UVREDA KRALJEVSKE OBITELJI

OMILJENOJ VODITELJICI PRIJETI DUGOTRAJNA ROBIJA ZBOG MODNE KRITIKE Drznula se reći da je princezina haljina ružna, policija joj je već za vratom

 
Wanchaleom Jamneanphol
 Facebook

Tajlandska online voditeljica mogla bi biti optužena zbog kritiziranja haljine Miss Universe jer ju je dizajnirala kći tamošnjeg kralja.

Wanchaleom Jamneanphol je popularna online TV voditeljica, no zbog kritike se našla pred ozbiljnim optužbama. Strogi tajlandski zakoni u potpunosti brane da se kaže bilo što negativno o monarhiji, a Jamneanphol je za haljinu, koju je dizajnirala princeza Sirivannavari Nariratana, rekla da je ružna, piše Guardian.

Plavu svečanu haljinu nosila je tajlandska misica, Sophida Kanchanarin, na nedavnom izboru za Miss Universe koji je održan u Bangkoku. Jamneanpholina kritika je postala viralna, proširila se internetom, nakon čega je Kitjanut Chaiyosburana, tajlandski milijunaš i biznismen, koji se počeo baviti politikom, podnio protiv nje tužbu ranije ovaj tjedan.

- Ne mogu prihvatiti da poznata osoba u online svijetu izražava negativno mišljenje koje utječe na ugled države u svijetu - rekao je Chaiyosburana novinarima opisujući objavu kao ‘neodgovorno ponašanje’. Odjel tajlandske policije za suzbijanje tehnološkog kriminala prihvatio je njegovu tužbu.

Tajland ima neke od najstrožih zakona u svijetu vezanih uz kraljevsku obitelj te kažnjava svakog tko ‘kleveće, vrijeđa ili prijeti kralju, kraljici, njihovom nasljedniku ili regentu’, s obzirom na to da su vrlo cijenjena i moćna obitelj.

Zakon je na snazi od 1908., a intenzivno se provodi od 2014. otkad su brojni građani kažnjeni strogim kaznama zatvora. Kritičari ističu da zakon ograničava slobodu govora, a aktivisti i UN više su puta pozvali tajlandsku vladu da ga ukine. Zakoni koji se tiču suzbijanja tehnološkog kriminala također strogo kontroliraju što Tajlanđani objavljuju na internetu i imaju jednako stroge kazne.

Jamneanphol je u međuvremenu obrisala objavu s Facebooka i ispričala se na svom profilu pri čemu je naglasila da ‘nije imala namjeru uvrijediti niti pokazati nepoštovanje prema visokoj instituciji’.

- Jednostavno nisam bila svjesna svih posljedica moje online aktivnosti u objavama i komentarima koji su nanijeli štetu kraljevskoj obitelji i monarhiji - rekla je.

Nariratana, jedina kći kralja Vajiralongkorna i bivše žene Sujarinee Vivacharawongse, osnivačica je i kreativna direktorica brenda visoke mode, Sirivannavari. Često krasi naslovnice Tatlera i Voguea i često je opisuju kao najveću ljubiteljicu mode na Tajlandu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:11