NAPUNIO 105 GODINA

'ON TOČNO ZNA ŠTO SE DOGAĐA S COVIDOM-19' O globalnoj pandemiji koronavirusa oglasio se i jedini živući Španjolac koji je prebolio španjolsku gripu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 24.03.2020. u 23:10

Flu ward. A SERIES OF fascinating colourised photos showing the devastating effects of a flu epidemic which killed around 50 million people at the beginning of the 20th century have resurfaced today, on the 100th anniversary of the Spanish flu epidemic which swept across the world. The pictures, originally taken in 1918, show how communities across America struggled to cope with the deadly H1N1 influenza virus, nicknamed the Spanish Flu after extensive media coverage of the epidemic’s effects in Spain. One image shows a hospital hallway full of the beds of men struck down by the flu, while another shows a group of baseball players wearing face masks as they take place in a match. Royston Leonard / mediadrumworld.com, Image: 365837427, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Royston Leonard / mediadrumworld / Media Drum World / Profimedia
Royston Leonard / mediadrumworld / Media Drum World / Profimedia

Oboljeli od španjolske gripe

 

Jose Amael Pena slovi za jedinog živućeg Španjolca koji je preživio španjolsku gripu, pandemiju koja je prije malo više od stoljeća zavila svijet u crno, a po broju žrtava svrstala se odmah uz bok milenijskoj pošasti kugi, premda je trajala svega godinu dana.

Pena je imao samo četiri godine kada je španjolska gripa 1918. pogodila Luarcu, mjesto u kojem živi, i uzela 500 života, što je četvrtina od 2000 stanovnika, piše The Guardian.

On je s prozora promatrao kako se neprestane pogrebne procesije kreću prema groblju.

U jesen iste godine, Pena je postao jedini od svojih sedam braće i sestara kojeg je zahvatila tzv. španjolka.

- Još uvijek ne mogu shvatiti da sam ovdje. Kad sam se probudio jedva sam hodao. Moramo sam puzati - kazao je za El Mundo danas 105-godišnji Pena.

Kako je ispričao, liječnik mu je prepisao pare kuhanog eukaliptusa i morskih algi.

Pena posljednjih tjedana promatra kako se razvija nova pandemija koronavirusa, a Španjolska je jedna od pogođenijih europskih zemalja.

Njegova kćer Anunciata kazala je za El Mundo kako on točno zna što se događa s koronavirusom.

- S obzirom na to da je proživio sve to, sada mu je teško. Boji se da će se opet dogoditi nešto slično, iako živimo u različitim vremenima - kazala je.

Joe Newman, 107-godišnjak iz Sarasote na Floridi, također je preživio španjolsku gripu i komentirao situaciju s koronavirusom.

- Ima nas koji kažu da će i ovo nestati. Ali pod koju cijenu? - kazao je za ABC News.

Pozvao je ljude da jedni drugima budu podrška.

- Tako je bilo kroz svaku krizu koju smo imali. A onda, kad pogledamo unatrag, daje to bilo ono što nas je provelo kroz to - kazao je Newman.

Izdvajamo