridor od tvornice Azovstal, za žene, djecu i ostale civile", rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk. Azovstal je jedna od najvećih europskih metalurških tvornica. Proteže se na 11 četvornih kilometara i gleda na Azovsko more.

Zauzimanje Mariupolja, glavne luke u regiji Donbas, bila bi strateška nagrada za Rusiju, povezujući teritorij koji drže proruski separatisti na istoku s regijom Krim koja je anektirana Moskvi 2014. godine.


18:02 Ukrajinske vlasti tvrde da je moguće da najavljivana ruska ofenziva na istoku države upravo počinje. Kako javlja Reuters, glavni stožer ukrajinske vojske priopćio je da Rusi intenziviraju svoja djelovanja na područjima Harkova i Donjecka.


17:35 Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je kolektivno odlikovanje pripadnicima 64. motorizirane brigade koja je sudjelovala u ratnim operacijama na području Buče, predgrađa Kijeva u kojem je pronađeno više stotina leševa civila, a ukrajinske vlasti optužuju upravo rusku vojsku da su posmicale sve te ljude čija su tijela snimljena kako leže nasred gradskih ulica, a neka su otkrivena i u masovnim grobnicama.

U ukazu kojim je brigada odlikovana i nazvana 'zaštitnicima', Putin njezine pripadnike hvali za "ogromno herojstvo i odvažnost" u zaštiti "Domovine i njezinih gospodarskih interesa u okolnostima oružanog konflikta". Ukazom je brigadi trajno promijenjeno ime u skladu s odlikovanjem pa će se od sada zvati 64. zaštitna motorizirana brigada.


15:30 Ukrajinsko ministarstvo obrane je objavilo da je situacija u Mariupolju, luci na Azovskom moru koja je pod opsadom ruskih snaga, ekstremno teško, no da se grad još brani.

Moskva je ranije objavila da je preuzela kontrolu nad tim južnim lučkim gradom nakon gotovo dva mjeseca krvavih borbi.

Rusija je u subotu priopćila da ima kontrolu u urbanim područjima, a neki ukrajinski borci ostali su u čeličani Azovstal.

Zauzimanje Mariupolja, glavne luke u regiji Donbas, bila bi strateška nagrada za Rusiju, povezujući teritorij koji drže proruski separatisti na istoku s regijom Krim koja je anektirana Moskvi 2014. godine.


15:01 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su si zapadne zemlje zabile autogol kad su zbog Ukrajine uvele sankcije Rusiji te da je to dovelo do propadanja gospodarstva na Zapadu.

Govoreći o stanju ruskog gospodarstva, Putin je rekao da se inflacija stabilizira te da se maloprodajna potražnja u zemlji normalizirala, javlja Reuters.

Ruski uslužni sektor pretrpio je najveći udarac od 2020., kada ga je pogodila pandemija Covida-19, jer su potrošači i tvrtke počeli otkazivati poslove zbog sve oštrijih sankcija zapada.


14:34 Sergej Markov, politički komentator sa sjedištem u Moskvi i bivši bliski savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio je za BBC da je ruska krstarica Moskva potonula nakon što ju je pogodio projektil koji je NATO u siječnju dostavio Ukrajini.

Tijekom intervjua na programu BBC Radija 4 'World at One' priznao je da je gubitak broda bio neuspjeh ruske vojske, ali da je to bilo zato što se Rusija borila ne samo protiv Ukrajine, nego i protiv "koalicije" velikih država uključujući SAD.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je malo informacija o tome kako je brod potonuo, tvrdeći da je šteta na brodu nastala tijekom nesreće.

Ukrajinska vlada, zajedno sa zapadnim obavještajnim dužnosnicima, kaže da je brod pogodilo nekoliko ukrajinskih projektila.


13:00 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov obrušio se na ukrajinski pristup mirovnim pregovorima.

- Nastavljaju se kontakti oko mirovnih pregovora, ali, nažalost, ukrajinska strana nije dosljednja oko točaka koje su dogovorene. Često mijenjaju svoju poziciju, rekao je.

Peskov je rekao i kako još ima vremena da se "neprijateljske zemlje" prebace na plaćanje plina rubljima. Odbio je konkretno reći koliko država je dosad pristalo na to.


12:19 "Neprijatelj nas želi uništiti kao naciju", rekao je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji.

"Imamo samo jednu opciju - boriti se", rekao je i dodao kako "ukrajinsku vojski čini 40 milijuna ljudi", odnosno cjelokupno stanovništvo zemlje.

Sadovji je rekao da Ukrajina sada brani cijeli svijet, a rat je opisao kao sukob demokracije i totalitarizma.

Sadovij je Rusiju optužio za genocid nad Ukrajincima.

"Njima ništa nije sveto", rekao je na presici koju je održao s guvernerom Lavovske oblasti Maksimom Kozickim.

Na presici je rečeno i da raste broj žrtava jutrošnjeg ruskog raketnog napada. Ubijeno je sedmero ljudi, a od toga četvero u mehaničarskoj radionici. Ozlijeđeno je 11 ljudi, a troje teško.


12:03 Drugi dan zaredom neće biti evakuacije ukrajinskih civila iz ratom pogođenih područja jer se ukrajinski i ruski dužnosnici nisu uspjeli dogovoriti oko humanitarnih koridora, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk, a prenosi BBC.

"Iz sigurnosnih razloga, odlučeno je da se danas ne otvaraju humanitarni koridori", napisala je Vereščuk na Telegramu.

Optužila je ruske snage da blokiraju i granatiraju rute za bijeg.

"Kršeći međunarodno humanitarno pravo, ruski okupatori nisu prestali blokirati i granatirati humanitarne rute", dodala je.


11:35 Rusija je priopćila da je pokrenula masovne udare tijekom noći na ponedjeljak na ukrajinsku vojsku i povezane vojne ciljeve koristeći zračne snage, topništvo i sustave protuzračne obrane.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je ruska vojska projektilima uništila 16 ukrajinskih vojnih objekata tijekom noći, uključujući pet zapovjednih centara, skladište goriva, tri skladišta streljiva te objekte u kojima su bili smješteni ukrajinski vojnici i vojna oprema.

Raketirani su položaji u harkivskoj, zaporiškoj, doneckoj i dnipropetrovskoj oblasti te u luci Mikolajiv, tvrdi rusko ministarstvo obrane. Rusko zrakoplovstvo je pak izvelo napade na 108 položaja ukrajinske vojske.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi i da je uništeno 12 ukrajinskih dronova i tenkova te da su projektili Iskander korišteni za uništenje četiri skladišta oružja i vojne oprane u oblastima Luhansk, Vinica i Doneck.

Rusko topništvo pogodilo je 315 vojnih meta tijekom noći, dok je protuzračna obrana oborila tri ukrajinska helikoptera, dva mlažnjaka MiG-29 i jedan zrakoplov SU 25, navodi rusko ministarstvo obrane.


11:28 Ruske snage ušle su u manji grad Kremina u regiji Luhanska, tvrde ukrajinski izvori.

Guverner regije Luhansk Serhij Hajdaj potvrdio je da su ukrajinske snage izgubile kontrolu nad gradom.

- U ovom trenutku je izgubljena kontrola nad Kreminom, a teške borbe se nastavljaju, rekao je Haidai na Telegramu.

Hajdaj je ranije na Facebooku rekao da je tijekom noći neprijatelj uspio napredovati do Kremine, no dodao je kako nisu se uspjeli bazirati tamo.

Po njegovim riječima, četiri civila su ustrijeljena dok su pokušavala pobjeći automobilom za vrijeme ruskog napada, prenosi Reuters.

Kremina je uz grad Rubižne, gdje borbe traju već mjesec i pol, najveće poprište sukoba u regiji, dodao je guverner.

Rusi su u Kreminu ušli s teškim naoružanjem u velikom broju, kazao je ranije Hajdaj, dodavši da je grad teško granatiran, pri čemu je oštećeno nekoliko stambenih zgrada i sportski kompleks.

Ukrajinski glavni stožer ranije je u svom izvješću napisao da su ruski napadi odbačeni.


10:20 Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji iznio je više detalja o jutrošnjem ruskom raketnom napadu na taj grad.

Rekao je da je jedna od raketa pogodila radionicu za popravak automobila u zapadnom dijelu gradu. Ukupno je šestero ljudi ubijeno u posljednjim napadima, a jedanaestero ih je ozlijeđeno, uključujući jedno dijete, objavio je na Twitteru.

Oštećeno je i uništeno oko 40 automobila, dodao je. Objavio je i fotografiju na kojem se vidi potpuno uništeno vozilo.

Gradonačelnik je rekao i da je val raketnog napada razbio prozore na hotelu. U njemu su se nalazili Ukrajinci koji su evakuirani iz drugih područja.


10:05 Ruski predsjednik Vladimir Putin najavljuje da će Moskva preusmjeriti izvoz energenata na istok, a dok Europa pokušava smanjiti energetski ruski oslonac Putin uzvraća da europske nacije neće moći odmah odustati od ruskog plina, no čini se da ipak otvara vrata plaćanju plina u eurima.

Rusija isporučuje oko 40% prirodnog plina potrebnog EU-u, no zapadne sankcije zbog napada na Ukrajinu pogodile su njezin izvoz energije komplicirajući financiranje i logistiku postojećih poslova. Više pročitajte ovdje.


9.35 Najmanje šest osoba je poginulo, a osam ih je ozlijeđeno u raketnom napadu na Lavov, objavio je regionalni guverner Maksim Kozickij. Reuters navodi da su mete ruskih raketa bila vojna postrojenja, ali je jedna pogodila i vulkanizersku radionicu.

