POLITIČKI KAOS

Odbacili smo sporazum o Brexitu, tvrdi Brexit, mogućnost da sami zaustavimo tvrdi Brexit, a premijerku tjeramo da pregovara s Bruxellesom koji to neće

 REUTERS

Iz današnjeg nastavka političkoj cirkusa u britanskom parlamentu vezanog uz glasanje o izlasku iz članstva u EU može se izvući samo jedna pozitivna poruka: lider opozicijske Laburističke stranke Jeremy Corbyn poručio je da je spreman susresti se s premijerkom Theresom May. No, i to treba uzeti s velikom dozom rezerve jer je Corbyn poručio kako "su laburisti spremni na susret s May da joj objasne kako žele Brexit koji će zaštiti poslove, životni standard i prava radnika". Što to zapravo znači možda zna Corbyn, ali zapravo nije sigurno.

Premijerka May je rekla kako joj je sada jasno da većina zastupnika želi podržati sporazum ako dođe do promjene kad je riječ o zaštitnom mehanizmu vezanom uz granicu između Sjeverne i Republike Irske. Riječ je o danas izglasanom amandmanu koji je dobio 317 glasova, dakle točno pola (protiv je bio 301 zastupnik), a kojim se traži da se "zaštitni mehanizam u Sjevernoj Irskoj zamijeni alternativnim aranžmanima kako bi se izbjegla tvrda granica; potiče izlazak iz EU sa sporazumom te stoga podržava sporazum o Brexitu uz navedenu promjenu".

Premijerka May je u svom govoru nakon glasanja rekla da je sada jasno da postoji put prema prihvaćanju sporazuma. No, iskreno je dodala da postoji vrlo "ograničena sklonost" za takvu promjenu u EU. "Stoga pregovori neće biti lagani. Ipak, zastupnici su jasno dali do znanja što žele", rekla je je britanska premijerka.

Prije usvajanja ovog amandmana odbačeni su svi ostali koji su pozivali na produljenje roka za izlazak iz članstva u EU. Ishod večerašnjih glasanja pregnatno je opisao Faisal Islam, novinar televizije Sky. Prvo je upozorio da su financijska tržišta u pravu - funta je pala odmah nakon što je odbačen amandman kojim je, ako sporazum od 26. veljače ne dobije većinu glasova u parlamentu, trebalo automatski glasati o produljenju roka za izlazak iz EU do 31. prosinca ove godine (predviđeni je izlazak 29. ožujka). Trgovci smatraju da je porasla prijetnja Brexita bez sporazuma. A onda zaključak: "Odbacili smo premijerkin sporazum. Odbacili smo izlazak bez sporazuma. Odbacili smo mogućost da sami zaustavimo izlazak bez sporazuma. A dajemo premijerki mandat da promijeni zaštitni mehanizam koji je ispregovarala i što su u EU već odbacili".

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson je izjavio da nije iznenađujuće što EU u ovom trenutku odbija kompromis. "Ali, EU će biti primoran da pristane na nove pregovore jer je Ujedinjena Kraljevina veliki trgovinski partner", zaključio je Johnson. Neposredno prije toga je glasnogovornk Donalda Tuska, predsjednika Europskog vijeća, poručio: "Zaštitni mehanizam je dio sporazuma, a o sporazumu se više neće pregovarati".

Iz kabineta irskog premijera Lea Varadkara je poručeno kako je sporazum "brižno ispregovaran kompromis koji uravnotežuje poziciju Ujedinjene Kraljevine o carinama i jedinstvenom tržištu s izbjegavanjem tvrde granice i očuvanjem integriteta carinske unije EU i zajedničkog tržišta". Prevedeno: nema pregovora. Dublin je tu spreman na veto, to je sasvim jasno. Stoga i zaključak poruke: "Najbolji način da se osigura uređeni izlazak je ratifikacija postojećeg sporazuma".

Iz manjih opozicijskih stranaka su u utorak stizale razumne poruke. Tako je Sir Vince Cable, lider Liberalnih demokrata, poručio da su zastupnici dali premijerki kontradiktorne upute. "Glasali su protiv izlaska bez sporazuma da bi zatim glasali za pregovaračku poziciju koja neće dovesti do sporazuma", rekao je. Otvorio je i pitanje "alternativnih aranžmana" pitajući se koji su to.

Ian Blackford, lider Škotske nacionalne stranke u parlamentu, bio je još oštriji: "Konzervativci su večeras poderali Sporazum na Veliki petak kojim su prestali sukobi u Sjevernoj Irskoj. Zato jer je zaštitni mehanizam nužan temeljem tog sporazuma".

Posebno je razočaranje zavladalo u redovima laburista koji su bili za ostanak u EU, a sada zagovaraju uređeni izlazak. Chuka Umunna, lider te struje, u utorak navečer je rezignirano poručio: "Nema smisla tvrditi da se protivite Brexitu bez sporazuma ako niste pripravni donijeti zakonske mjere kojima biste ga spriječili. Loš dan za parlament". Njegova je rezignacija utoliko veća što je čak 14 laburističkih zastupnika glasalo protiv ključnog amandmana koji je trebao jamčiti produljenje roka izlaska.

I tako se pokazalo da zastupnici nisu poslušali poruku kraljice Elizabete II: “I dok tražimo odgovore na izazove modernih vremena, ja sam za iskušana rješenja - da razgovaramo, uvažavamo različita mišljenja, tražimo zajednički jezik i da nikad iz vida ne ispustimo širu sliku”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:57