PAO ROE VS. WADE

Nižu se reakcije iz cijelog svijeta na povijesnu presudu, Biden: ‘Ovo je tužan dan za našu zemlju‘

Konzervativna većina u Vrhovnom sudu je omjerom glasova 6-3 potvrdila legalnost zakona kojim se zabranjuju pobačaji nakon 15. tjedna trudnoće

Joe Biden

 Mandel Ngan/Afp

>>>NOVO 23:16 Sedamnaest mjeseci nakon što je napustio dužnost, bivši predsjednik Donald Trump u petak je ispunio svoje predizborno obećanje tako što je konzervativna većina na Vrhovnom sudu SAD-a, koju je on dodatno učvrstio, poništila presudu Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji.

image

Sjede s lijeva na desno: Samuel Alito, Clarence Thomas, John Roberts, Stephen Breyer i Sonia Sotomayor; stoje s lijeva na desno: Brett Kavanaugh, Elena Kagan, Neil Gorsuch i Amy Coney Barrett

Erin Schaff/Afp

Presuda je predstavljala pobjedu u dugom nastajanju dobro organiziranog i velikodušno financiranog konzervativnog pokreta koji će pogurati američke sudove udesno uz pomoć pravnih aktivista i spretnog političkog manevriranja najvišeg republikanca u Senatu, Mitcha McConnella.

Opširnije pročitajte OVDJE.


22:54 U devet država danas su nakon presude Vrhovnog suda stupile na snagu zabrane pobačaja. Te države uključuju Alabamu, Arkansas, Kentucky, Louisiana, Missouri, Oklahoma, Južna Dakota, Utah i Wisconsin.

U drugim državama zabrane pobačaja u većini slučajeva stupaju na snagu za 30 dana. A u nekim drugim, zakonodavna tijela i pravna tijela odlučit će kako postupiti: sazivanje kako bi se donijela nova ograničenja ili će dati smjernice o prethodno neprovedivim ograničenjima pobačaja.


22:42 Glavni državni odvjetnik Oklahome John O'Connor potvrdio je zabranu pobačaja u državi, rekao je guverner Kevin Stitt, nakon što je Vrhovni sud u petak poništio presudu 'Roe protiv Wadea'.

"John O'Connor nije gubio vrijeme. Njegova brza akcija za certificiranje članka 861 odmah je zabranila pobačaj u našoj državi", rekao je Stitt.

"Nadam se da će ostatak Amerike slijediti primjer Oklahome", zaključio je O'Connor.


22:05 Više stotina građanki i građana prošlo je u petak središtem Rijeke u prosvjednoj povorci Hod za slobodu, zalažući se za slobodu izbora i poštivanje ljudskih prava u najširem smislu.

image

Hod za slobodu u središtu Rijeke

Damir Skomrlj/Cropix

Prosvjednici su se okupili na Jadranskom trgu te predvođeni bubnjaricama prošli Korzom, izvikujući "Ne damo prava, ne damo slobode", a nosili su transparente s natpisima poput "Ne rađam na zapovijed", "Izvini ako moja prava smetaju tvojoj mizoginiji", "Lov na ženska prava" i "Vaš izbor savjesti u nama izaziva gadosti".

Opširnije pročitajte OVDJE.


22:03 Guverneri Kalifornije, Oregona i Washingtona, koji dolaze iz redova Demokratske stranke, najavili su kako će nastojati da se očuva pristup pobačaju za svoje stanovnike i ljude koji dolaze iz susjednih država.


21:45 Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris rekla je da bi odluka Vrhovnog suda, kojom je danas poništen 'Roe protiv Wadea', također mogla utjecati na druga 'prava za koja smo mislili da su riješena', uključujući istospolne brakove.

Harris je pozvala Amerikance da glasaju u skladu s onima koji će štititi njihova prava.

image

Kamala Harris

Kamil Krzaczynski/Afp

21:26 Kevin McCarthy, vođa republikanaca u Zastupničkom domu, pozdravio je presudu Vrhovnog suda, nazivajući je "najvažnijom presudom za život u američkoj povijesti".


21:15 Ograničavanje pristupa pobačaju ne sprječava ljude da ga obave i "to ga samo čini smrtonosnijim", rekao je u petak glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa nakon što je Vrhovni sud SAD-a poništio odluku o legalizaciji pobačaja iz 1973.

"Seksualno i reproduktivno zdravlje i prava temelj su života s pravom izbora, osnaživanja i jednakosti za žene i djevojke diljem svijeta", rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric novinarima.

"Ograničavanje pristupa pobačaju ne sprječava ljude da traže pobačaj, samo ga čini smrtonosnijim", dodao je.

Agencija UN-a za seksualno i reproduktivno zdravlje (UNFPA), navodi da je "zapanjujućih 45 posto svih pobačaja diljem svijeta riskantno, što ih čini najvećim uzrokom smrti majki".

image

Prosvjedi u Washingtonu

Mandel Ngan/Afp
image

Jake policijske snage u Washingtonu

Anna Moneymaker/Afp
image
Anna Moneymaker/Afp

Odluka američkog "velik je korak unatrag" i "golem udarac ženskim ljudskim pravima i ravnopravnosti spolova", rekla je u priopćenju šefica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

Gotovo polovica svih trudnoća u svijetu je nenamjerna, a više od 60 posto njih može završiti pobačajem, priopćio je UNFPA.

Navodi se da su Sjedinjene Države - zajedno sa 178 drugih zemalja - podržale program iz 1994. koji "priznaje koliko su pobačaji smrtonosno nesigurni i poziva države da pruže spasonosnu skrb nakon njegove provedbe, bez obzira na pravni status pobačaja".


20:43 Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je u petak "solidarnost" sa ženama u Sjedinjenim Državama nakon što je Vrhovni sud poništio Roe protiv Wadea.

"Abortus je temeljno pravo svih žena. Mora se zaštititi. Izražavam svoju solidarnost sa ženama čije slobode danas osporava Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Macron.


20:02 Papinska akademija za život u petak je pohvalila odluku Vrhovnog suda SAD-a, kojom je omogućeno saveznim državama da zabrane pobačaj, poručivši da je ta presuda "izazov za cijeli svijet" po životnim pitanjima.

Papinska akademija za život također je poručila priopćenjem da obrana ljudskog života ne može biti ograničena na individualna prava jer je život pitanje "šireg društvenog značaja".

"Činjenica da je velika zemlja s dugom demokratskom tradicijom promijenila svoj stav o ovom pitanju izazov je cijelom svijetu", stoji u priopćenju Akademije.

Opširnije pročitajte OVDJE.


19:40 Presudu je na Twitteru komentirao i guverner Floride Ron DeSantis.

"Molitve milijuna su uslišene. Gotovo pedeset godina Vrhovni sud SAD-a zabranjuje gotovo svaku smislenu zaštitu za život, ali to nije bilo utemeljeno u tekstu, povijesti ili strukturi Ustava. Pravilnim tumačenjem Ustava, Dobbsova većina vratila je narodnu ulogu u našoj republici i osjećaj nade da je svaki život važan", napisao je na Twitteru DeSantis.


19:35 Joe Biden pozvao je prosvjednike s obje strane da svoje prosvjede održe mirnima, rekavši da nasilje "nikada nije prihvatljivo''.

Inače, već tjednima je pojačana prisutnost policije oko američkog Vrhovnog suda. Do sada su prosvjedi na američkom Kapitolu bili mirni.

image
Anna Moneymaker/Afp
image
Olivier Douliery/Afp
image

Joe Biden

Mandel Ngan/Afp

19:25 Dvije velike američke kompanije, najveća banka u državi JPMorgan i produkcijska kuća Disney, najavile su u petak da će svojim zaposlenicama snositi troškove putovanja u klinike za pobačaj, nakon što je Vrhovni sud SAD-a poništio ustavno pravo na pobačaj.

"Fokusirani smo na zdravlje i dobrobit svih naših zaposlenica i želimo im osigurati jednak pristup svim zdravstvenim beneficijama", kazala je glasnogovornica banke.

image

Jamie Dimon, generalni direktor JPMorgan Chase & Co.

Michel Euler/Afp

Odnosi se to i na putovanja u one američke savezne države u kojima će pobačaj ostati dopušten.

Američki Vrhovni sud u današnjoj je dramatičnoj odluci poništio ustavno pravo na pobačaj na federalnoj razini, temeljeno na presudi 'Roe vs Wade' iz 1973.