Justin Crump, vojni analitičar i izvršni direktor obavještajne konzultantske tvrtke Sibylline, prokomentirao je za BBC napade koji se događaju diljem Ukrajine.

Tvrdi da je to, još od početka sukoba, donekle bila ruska strategija. Dodaje da vjerojatno Rusi nisu dovoljno gađali infrastrukturne i vojne ciljeve te su propustili iskoristiti 'trenutke šoka'.

Sada pokušavaju to sustići te ubrzavaju tempo, rekao je tijekom gostovanja na BBC radiju 4.

- Mnogo je toga povezano sa zaustavljanjem opskrbe Donbasu, gdje planiraju izvesti svoju najveću operaciju. Gađaju željezničke punktove, kao i vojne zalihe gdje god mogu; također i zalihe goriva te sumnjive lokacije na kojima se nalaze kampovi za obuku dobrovoljaca - plus, napadaju infrastrukturu u Mariupolju", kaže Crump.


9.26 Vlasti u zapadnim i južnim ukrajinskim regijama Lavovu i Dnipropetrovsku izvijestile su o višestrukim eksplozijama u ponedjeljak, a reporter Reutersa čuo je niz eksplozija u Kijevu, dok se ruska invazija na zemlju nastavlja.

Iako još nije potvrđeno što su ruske snage gađale u Lavovu, Lesia Vasilenko, ukrajinska članica parlamenta, objavila je da su rakete pogodile željezničku stanicu na zapadu grada. Navodno su na tom mjestu i neka skladišta.

Dopisnik CNN-a, Jim Sciutto, objavio je fotografiju na kojoj se vidi crni dim iznad grada.

- Pet projetkila pogodila su Lavov ovoga jutra. Nad cijelim gradom nadvio se crni dim.

Reporter Foxa je također potvrdio da je pogođena željeznička stanica, te je dodao da još uvijek nema izvještaja o žrtvama.

Prema pisanju medija Suspilne, dvije osobe su ranjene u napadima u Dnipropetrovsku. Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij rekao je da je bilo pet raketnih udara na grad. Ne zna se ima li žrtava.

"Ostanite u skloništima", napisao je na Telegramu guverner regije Lavova Maksim Kozicki.

U Kijevu je reporter Reutersa čuo niz eksplozija na lijevoj obali rijeke Dnjepra. Lokalne vlasti još nisu dale službene informacije o tome što ih je izazvalo.


9.07 Serhij Haidai, guverner regije Lugansk, pozvao je civile na evakuaciju, rekavši da u istočnoj ukrajinskoj regiji "više nema sigurnih mjesta".

Evakuacije će biti provedene iz Popasne, Rubizhnea, Hirske, Severodonjecka i Lisičanska, rekao je Haidai, čak i ako s ruskim snagama ne budu dogovoreni službeni putevi evakuacije.

"Nastavit ćemo s evakuacijom bez obzira na sve", rekao je. "Povest ćemo sa sobom ljude s mjesta do kojih možemo doći. Već je jako teško napustiti Rubizhne, Popasnu, Hirske. Danas u ovoj regiji nema sigurnih mjesta."

Haidaijeva izjava dolazi nakon što su pokušaji dogovora sigurnih ruta za evakuaciju civila zarobljenih u napadu u južnoj i istočnoj Ukrajini u nedjelju propali, ali lokalni dužnosnici ipak su pozvali ljude da napuste to područje.

"Rusko granatiranje događa se posvuda. Evakuirajte se sada, još vas možemo spasiti. Nemojte čekati dok više neće biti sigurnog izlaza iz ovog područja. Autobusi vas čekaju 18. travnja. Prikupite svoje stvari i dođite. Ukrajina vas treba žive", poručio je.


8.58 Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij rekao je da je pet raketnih udara pogodilo taj grad, a ne zna se ima li žrtava. Prema pisanju medija Suspilne, dvije su osobe ranjene u napadima u Dnipropetrovsku, prenosi Reuters.


8.39 Stanovnicima Lavova izdana je obavijest da se povuku u skloništa nakon što je u ponedjeljak ujutro grad napadnut s najmanje pet ruskih raketa. Vojni guverner regije Maksim Kozitskij rekao da je na grad palo četiri rakete, a nešto ranije gradonačelnik je spomenuo da ih je bilo pet. Novinari koji se nalaze u Lavovu također kažu da su čuli pet detonacija.


7.58 Kako izvještava BBC, najmanje pet eksplozija dogodilo se u zapadnom Lavovu, gradu blizu granice Ukrajine s Poljskom. Još nema službenih informacija o tome što se točno dogodilo, no crni i sivi dim vide se na mjestu eksplozije.

