INTERVENIRAO PREDJEDNIK GANI

ODGOĐENI PLANIRANI MIROVNI PREGOVORI ZA AFGANISTAN U MOSKVI Kabul se povukao kada su talibani pristali doći, želi s pobunjenicima pregovarati direktno

Ašraf Gani
 Mohammad Ismail / REUTERS

Rusija se složila s time da se odgode planirani multilateralni mirovni pregovori za Afganistan u Moskvi u koje su trebali biti uključeni i talibani, na zahtjev afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija je pozvala 12 zemalja i talibane u Moskvu na pregovore 4. rujna.

No kada su talibani prihvatili poziv, vlada u Kabulu je sudjelovanje odbila, uz obrazloženje da mirovne pregovore s pobunjeničkom skupinom mora voditi Afganistan.

Afganistan je prije nekoliko dana rekao da neće sudjelovati na mirovnim pregovorima u Rusiji, jer vlada želi izravno razgovarati s talibanima, bez izravnog sudjelovanja stranih sila.

Potom je strani diplomat u Kabulu, čija je zemlja bila među pozvanima na konferenciju, rekao da Rusija sada treba "ponovno razmisliti o planovima da se razgovara s talibanima".

Neki smatraju da je Rusija, pozivajući talibane, željela osnažiti svoj utjecaj i popraviti svoju sliku u Afganistanu.

Gotovo 40 godina prošlo je od ruske invazije na Afganistan, kojom je počela deset godina duga okupacija i frakcijske borbe koje traju do danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:12