U petak je isto priopćila i kompanija Walta Disneyja.

"Kompanija je svojim zaposlenicama poručila da shvaća utjecaj presude, ali ostaje posvećena osiguranju kompletne zdravstvene skrbi, uključujući obiteljsko planiranje i reproduktivno zdravlje", kazao je glasnogovornik Disneyja.

Disney ima 200.000 zaposlenika na Floridi gdje će na snazi biti zakon o zabrani pobačaja nakon 15. tjedna trudnoće.


19:23 Dok su neke Amerikanke plakale od sreće, druge najavljuju bitku za svoja prava.

Opširnije pročitajte OVDJE.


19:20 Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je u petak da je poništenje povijesne američke presude 'Roe vs Wade' užasno i suosjeća sa ženama koje su u toj zemlji izgubile ustavno pravo na pobačaj.

"Vijesti koje stižu iz Sjedinjenih Država su užasne. Moje srce je uz milijune Amerikanki koje gube zakonsko pravo na pobačaj", kazao je.

"Nijedna vlada, političar ili muškarac ne bi trebao govoriti ženi što da radi sa svojim tijelom".

image

Justin Trudeau

Patrick T. Fallon/Afp

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Ghebreyesus razočaran je poništenjem povijesne američke presude o legalizaciji pobačaja.

"Jako sam razočaran, jer se prava žena moraju poštivati. I očekivao bih te će Sjedinjene Države ta prava zaštititi", kazao je prvi čovjek WHO-a.

Britanski premijer Boris Johnson smatra da je poništenje presude 'Roe vs Wade' i ukidanje ustavnog prava na pobačaj u SAD-u velik korak unatrag.

"Moram reći, to je velik korak unatrag. Uvijek sam vjerovao u prava žene i ostajem pritom. Velika Britanija ima zakone koji to poštuju".

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna izjavila je da je ukidanje legalizacije pobačaja velik udarac ljudskim pravima.

"Konsternacija. Ovo je veliko nazadovanje u temeljnim pravima. Francuska će ih nastaviti braniti", poručila je na Twitteru.


18:51 Odluku američkog Vrhovnog suda na društvenim mrežama komentirala je i konzervativna aktivistica Željka Markić.

- Ljubav i istina pobjeđuju. Hvala poštenim i hrabrim sucima Vrhovnog suda. Zahvaljujući njihovom integritetu, milijuni žena bit će pošteđeni strašnog iskustva pobačaja, a milijuni djece rođeni. Odluka dostojna blagdana na koji je objavljena, Presvetog Srca Isusova - napisala je Markić na Facebooku.

image

Željka Markić

Ante Cizmic/Cropix/Cropix

18.41 U tijeku je obraćanje američkog predsjednika Joe Bidena.

'Sud je napravio ono što nikad prije nisu napravili. Oduzeta su prava zajamčena ustavom', rekao je Biden.

'Ovom presudom natjerat će se žene da rađaju djecu svojih silovatelja', rekao je Biden i potom, vidno pod dojmom, zastao s govorom.

'Ovo je tužan dan za zemlju', zaključio je svoj govor Biden.


18:31 Stigla je i prva reakcija Nancy Pelosi, predsjednice Zastupničkog doma.

'Ovo je pljuska ženama', poručila je Pelosi.


18:20 'Muškarci koji nikad neće zatrudnjeti ni dojiti donose odluke koje će milijune žena natjerati u nevolju, a neke i u smrt', piše kolumnistica Jutarnjeg lista Snježana Pavić.

Opširnije pročitajte OVDJE.


18:06 U nastupu na Fox Newsu, bivši predsjednik Donald Trump upitan je o ulozi koju je imao u poništavanju presude 'Roe protiv Wadea'.

"Bog je donio odluku", odgovorio je Trump.

Trump je imenovao tri konzervativna sudaca na Vrhovnom sudu tijekom svog mandata, čime je, zapravo, osigurao odluku od petka.

On je za Fox News rekao da je to nešto što će koristiti svima, uključujući i Amerikance koji su naklonjeni izboru.

"Ovo je poštivanje Ustava i vraćanje prava koja su davno trebala biti vraćena", rekao je Trump.

image

Donald Trump i prosvjednici koji se bore za pravo na pobačaj

Afp/

Opširnije pročitajte OVDJE.


