MANIJAK

OKRUTNI ZAPOVJEDNIK ISIS-a KONAČNO IZA REŠETAKA Upravo on je naredio pogubljenje jordanskog pilota koje je zapanjilo svijet

 
 screenshot YouTube

Zapovjednik Islamske države koji je naredio brutalno pogubljenje jordanskog pilota nalazi se među petero čelnika ISIS-a koji su prošlog tjedna uhićeni u Iraku.

Kako je prošlog tjedna objavljeno, iračke vlasti uhvatile su petero zapovjednika tzv. Islamske države nakon što su ih iračke obaveštajne službe namamile da prijeđu granicu iz susjedne Sirije.

Reč je o pet zapovjednika koji su među najtraženijim liderima ove ekstremističke organizacije, a danas je objavljeno da je jedan od njih Saddam al-Jamal.

Jordanske obavještajne službe vjeruju kako je al-Jamal naredio i organizirao gnusnu likvidaciju njihovog pilota Muatha al-Kasasbeha 2015. godine. Daily Mail piše kako je al-Jamal bio poznat po tome što je u brojnim slučajevima osobno odrubljivao glave ljudima koje su zarobili njegovi vojnici.

Al-Kasasbeh bio je pripadnik Jordanskog kraljevskog zrakoplovstva čiji je avion oboren iznad sirijske Raqe u prosincu 2014. Nekoliko tjedana kasnije ISIS je na internetu objavio video snimku na kojoj je prikazano pogubljenje Jordanca, a koje je šokirala svijet - 26-godišnjak je živ spaljen u kavezu.

Saddama al-Jamala optužuju za stravičan niz zločina, među kojima je i naređenje likvidacije djece koja su pogubljena pred očima svojih roditelja te sudjelovanje u masovnom ubojstvu u sirijskoj provinciji Deir Ezzor.

Ondje je 2014. godine likvidirano 700 pripadnika lokalnog plemena koji su se pobunili protiv ISIS-ove vladavine. Iračke vlasti tvde da je al-Jamal pobio i cijelu obitelj u toj zemlji nakon što su se roditelji usprotivili njegovom vjenčanju s njihovom kćeri.

Na društvenim je medijima nakon zločina pozirao nasmiješen s odrubljenim glavama svojih žrtava.

Ovih dana objavljeni su i detalji njegovog uhićenja. Naime, iračka se vojska poslužila lukavom taktikom upotrijebivši mobitel jednog od ranije uhićenih ISIS-ovih časnika Ismaila al-Eithawija. S njega su pomoću aplikacije Telegram poslali poruku petorici čelnika ISIS-a da prijeđu granicu i dođu iz Sirije u Irak gdje su uhićeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:47