SUSRET ŠEFOVA DIPLOMACIJE

'ODNOSI SRBIJE I RUSIJE UZDIGNUTI NA RAZINU STRATEŠKOG PARTNERSTVA' Lavrov i Dačić poslali snažnu poruku

 REUTERS

Ministri vanjskih poslova Rusije i Srbije Sergej Lavrov i Ivica Dačić ocijenili su, za ruske i srbijanske medije od srijede, uoči Lavrovljevog posjeta Beogradu, da dvije zemlje provode samostalnu, pragmatičnu i izbalansiranu vanjsku politiku koja se oslanja na vlastite nacionalne interese.

"Naša međusobna suradnja je posebna po uzajamnom poštovanju izbora druge strane i uzimanju u obzir njezinih interesa. Beograd i Moskva protive se štetnoj praksi 'ili s nama ili protiv nas' koja je već dovela do jačanja nepovjerenja i nestabilnosti na europskom kontinentu", prenosi ruski portal Sputnjik izvatke iz zajedničkog teksta Dačića i Lavrova za Rusku gazetu i srbijansku Politiku, uz 180. obljtnicu uspostave diplomatskih odnosa.

Šefovi diplomacija u zajedničkom tekstu navode kako žele "nastaviti jačanje tradicije međusobnih odnosa na sve moguće načine za dobrobit sadašnjih i budućih generacija naših zemalja".

Ministri Lavrov i Dačić naglašavaju kako su danas odnosi između Srbije i Rusije "uzdignuti na razinu strateškog partnerstva", te da se "politički dijalog razvija dinamično, u uvjetima povjerenja i razumijevanja, redovito i na najvišoj razini".

"Danas su pred nama veliki zadaci daljeg jačanja neiscrpnog potencijala srpsko-ruskog partnerstva. Uvjereni smo da postoje svi neophodni preduvjeti za ispunjenje ovog zadataka, a glavni je tradicija prijateljstva i povjerenja koja je prošla stoljetna iskušenja", ocjenjuju šefovi diplomacije Rusije i Srbije u zajedničkom tekstu, u kojem podsjećaju i na "uspješan posjet" srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Rusiji u prosincu 2017. i na niz drugih uzajamnih posjeta visokih dužnosnsika.

Ukazuje se na to da "jačaju sadržajni kontakti i na relaciji vanjskopolitičkih resora" te da obje zemlje "vode samostalnu, pragmatičnu i izbalansiranu vanjsku politiku, koja se oslanja na vlastite nacionalne interese".

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov doputovat će u srijedu popodne u dvodnevni službeni posjet Srbiji u povodu 180. obljetnice uspustave diplomatskih odnosa Rusije i Srbije.

Dočekat će ga srpski kolega i domaćin Ivica Dačić, prvi službeni sastanak uz izjave za medije imat će večeras s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u četvrtak s Dačićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:38