KAOS

OKO 600 MIGRANATA NASILNO UŠLO U ŠPANJOLSKU Na policajce bacali plastične kante s izmetom i živim vapnom, ozlijeđeno 20 osoba

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.07.2018. u 19:48

Migrants, intercepted aboard dinghies off the coast in the Strait of Gibraltar, are seen on a rescue boat as they wait to disembark after arriving at the port of Tarifa, southern Spain July 26, 2018. REUTERS/Jon Nazca
REUTERS

Više od 600 migranata subsaharskog podrijetla nasilno je u četvrtak ušlo u Španjolsku preskočivši ogradu na granici koja razdvaja španjolski grad Ceutu, na sjeveru Afrike, od Maroka.

U ranim jutarnjim satima oko 800 migranata nasrnulo je na žičanu ogradu koristeći se električnim rezačima metala, kliještima i čekićima kojima su uništavali ogradu, priopćila je španjolska policija. Na španjolski teritorij prešla su 602 migranta.

Nakon toga su, u nastojanju da odbiju španjolske policajce, bacali plastične kante s izmetom te živim vapnom, dodala je policija. Koristili su se i sprejevima u obliku bacača plamena, kamenjem i šipkama.

U sukobu je ozlijeđeno 15 policajaca i petero migranata. Ozlijeđeni su prevezni u bolnicu u Ceuti, gdje se još uvijek nalazi pet migranata te pet policajaca.

Priliku za prelazak granice stotine migranata čekaju u marokanskim šumama pored Ceute i Melille, španjolskih enklava na sjeveru Afrike. Obično se u zoru masovno zatrčavaju na visoku ogradu. Prelazak u četvrtak bio je najmasovniji u posljednjih godinu dana. Prije toga u jednom pokušaju uspjelo je prijeći 200 migranata.

U četvrtak je tako uspjelo nezakonito ući u Ceutu više ljudi nego što ih je ušlo do sad tijekom cijele godine, a u tom je razdoblju ukupno 517 migranata preskočilo ogradu.

Španjolska je jedna od žarišnih točaka za ulazak migranata u Europsku uniju. Tijekom 2017. godine nezakonito je u zemlju ušlo 30.000 migranata, dvostruko više nego godinu ranije. Od siječnja do 15. srpnja ove godine ušlo je 20.000 osoba. Osim preskakanja ograde u Ceuti i Melilli, čamcima nastoje prijeći more koje razdvaja Maroko od obale španjolske pokrajine Andaluzije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo