ZARAĆENE STRANE

ODNOSI SNAGA NA POLUOTOKU Saudijci su okupili koaliciju deset zemalja protiv Hutija, ali su svejedno izgubili Jemen

 
Mohamed bin Salman, napad na naftna postrojenja, iranska vojska, Donald Trump
 REUTERS

Jemenski pobunjenici Huti objavili su da su bez ičije pomoći s deset dronova napali najveće saudijsko naftno postrojenje, ali Saudijci i Amerikanci tvrde kako iza napada stoji Iran.

Mike Pompeo, ministar vanjskih poslova SAD-a, dao je izjavu iz koje je očito da u Washingtonu ciljaju na Teheran: “Iran je sada pokrenuo napade bez presedana na svjetsku opskrbu energentima”.

Pompeov nastup je lako shvatljiv. Teokratska diktatura Saudijska Arabija spada među glavne američke saveznice, a Iran među - neprijatelje. Tu su poklapaju interesi SAD-a i Izraela, koji Irance također smatraju glavnim neprijateljima jer ovi naoružavaju Hezbolah u Libanonu. U takvom kolopletu Saudijci su optužili Teheran da je Hutije opskrbio raketama i bespilotnim letjelicama koji su korišteni u napadima na saudijske gradove.

Saudijski državni mediji odmah su izvijestili kako je prestolonasljednik Mohamed bin Salman u telefonskom razgovoru rekao američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da je Kraljevstvo “voljno i sposobno” odgovoriti na napade na nafta postrojenja za koja su odgovornost preuzeli Huti. Zauzvrat je Trump Salmanu potvrdio da je SAD spreman na suradnju s Kraljevstvom kako bi zaštitilo njegovu sigurnost nakon napada dronovima.

Slična se situacija dogodila u svibnju kada su SAD i Saudijci optužili Iran za napad na dva tankera u Perzijskom zaljevu. Ubrzo su Sjedinjene Države poslale nosač aviona USS Abraham Lincoln u Perzijski zaljev “kako bi se spriječili iranski napadi na američke objekte”, iako službena istraga, koju su vodile zemlje čija su plovila tada napadnuta - Ujedinjeni Emirati, Saudijska Arabija i Norveška, nije našla dokaze za krivnju Irana.

S druge strane, teško je vjerovati da su Huti sami sposobni upravljati sofisticiranim napadima dronovima na udaljene ciljeve u Saudijskoj Arabiji, s kojom ratuju već pet godina.

Nakon što su snage Hutija ušle u glavni grad Sanu u rujnu 2014., Saudijska Arabija pripremila je koaliciju deset zemalja, u kojoj su bili Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan i Maroko, te počela krvavi rat. Ispostavilo se da nemaju dovoljno sposobnosti i snage suzbiti neprijatelje te da će rat u Jemenu biti dugotrajan i iscrpljujući, a u međuvremenu je međunarodno priznati predsjednik Abdrabuh Mansur Hadi pobjegao u Saudijsku Arabiju. Huti su zeidi, što je ne baš pravovjeran oblik šijitskog učenja, ali kao neprijatelji Saudijaca surađuju s Iranom, iako obavještajni stručnjaci procjenjuju da je utjecaj Teherana prilično ograničen.

U Jemenu su donedavno postojale dvije zaraćene strane - prvu je predvodio šef jemenske vlade Abdrabuh Mansur Hadi, kojega podržava Saudijska Arabija, a drugu lider Hutija Abdul-Malik al-Houthi, koje pomaže Iran. Ljetos su se iz igre povukli Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su počeli podržavati Prijelazno vijeće Južnog Jemena (STC) koje vodi Aden Aydarus al-Zubaidi čije su snage u kolovozu zauzele najveći dio Adena.

Drugim riječima, Saudijci su de facto izgubili Jemen, a unatoč najmodernijem naoružanju, nisu sposobni zaštititi ni vlastitu državu, a kamoli negdje uvoditi red. Zato žele da se uključi Amerika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 14:09