'1 OD 5 MILIJUNA'

ODRŽAN NOVI PROSVJED PROTIV VUČIĆA U BEOGRADU 'Pripremljen nam je doček s policajcima u civilu i plaćenicima koji su trebali izazvati nerede'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.04.2019. u 00:26

Demonstrators protest against President Aleksandar Vucic and his government, in central Belgrade, Serbia, April 6, 2019. REUTERS/Marko Djurica
REUTERS

 

U Beogradu je u subotu održan novi u nizu prosvjeda "1 od 5 milijuna" protiv vlasti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i gradskih čelnika, uz poziv građanima iz cijele zemlje da se 13. travnja okupe na velikom prosvjedu u srbijanskoj prijestolnici i poruče šefu države i vlastima Beograda kako je vrijeme da odu.

 

Prosvjed je počeo kasno popodne ispred zgrade srbijanske vlade minutom šutnje za sve žrtve njemačkog bombardiranja Beograda ujutro 6. travnja 1941., a prosvjedna šetnja završena je performansom ispred Skupštine Beograda kamo su čelnici oporbe simbolično donijeli ulične zapreke.

 

Organizatori prosvjeda "1 od 5 milijuna" i čelnici oporbenog Saveza za Srbiju ranije su najavili da će večerašnja prosvjedna šetnja završiti ispred provladine komercijalne televizije  TV Pink, čijeg vlasnika Željka Mitrovića vide kao udarnu propagandnu snagu aktualne vlasti, ali se od toga odustalo.

 

Demonstrators protest against President Aleksandar Vucic and his government, in front of mayor Zoran Radojicic's office in central Belgrade, Serbia, April 6, 2019. REUTERS/Marko Djurica
REUTERS
 

Glumac i član Demokratske stranke Branislav Lečić utvrdio je da je za sudionike prosvjeda na Dedinju, gdje je sjedište TV Pink, već "pripremljen doček" s policajcima u civilu i "plaćenicima koji bi trebali izazvati nerede" za koje bi bili optuženi prosvjednici i oporba.

 

Ispred Pinka su vođe Saveza za Srbiju oko 18 sati položili vijenac s fotografijom ubijenog umjerenog vođe kosovskih Srba Olivera Ivanovića uz poruku: "Saznat ćemo tko te stavio na nišan spotom na Pinku".

 

Prosvjedna povorka potom se uputila prema središtu Beograda i Trgu Republike gdje su ulice ovog tjedna blokirane zaprekama, a promet obustavljen zbog rekonstrukcije Trga.

 

Oporba tvrdi da se prosvjednike na taj način željelo izbaciti iz središta grada, odakle svake subote kreća prosvjedna šetnja.

 

Demonstrators protest against President Aleksandar Vucic and his government, in front of mayor Zoran Radojicic's office in central Belgrade, Serbia, April 6, 2019. REUTERS/Marko Djurica
REUTERS
 

Prosvjednici su, predvođeni čelnicima oporbenog Saveza za Srbiju, uklonili zapreke i potom ih na čelu povorke odnijeli i simbolično postavili ispred Skupštine Beograda kao poruku gradskim vlastima da građani ne podržavaju način na koji oni vode grad, ne konzultirajući sugrađane za projekte kojima se narušavaju urbanistički i arhitektonski sklad grada i njegovi povijesni simboli, poput Kalemegdanske tvrđave.

 

Prosvjed je, tvrde organizatori, završen bez incidenata, dok beogradski tabloid Kurir blizak Vučiću navodi kako je jedan čovjek napadnut ispred vlade nakon što je u mnoštvu uzviknuo "Živjela Srbija, živio Vučić".

 

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, jedan od gradskih čelnika kojeg prosvjednici i oporba vide kao  ključnog krivca za "kaotično" i "nestručno" preuređenje Beograda, izjavio je da su večerašnjim "nasiljem i terorom" prosvjednici načinili štetu u "desecima tisuća eura", te najavio da će biti podnesene  prijave "za naknadu štete protiv organizatora ovih huligana".

 

Lidere oporbe, Boška Obradovića, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića Vesić je nazvao "fašistima", te istaknuo da su ponovno pokazali da je nasilje i teror njihova jedina politika. "S nekoliko stotina huligana uništili su zaštitne ograde, uništavali strojeve i lomili kocke kojima se popločava trg”, rekao je Vesić, a prenose mediji bliski vlastima.

 

"Neće građani Beograda plaćati divljanje ovih huligana”, poručio je Vesić.

Demonstrators protest against President Aleksandar Vucic and his government in central Belgrade, Serbia, April 6, 2019. REUTERS/Marko Djurica
REUTERS
 

 

Prosvjedi protiv vlasti Aleksandra Vučića traju od 8. prosinca u Beogradu, a u međuvremu su se proširili na još stotinjak gradova u Srbiji gdje se prosvjedne šetnje organiziraju četvrtkom, petkom i subotom.

 

Za 13. travnja oporbeni Savez za Srbiju i organizatori prosvjeda "1 od 5 milijuna" pozvali su građane Srbije "koji su se oslobodili straha" se okupe na velikom prosvjednom skupu u Beogradu. 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo