NAPUNIO 105 GODINA

'ON TOČNO ZNA ŠTO SE DOGAĐA S COVIDOM-19' O globalnoj pandemiji koronavirusa oglasio se i jedini živući Španjolac koji je prebolio španjolsku gripu

 
Oboljeli od španjolske gripe
 Royston Leonard / mediadrumworld / Media Drum World / Profimedia

Jose Amael Pena slovi za jedinog živućeg Španjolca koji je preživio španjolsku gripu, pandemiju koja je prije malo više od stoljeća zavila svijet u crno, a po broju žrtava svrstala se odmah uz bok milenijskoj pošasti kugi, premda je trajala svega godinu dana.

Pena je imao samo četiri godine kada je španjolska gripa 1918. pogodila Luarcu, mjesto u kojem živi, i uzela 500 života, što je četvrtina od 2000 stanovnika, piše The Guardian.

On je s prozora promatrao kako se neprestane pogrebne procesije kreću prema groblju.

U jesen iste godine, Pena je postao jedini od svojih sedam braće i sestara kojeg je zahvatila tzv. španjolka.

- Još uvijek ne mogu shvatiti da sam ovdje. Kad sam se probudio jedva sam hodao. Moramo sam puzati - kazao je za El Mundo danas 105-godišnji Pena.

Kako je ispričao, liječnik mu je prepisao pare kuhanog eukaliptusa i morskih algi.

Pena posljednjih tjedana promatra kako se razvija nova pandemija koronavirusa, a Španjolska je jedna od pogođenijih europskih zemalja.

Njegova kćer Anunciata kazala je za El Mundo kako on točno zna što se događa s koronavirusom.

- S obzirom na to da je proživio sve to, sada mu je teško. Boji se da će se opet dogoditi nešto slično, iako živimo u različitim vremenima - kazala je.

Joe Newman, 107-godišnjak iz Sarasote na Floridi, također je preživio španjolsku gripu i komentirao situaciju s koronavirusom.

- Ima nas koji kažu da će i ovo nestati. Ali pod koju cijenu? - kazao je za ABC News.

Pozvao je ljude da jedni drugima budu podrška.

- Tako je bilo kroz svaku krizu koju smo imali. A onda, kad pogledamo unatrag, daje to bilo ono što nas je provelo kroz to - kazao je Newman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:40