ŠTO BI BILO DA JE BILO?

ODBIJENICA KOJA JE PROMIJENILA TIJEK POVIJESTI Hitler se pridružio nacistima tek nakon što ga jedna druga stranka nije htjela!

 
Adolf Hitler snimljen 1925. godine
 Hulton Archive / Getty Images

Adolf Hitler pridružio se nacistima tek nakon što mu je odbijen zahtjev za članstvom u jednoj drugoj stranci, otkrio je povjesničar Thomas Weber, piše Dayla Alberge za Guardian.

Weber, inače profesor povijesti na Sveučilištu Aberdeen, je otkrio dosad neobjavljeni dokument koji otkriva da je netom po završetku Prvog svjetskog rata novo formirana Njemačka socijalistička partija odbila Hitlerov zahtjev da im se pridruži ili da piše za njihove novine.

Svjetska povijest izgledala bi znatno drugačije da su njemački socijalisti primili tada anonimnog kaplara, smatra Weber. U to vrijeme je Njemačka socijalistička partija, bila jedna od značajnijih ekstremno desnih stranaka, važnija od Radničke partije Njemačke (DAP), koja je bila prethodnica Nacionalsocijalističke radničke partije Njemačke (DAP je ime promijenila 24. veljače 1920 godine kako bi se "dopala široj javnosti").

Prema Weberu, da se Hitler pridružio Njemačkoj socijalističkoj partiji mogao bi se zadovoljiti manjom ulogom te bi shodno tome puno teže došao na vlast i razvijao svoje "liderske vještine".

- Prije nego se pridružio nacistima, Hitler nije pokazivao liderske sklonosti i bio je zadovoljan sljedeći naredbe drugih ljudi, umjesto da ih sam daje.

Nakon odbijenice Hitler se pridružio Radničkoj partiji Njemačke, te za dvije godine, 1921. postao lider njihove sljednice, Nacionalsocijalističke radničke partije Njemačke. Već godinu dana nakon toga Njemačka socijalistička partija prestala je s postojanjem.

1925:  Adolf Hitler (1889 - 1945), leader of the National Socialist German Workers' Party (NSDAP), strikes a pose for photographer Heinrich Hoffmann whilst listening to a recording of his own speeches. After seeing the photographs, Hitler ordered Hoffmann to destroy the negatives, but he disobeyed.  (Photo by Heinrich Hoffmann/Keystone Features/Getty Images)
Heinrich Hoffmann/Keystone Features / Getty Images
Adolf Hitler na početku političke karijere

- Ova je priča koja dosad nije bila prenesena. Njome se napokon objašnjava opsesivno ponašanje Hitlera prema Njemačkoj socijalističkoj partiji. Da nije bilo njegova čvrstog odbijanja da se dvije strane ujedine, zbog čega je u jednom trenutku podnio i ostavku, nacistička stranka bila bi apsorbirana u Njemačku socijalističku stranku te bi nestala iz povijesti koja bi preuzela znatno drugačiji tijek... Sada Hitlerovo ponašanje iz tog vremena, koje se prije nije moglo uvjerljivo objasniti, napokon ima smisla.

Sam dokument je zapravo svjedočenje jednog od osnivača Njemačke socijalističke stranke, Hansa Georga Grassingera, koji je Weber našao u Muzeju suvremene povijesti u Münchenu.

- Negdje u rujnu 1919. Hitler se pojavio u uredu izdavačke kuće kako bi vidio Grassingera i ponudio se da piše za njegove novine i pridruži se Njemačkoj socijalističkoj partiji. U to vrijeme je bio i bez novaca te je zamolio Grassingera da mu posudi nešto. Rekli su mu da im nije potreban u novinama i da ne žele da bude dio njihove stranke - otkrio je Webber koji će uskoro objaviti knjigu o tome kako se Hitler probio na vlast, naslova Becoming Hitler: The Making of a Nazi.

Između ostalog, Weber je zaključio da je Hitler bio vrlo vješt i proračunat političar koji nikada nije oprostio uvredu te je gajio doživotnu želju za osvetom prema onima koji su ga odbili.

Hulton Archive / Getty Images
Heinrich Himmler i Adolf Hitler vrše inspekciju SS trupa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:28