18:03 Na presudu Vrhovnog suda koji je poništio presudu u slučaju 'Roe protiv Wadea' reagirao je i bivši predsjednik SAD-a Barack Obama rekavši kako su napadnute osnovne slobode milijuna Amerikanaca.


17:42 Stotine prosvjednika spustilo se ispred zgrade vrhovnog suda u Washingtonu, nekoliko minuta nakon objave odluke, skandirajući: "Vjerujemo ženama, nećemo se vratiti na staro".

image
Stefani Reynolds/Afp

Vrhovni sud SAD-a u petak je poništio presudu u slučaju 'Roe protiv Wadea' iz 1973. kojim je na saveznoj razini priznato ustavno pravo žene na pobačaj te je on legaliziran u cijeloj zemlji. Odluka Vrhovnog suda tumači se kao pobjeda republikanaca koji žele ograničiti ili zabraniti pobačaj.

Konzervativna većina u Vrhovnom sudu je omjerom glasova 6-3 potvrdila legalnost zakona u Mississippiju kojim se zabranjuju pobačaji nakon 15. tjedna trudnoće.

Suci su istaknuli da je presuda u slučaju Roe protiv Wade, po kojoj su pobačaji postali legalni u cijelom SAD-u do trenutka kada fetus može preživjeti izvan maternice (između 24. i 28. tjedna trudnoće), pogrešna jer američki ustav ne spominje pravo na pobačaj.

U svibnju je procurio nacrt presude u kojemu se navodilo da bi sud mogao poništiti presudu iz 1973., što je izazvalo političke sukobe.

Zakon države Mississippi blokirali su niži sudovi s argumentacijom da se tim zakonom krši presuda Vrhovnog suda.

Jackson Women's Health Organization, jedina preostala klinika za pobačaje u Mississippiju, podnijela je tužbu Vrhovnom sudu protiv zakona države Mississippi iz 2018., u čemu je imala podršku administracije demokratskog predsjednika Joea Bidena.

Po tom su zakonu u Mississippiju nakon 15. tjedna dopušteni pobačaji ako postoji ugroza za majku ili "teška fetalna abnormalnost", ali ne i u slučaju trudnoća koje su posljedica silovanja ili incesta.

image
Olivier Douliery/Afp

Vrhovni sud prethodno u slučaju Roe protiv Wadea argumentirao da pravo na pobačaj proizlazi iz ustavnog prava na privatnost.

Tisuće ljudi prosvjedovalo je u Washingtonu i drugim gradovima nakon što je procurio nacrt presude. Neki su prosvjedovali i ispred domova konzervativnih sudaca, a muškarac u Kaliforniji uhićen je s puškom, streljivom i suzavcem u blizini kuće suce Bretta Kavanaugha u Marylandu 8. lipnja, nakon čega je optužen za pokušaj ubojstva.

Konstelacija u Vrhovnom sudu promijenila se nakon što su od 2018. dva suca s permisivnim gledištima o pobačaju, zamijenjena s konzervativcima.

Sudac Anthony Kennedy, konzervativac koji je ponekad glasao s liberalnim sucima o pitanjima poput pobačaja i LGBT prava, umirovio se 2018., a zamijenio ga je Kavanaugh.

Kennedy je bio dio većine koja je 1992. potvrdila presudu Roe protiv Wadea, a 2016. je glasao protiv restrikcija pobačaju u Teksasu.

Liberalna sutkinja Ruther Bader Ginsburg umrla je 2020., a zamijenila ju je profesorica na pravnom fakultetu Amy Coney Barrett, koja je signalizirala da se protivi presudu Roe protiv Wadea.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da većina Amerikanaca podržava pravo na pobačaj.

Aktivisti protiv pobačaja i kršćanski kon zervativci desetljećima su zagovarali poništenje spomenute presude, a svake godine su u Washingtonu održavali prosvjedne skupove u siječnju.

Ali preokrenuti Roe desetljećima je bio cilj aktivista protiv pobačaja i kršćanskih konzervativaca, s godišnjim marševima u Washingtonu, uključujući i siječanj ove godine.

Broj pobačaja u SAD-u porastao je za 8 posto u razdoblju od 2018. do 2020., čime je srušen 30-godišnji trend smanjenja broja pobačaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:06