TKO JE KAMALA HARRIS

Od predgrađa do kandidatkinje za potpredsjednicu SAD-a: Ja sam crna i ponosna sam što sam crna

Joe Biden odabrao je senatoricu Kamalu Harris (55) za svoju potpredsjedničku kandidatkinju
Kamala Harris
 Brendan Smialowski/AFP

Biografija Kamale Harris, prve crne odabranice za potpredsjednicu SAD-a, na prvi pogled se može činiti sličnom onoj Baracka Obame, prvog crnog predsjednika u SAD-u.

Obamin otac bio je kenijski ekonomist koji je odrastao pod britanskom kolonijalnom vlašću, a njegova majka, bijela Amerikanka, ga je odgajala nakon što su se ona i njegov otac rastali.

Otac Kamale Harris bio je ekonomist s Jamajke koji je svoj studij završio na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji za vrijeme političkih pokreta 1960-ih. Njena majka, sveučilišna istraživačica i aktivistica, potječe iz nekonvencionalne obitelji s juga Indije. Oni su se također razišli.

image
Kamala Harris
image
Harris je diplomirala na Pravnom fakultetu 1989. "Moja učiteljica iz prvog razreda, gospođa Wilson (lijevo), došla me razveseliti", rekao je Harris. "I moja majka (desno) je bila jako ponosna.


Harris je njena majka Shyamala najveća inspiracija i ''razlog za sve'', rekla je. Ali veza s ocem ostala je napeta. Harris se prošle godine našalila u intervjuu na pitanje je li pušila kanabis i rekla: ''Pola moje obitelji je s Jamajke, zezate li me?''.

Njezin otac, koji je trenutno profesor na Stanfordu, tu je izjavu za Jamaica Global Online komentirao da se njegovi roditelji, bake i djedovi sada ''okreću u grobu'' jer im se u ''šali ili ne'' kvari njihov ugled i jamajkanski identitet dok ih se povezuje s ''lažnim stereotipima''.

Rasnoj kompleksnosti u biografiji Kamale pridodaje i suprug, Douglas Emhoff. On je bijelac i pravnik specijaliziran za postupke u svijetu medija i zabave.

image
Kamala Harris s suprugom Douglasom Emhoffom tijekom njene kampanje za predsjedničku kandidatkinju Demokrata, 27.1.2019., Oakland, Kalifornija
Noah Berger


Zbog majčinog nasljeđa iz južnoindijskog naroda Tamil ona svoju obitelj naziva ''obitelj boraca''. Njen djed P. V. Gopalan bio je javni službenik koji je radio pod britanskom vlašću u tridesetima i pomogao pokretu za neovisnost. Harris ga opisuje kao ''jednog od najdražih ljudi na svijetu''. Supruga Gopalana, Rajam, zalagala se za ženska prava i brinula se za žrtve obiteljskog zlostavljanja. Iz svoje Volkswagen Bube bi na razglasu prenosila savjete siromašnima o kontroli rađanja.

"Moj se djed šalio da će aktivizam njegove supruge biti kraj njegove karijere", napisala je Harris u svom memoaru.

image
Kamala Harris, lijevo sa sestrom Mayom i majkom Shyamala izvan njihovog stana u Berkeleyu u siječnju 1970.


Nakon rastave Shyamala je postala priznata istraživačica raka dojke i istovremeno odgajala dvije kćeri kao samohrana majka u crnoj zajednici u Oaklandu, južno od Berkeleyja. Harrisova prva sjećanja povezana su s majčinim aktivističkim duhom.

Harris je odrastala u crnačkoj zajednici uz kulturno nasljeđe Indije. Iako je živjela među crnim prijateljima, Shyamala je kćeri dala indijsko ime - Harris je Kamala Devi, što znači božica lotosa - kuhala im je indijska jela kod kuće i davala im indijski nakit. Dok su pripadali zboru crne baptističke crkve, prisustvovali su i festivalima u hinduističkom hramu.

Odnos prema rasnim pitanjima i školovanju započinje u ranoj dobi. Harris su prevezli s drugom crnom djecom u osnovnu školu u bogatom bijelom susjedstvu tijekom lokalne desegregacije. Ovo se iskustvo ponovno pojavilo kada je Harris kritizirala Joe Bidena nakon prve demokratske debate u srpnju prošle godine.

Harris je prozvala Bidena zbog odnosa prema rasnim pitanjima. Optužila ga je da se 70-ih godina prošlog stojeća usprotivio prijevozu crnih učenika autobusima u škole u predgrađima s većinskom bjelačkom populacijom, kojima se nastojalo ublažiti rasnu nejednakost i osigurati ravnopravno školovanje.

- Ta mala djevojčica bila sam ja - rekla je. A Biden se tada ispričao zbog nostalgične evokacije suradnje sa senatorima koji su zagovarali rasnu segregaciju.



Harris je kasnije pohađala Sveučilište Howard, povijesno crno sveučilište u Washingtonu, a zatim se vratila u Kaliforniju kako bi studirala pravo i započela svoju karijeru kao tužiteljica u uredu okružnog tužitelja. 2010. izabrana je za državnu odvjetnicu u Kaliforniji, a šest godina kasnije osvojila je mjesto u Senatu. Nedugo nakon toga doživljena je kao rastuća politička zvijezda.

Prošle godine povukla se iz utrke da postane demokratska kandidatkinja za predsjednicu SAD-a, ali nakon što je Biden osvojio kandidaturu, postala je vodeća u Bidenovom izboru za mjesto potpredsjednice. Biden je još ranije izjavio da za svoju potpredsjednicu želi odabrati ženu druge boje kože.

A takvoj odluci pridonijeli su brojni aktivistički pokreti povezani s kampanjom "Black lives matter".

image
Demokratska debata 15. listopada 2019. S lijeva na desno: Harris, senator Bernie Sanders i Joe Biden
Saul Loeb


Ali i Harris se našla na meti rasne politike u Americi jer je tijekom svoje kandidature za predsjednicu optužena da zapravo nije ''dovoljno crna'', a neki u crnačkoj zajednici su smatrali njezinu bivšu ulogu tužitelja u kaznenopravnom sustavu rasističkom.

Harris je napala one koji su dovodili u pitanje njen rasni identitet: "Ja sam crna i ponosna sam što sam crna. Rođena sam crnkinja i umrijet ću crna", izjavila je.

Danas, s 55 godina, Kamala Harris bi mogla postati prva potpredsjednica SAD-a u slučaju da Joe Biden pobjedi na predsjedničkim izborima u listopadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:09