STRAH I TREPET AFRIKE

Od britanske školarke do islamske teroristice: ‘Bijela udovica’ čekala meč Engleska-Italija za smrtonosni napad

Samantha Lewthwaite bila je žena Germainea Lindsaya koji se raznio bombom u londonskom metrou 2005. godine

Samantha Lewthwaite, udovica bombaša u terorističkom napadu na London 7. srpnja 2005., ponovno se našla u središtu pozornosti nakon što je od prosinca prošle godine na međunarodnoj tjeralici zbog sumnje da je sudjelovala u organizaciji neuspjelog terorističkog napada na turističke objekte u Mombasi.

Ova 29-godišnja Britanka, naime, glavni je osumnjičenik za prošlotjednu terorističku akciju u Keniji. Bombaški napad izveden je u ugostiteljskom objektu Jericho Beer Garden koji je u tom trenutku bio prepun turista koji su pratili utakmicu između Engleske i Italije.

Glavna organizatorica

Ubijene su tri osobe, među njima i jedan dječak, a ozlijeđeno ih je 25. Kenijska policija je potvrdila da odgovornom smatraju Britanku Samanthu Lewthwaite.

Očevici javljaju da se neposredno prije napada bjelkinja čiji opis odgovara Lewthwaite, u pratnji dva azijska muškarca, ponašala sumnjivo ispitujući goste o baru. Samantha Lewthwaite godinama je bila izvan fokusa javnosti jer se vjerovalo da nije znala za ekstremističke planove svog supruga Germainea Lindsayja, koji je prije sedam godina izveo napad na podzemnu željeznicu u Londonu.

Kao jedan od četvorice bombaša samoubojica u vrlo prometnoj stanici podzemne King’s Cross Lindsay je odnio čak 26 od ukupno 52 izgubljena života. Njegova supruga Samantha, koja je tada čekala drugo dijete, tvrdila je da nije bila upućena u suprugove planove te je tvrdila da je on naivna žrtva okrutnih fundamentalista.

Lewthwaite, poznata pod nadimkom Bijela udovica, vjerojatno bi danas bila zaboravljena da u Africi nije postala meta potrage udruženih snaga kenijske policije, britanske Metropolitan policije i CIA-e.

Skrovište u JAR-u

Vjeruje se da se neko vrijeme skrivala iza imena Natalie Faye Webb iz Južnoafričke Republike. Policija je procijenila da je uloga Bijele udovice u neuspjeloj seriji terorističkih napada na luksuzne restorane i hotele u kenijskom gradu Mombasi, omiljenom okupljalištu terorista, bila operativnog karaktera unutar mudžahedinske skupine usko povezane s al-Qa’idom. Do najnovijeg terorističkog napada vjerovalo se da je Lewthwaite u bijegu napustila Keniju.

Idilična obitelj terorista

Mlada Britanka, kći vojnika britanske vojske, već kao tinejdžerica opredijelila se za neuobičajen životni put nakon što je, u bijegu od obiteljskih nesuglasica, utočište potražila u obitelji susjeda, islamskih imigranata. Njihova vjeroispovijest činila joj se obećanjem harmoničnog života, stoga se u 18. godini i sama preobratila nadjenuvši si islamsko ime Asmantara.

Uske majice i kratke suknje zamijenila je tradicionalnom islamskom abajom, ženskom odjećom koja pokriva čitavo tijelo, osim lica i ruku. Kada je preko interneta upoznala Germainea Lindsayja, porijeklom iz Jamajke, za kojeg se 2002. udala i rodila mu dijete, njezin život činio se potpunim. Dom mlade islamske obitelji djelovao je harmonično do ljeta 2005., kada se 19-godišnji Germaine raznio jednom od najbrutalnijih terorističkih napada u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:20