KAKVA KARANTENA!

Odmor iz snova postao noćna mora u ‘tropskom Alcatrazu‘ Maldiva: ‘Vjerojatno me mrzite, ali...‘

Luksuzno ljetovalište na otoku snova u Indijskom oceanu ubrzo je postalo ‘tropski Alcatraz‘ zbog pozitivnog testa na covid

Plaža na Maldivima, ilustracija

 Stephane Frances/AFP

Modna urednica britanskog The Telegrapha, Tamara Abraham, napisala je članak u kojem svjedoči o tome kako joj se odmor na Maldivima polako pretvara u noćnu moru nakon što se ispostavilo da je covid pozitivna.

"Pišem ovo na terasi svoje vile na plaži na Maldivima, gledajući netaknuti bijeli pijesak omeđen palmama i tirkizno more. To je idilično, upravo ono čemu sam se i nadala kada sam ranije ovog mjeseca svojim roditeljima te sestrom i njezinom obitelji rezervirala last-minute aranžman. No, pokazalo se da postoji 'kvaka' - nije mi dozvoljeno otići. Nema ni sunčanja na pijesku, kupanja u moru niti šetnje plažom", navodi Abraham.

Službenik Agencije za zdravstvenu zaštitu Maldiva (HPA), kako navodi, patrolira područjem s testom i obavlja provjere. U subotu su, kaže, trebali letjeti kući, svježi, obnovljeni i spremni za užurbano božićno razdoblje tijekom kojeg će kombinirati posao i obiteljske obveze.

"No, nakon što je moja majka bila pozitivna na covid na PCR testu prije polaska (zapravo, mog oca su nazvali i obavijestili o rezultatu), svi smo stavljeni u obveznu karantenu 'jer dijelimo broj za rezervaciju'. Shvaćam da me vjerojatno sada mrzite. Možda se čak pitate kako se može lažirati pozitivan covid test kako biste svoj odmor mogli produžiti na račun osiguravajućeg društva. No, sudeći po načinu na koji se omikron širi, velike su šanse da ga ne biste niti morali lažirati".

Praktični izazovi

Nije, navodi dalje, onako kako je željela da bude. Dijeli, kako kaže, veličanstvenu zatvorsku ćeliju s četiri zvjezdice sa svojim partnerom i 16-mjesečnim blizancima, dobili su prostran smještaj jer uobičajene karantenske sobe na otoku nisu dovoljno velike za dva dječja krevetića, isto kao i njezina sestra koja ima djecu i u dobi od sedam i četiri godine.

"Ali mojim roditeljima, koji su u 70-im godinama života, prilično je teško. Kako samo moja majka ima covid (cijepila se i trećom dozom i asimptomatska je), razdvojeni su i dodijeljene su im dvije prljave susjedne kabine u unutrašnjosti otoka prepunoj komaraca. Mislim da dekor i namještaj u njihovim sobama potječe iz vremena kada je odmaralište prvi put izgrađeno 1988. godine – nije ni čudo da su fotografije na njegovoj internetskoj stranici tako 'fotošopirane'. Njihov sat koji odbrojava vrijeme u karanteni 'resetiran' je nakon što ih je službenih HPA vidio kako zajedno večeraju. Uprava odmarališta ih je tretirala kao par nestašnih tinejdžera".

Činjenica da su tako zapeli, kaže, poništava sjaj tog produženog boravka. Zastane joj knedla u grlu, kaže, svaki puta kada se sjeti da njezina svekrva drugu godinu zaredom neće provesti Božić s voljenim unucima. Kada razmisli unatrag, odluka o odmoru usred pandemije čini se, navodi, nevjerojatno sebična s obzirom na rizike. To je, ističe, manje odmor, a više osjećaj krivnje.

"Suočavamo se i s nekim praktičnim izazovima - naivno sam spakirala potrepštine za bebe za osmodnevni odmor, a ne za daljnju karantenu od 14 dana, tako da nam ubrzano ponestaje pelena i maramica. Paket za 28 dolara od 16 pelena koji nam je poklonio hotel neće trajati više od nekoliko dana, ali djeca su prilično sretna što se igraju goli na terasi u mini bazenu, s namještajem raspoređenim poput staze s preprekama okolo ruba tako da ne padnu na pijesak. Liječnik u odmaralištu, koji nas svakodnevno posjećuje kako bi nam provjerio krvni tlak (šarada od zdravstvenog pregleda) pokušava nabaviti naše razne lijekove, posebno za moju sestru, za koju je ta stvar kritična".

Hranu im, kako kažu, dostavljaju u sobu tri puta dnevno konobari Ahmed i Adam. No, vrijeme obroka varira - ručak može doći do 15:00, a večera u 21:0 pa je minibar pun ostataka od prijašnjih obroka da zadrže privid rutine.

Nejasna pravila karantene

"Ako bi mi bilo dozvoljeno nešto prigovoriti, to bi bilo da je vrlo malo jasnih stvari o pravilima naše karantene. Trebamo li svi biti u izolaciji ili samo moji roditelji? Moramo li svi odraditi punih 14 dana? Bi li ponovno testiranje napravilo nekakvu razliku? Sigurno je čovjek s testom mogao smisliti nešto blaže za 'kontakte'? Web stranica HPA-e je nejasna, a uprava hotela nam pruža različite poruke, no ništa ne riskiraju. Malo internetsko istraživanje otkriva zašto - prva dva slučaja covida na Maldivima u ožujku 2020. bili su zaposlenici u Kureduu, koji su se zarazili od talijanskog turista koji je ispao pozitivan po povratku kući. Maldivska policija optužila je odmaralište da je namjerno odgađalo prijavu ovih slučajeva HPA-i, iako nikada nisu optuženi zbog nedostatka dokaza".

No, smatra kako nema smisla biti pod stresom zbog situacije nad kojom ima vrlo malo kontrole. Karantena je, kaže, sastavni dio ovih vremena, kao i cjepiva, maske i temeljito pranje ruku te svi, ističe, moraju dati svoj doprinos kako bi se suzbio virus.

"Oduševljen sam što to činim iz ovog 'tropskog Alcatraza', iako su moja nećakinja i nećak jako zabrinuti da ih Djed Mraz neće moći naći. Nisam još sigurna kada ću doći kući, ali za sada ne idem nikamo. Čuvanje beba i njihova zabava glavna je aktivnost ovdje u 'Karantenalandu'. Moj partner i ja imamo jedno prijenosno računalo, tako da radimo u smjenama. Ovotjedni modni sadržaj Telegrapha stizat će vam iz novog ureda Lhaviyani atola. Sve što trebate znati o provođenju Božića u bikiniju stiže odmah…", završila je svoj tekst u šaljivom tonu Tamara Abraham.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:49