Jedan član novinarske ekipe BBC-a uočio je projektil u letu. Alarm za zračni napad oglasio se otprilike 45 minuta prije eksplozije. Takve su sirene uobičajene u Lavovu, mnogi su ljudi bili na ulicama, a novinarska ekipa BBC-a izvještava da se nalazila u hotelskom restoranu na gornjem katu zgrade kad su u daljini vidjeli oblake dima.

Prošlog je tjedna nekoliko ruskih projektila uništeno u protuzračnom napadu u tom gradu.


7.55 Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je u nedjelju da se vojnici u luci Mariupolju i dalje bore, unatoč ruskom zahtjevu da se predaju do zore.

"Grad još uvijek nije pao", rekao je za ABC-jev program "Ovaj tjedan", dodajući da su ukrajinski vojnici nastavili kontrolirati neke dijelove na jugoistoku grada.

Rusija je u subotu priopćila da ima kontrolu u urbanim područjima, a neki ukrajinski borci ostali su u čeličani Azovstal.

Zauzimanje Mariupolja, glavne luke u regiji Donbas, bila bi strateška nagrada za Rusiju, povezujući teritorij koji drže proruski separatisti na istoku s regijom Krim koja je anektirana Moskvi 2014. godine.

Serhij Gajdaj, guverner susjedne regije Luhanska, u kojoj se odvijaju teške borbe, ponovio je molbu da se ljudi evakuiraju.

"Sljedeći tjedan bit će težak", napisao je u objavi na svojoj Facebook stranici. "Možda je to posljednji put da imamo priliku spasiti vas", upozorio je.

Na ulicama Mariupolja, male skupine tijela poredane su ispod šarenih deka, okružene polomljenim drvećem i spaljenim zgradama.

Stanovnici, od kojih neki guraju bicikle, obilaze uništene tenkove i civilna vozila dok ruski vojnici provjeravaju dokumente vozača.

Među njima je i Irina, koja se evakuirala s nećakinjom ranjenom u granatiranju.

“Imam kćer u DNR-u”, rekla je, misleći na samoproglašenu Narodnu Republiku Donjeck. “Možda ćemo se zasad pokušati ondje preseliti.

"Nadam se da će ponovno izgraditi (Mariupolj). Najvažniji su komunalni sustavi. Ljeto će brzo proći, a zimi će biti teško", rekla je.


7.20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u razgovoru za CNN potvrdio je da je pozvao francuskog kolegu Emmanuela Macrona da posjeti Ukrajinu i uvjeri se da je tamo počinjen genocid.

- Njegovo izbjegavanja riječi 'genocid' jako je bolno za nas. Zato sam ga pozvao neka dođe ovdje i uvjeri se sam što se ovdje dogodilo - rekao je Zelenski.


6.35 - Petro Andriuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, objavio je informaciju da ruske trupe u Mariupolju okupljaju građane koji su ostali u razorenom gradu i dijeli im propusnice pomoću kojih se mogu kretati po ulicama.

- Stotine ljudi stoji u redu kako bi se dokopalo propusnica bez kojih će biti nemoguće slobodno se kretati po gradu. Štoviše, bez propusnica neće moći izaći na ulicu - napisao je Andriuščenko na Telegramu i dodao da Rusi vjerojatno žele detaljno provjeriti one koji su zapeli u potpuno uništenom gradu na Azovskom moru.

Također, Rusi danas namjeravaju potpuno zatvoriti Mariupolj, više nema ni ulaska ni izlaza iz grada.

Ruske trupe kontroliraju veći dio Mariupolja, a posljednja utvrda ukrajinske vojske je čeličana Azovstal. Rusi su jučer ponudili preostalim braniteljima da se predaju i da će im život na taj način biti pošteđen, ali Ukrajinci su taj zahtjev glatko odbili.

image

Čečenski borci na ulicama Mariupolja

Ilya Pitalev/afp
image

Kadirovci slave na ulicama Mariupolja

Ilya Pitalev
image

Ruske snage provjeravaju dokumente muškarcu u Mariupolju

Ilya Pitalev

6.00 - Društvenim mrežama počele su cirkulirati fotografije na kojima se navodno vidi oštećena krstarica Moskva prije potonuća. Iako nigdje nije potvrđeno da je na fotografijama upravo Moskva, stručnjaci kažu da nema previše dvojbi:

- Čini se da je ovo autentična fotografija Moskve nakon što je pogođena ukrajinskim projetkilom - napisao je na Twitteru Rob Lee s Odjela za ratne studije s King's Collegea u Londonu.

Također, na Twitter računu s kojega je objavljena fotografija, OSINTtechnical, napisano je.

- Ne možemo potvrditi autentičnost, ali ne postoji previše ruskih brodova te klase koji su završili u plamenu...


Ključne događaje 53. dana invazije na Ukrajinu možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:39