IZBORI

ODLUKA PADA U ŠKOTSKOJ Moguća vlada laburista i škotskih nacionalista, sve je izglednije da konzervativci neće moći sami ostati na vlasti

 Getty Images

Za parlamentarne izbore volimo reći da su povijesni čak i kad njihov rezultat neće nužno promijeniti sliku države u kojoj se održavaju. Ipak, u slučaju izbora koji se održavaju sutra u Ujedinjenom Kraljevstvu epitet "povijesni" nije stvar pretjerivanja ni zanošenja predizbornom atmosferom.

Sve je, uostalom, pojasnila aktualna britanska premijerka Theresa May kada je u ponedjeljak u svom govoru u Edinburghu poručila: "Činjenica je da ako izgubimo samo šest mjesta, vlada gubi svoju većinu. To znači da Jeremy Corbyn dolazi u Number 10, a Nicola Sturgeon vlada iz Bute Housea (službena rezidencija prvog ministra Škotske, op. a.) Kome vjerujete da će pojačati povezanost diljem Ujedinjenog Kraljevstva? Kome vjerujete da će ustati za našu vrijednu uniju?"

Referendumi

Theresa May je strastveni unionist, rekla je, i borit će se za Ujedinjeno Kraljevstvo, za razliku od Jeremyja Corbyna koji je više puta naglasio da bi se složio s još jednim referendumom o nezavisnosti Škotske. Iako je lider laburista poručio da koalicija sa SNP-om nije opcija, najmoćnija žena Škotske, Nicola Sturgeon, dala je naslutiti da eventualna koalicija s "rivalima torijevaca" nije isključiva. Ako dođe do toga da sutra niti jedna stranka ne ostvari većinu, a riječ je o situaciji poznatoj kao hung parliament, može se očekivati stvaranje koalicije između laburista i škotskih nacionalista. Kao dio pregovaračkog kolača između dvije stranke vrlo je moguće da bi se obećao još jedan referendum koji Nicola Sturgeon, nakon rezultata prošlogodišnjeg referenduma o Europskoj uniji koji nije ogledalo volje većine Škota, ponavljano traži. Takvoj hipotetičkoj političkoj opciji Theresa May dala je naziv "koalicija kaosa".

Ovo nije jedina unija čija budućnost nije izvjesna. Sjeverna Irska, jedan od najmanjih dijelova Kraljevstva koji se u političkom smislu po navici ignorira iz jednostavnog razloga što ne predstavlja veliko izborno tijelo ni za torijevce, ni za laburiste, a ni za liberalne demokrate, našla se u središtu predizborne debate. Tema je nastupila kao jedno od torijevskih oružja protiv Jeremyja Corbyna koji, tvrde torijevci, simpatizira terorističku skupinu IRA-u koja je obilježila mučnu povijest toga dijela zemlje.

Bombe lojalista

Corbyn nije opovrgnuo da se sastajao s vođama organizacije u godinama sukoba, što su njegovi protivnici iskoristili kao pokazatelj njegovih simpatija prema djelima IRA-e. Corbyn se nije dao zastrašiti. Kada se od njega tražilo da osudi zlodjela organizacije, rekao je da osuđuje svaki oblik ubojstava tijekom godina sukoba.

- Bilo je i bombi lojalista. Osuđujem sve bombardiranje od obje strane, lojalista i IRA-e - rekao je u jednom televizijskom intervjuu. Iako su torijevci računali na to da će ovakav stav privući Sjeverne Irce na stranu Konzervativne stranke, tamošnja novinarka Siobhan Fenton tvrdi: "Zanimljivo je da su u Sjevernoj Irskoj ovi komentari privukli malo pažnje i još manje uzbuđenja, osim nekoliko izjava teških lojalista". Corbynovi komentari nisu doživljeni kontroverznima kao što je to prikazivano u Engleskoj jer lokalci imaju mnogo nijansiranija stajališta o konfliktima od Engleza.

Sjeverna Irska, osim toga, ima većih problema od debatiranja o prošlosti. Najveću prijetnju sigurnosti danas predstavlja Brexit koji će otvoriti brojna pitanja o granici s Republikom Irskom, dogovorenoj mirovnim sporazumom Good Friday iz 1998. godine kojim su završeni sukobi u Sjevernoj Irskoj. Neki upozoravaju da će Brexit ugroziti taj sporazum jer je nejasno kako će funkcionirati granica s Irskom, jedina kopnena granica s Europskom unijom.

Lokalni izbori u ožujku pokazali su lokalni sentiment prouzročen Brexitom - nekoć vodeća lokalna stranka DUP pobijedila je sa samo 1168 glasova ispred irskih republikanaca Sinn Féina, što je doživljeno kao poraz ideje unionizma. Prvi put u povijesti Sjeverne Irske unionisti nemaju većinu u Stormontu, sjevernoirskom parlamentu, a niti jedna stranka nema dovoljno mjesta za samostalno formiranje parlamenta. Poput SNP-a u Škotskoj, jedna od glavnih programskih točaka Sinn Féina je poziv na referendum o irskom jedinstvu, što odbijaju i vlada Ujedinjenog Kraljevstva i irska vlada. Kaotični proces formiranja vlade Sjeverna Irska je odgodila za poslije parlamentarnih izbora, s rokom do kraja mjeseca. Nije isključeno da će ovim parlamentarnim izborima upravo Sinn Féin predstavljati Sjevernu Irsku u Westminsteru.

Ako je Theresa May pozivom na prijevremene izbore nastojala unijeti osjećaj stabilnosti u Ujedinjeno Kraljevstvo, u jednome je bila u pravu: u prepoznavanju oprečnih sentimenata svojih građana.

Unionisti

Hoće li prevagnuti britanska želja za stabilnošću davanjem podrške torijevcima, saznat ćemo sutra. U svom aktualnom manifestu torijevci su svoju stranku naslovili ponešto zastarjelim punim nazivom "Konzervativna i unionistička stranka". Donedavno je naziv "konzervativna" bio sasvim dovoljan. Torijevci se sada nadaju da je upravo snažan unionistički element po pitanju Škotske i Sjeverne Irske onaj koji će im osigurati izbornu pobjedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:56