PAKAO UMJESTO DJETINJSTVA

'ONI UBIJAJU NAŠU DJECU' Pet tehnoloških divova ide na sud zbog dosad neviđene tužbe: 'Mališani od 9 godina radili su za 75 centi dnevno...'

 Kenny Katombe / REUTERS

Apple, Google, Dell, Microsoft i Tesla idu na sud, i to zahvaljujući dosad neviđenoj tužbi koju je protiv njih podiglo 14 roditelja i djece iz Demokratske Republike Kongo.

Siromaštvo

U tužbi, koju je uime roditelja i djece podnijela tvrtka International Right Advocates, tehnološki giganti optužuju se za pomaganje i poticanje smrtnih slučajeva i slučajeve ozbiljnog ozljeđivanja djece, za koju tvrde da rade u rudnicima kobalta koji su dio opskrbnog lanca tih kompanija. Ulagatelji tužbe traže odštetu za prisilni radi i dodatnu kompenzaciju zbog nepravednog bogaćenja, nemarnog nadzora i namjernog nanošenja emocionalne nevolje, piše britanski Guardian.

U tužbi se navodi da su neka djeca ilegalno radila u rudnicima u vlasništvu britanske rudarske kompanije Glencore. Kobalt iz njegovih rudnika prodaje se Umicoreu, tvrtki za trgovinu metalom i rudama sa sjedištem u Bruxellesu, koja je pak kobalt preprodavala spomenutim tvrtkama.

Druga su radila u rudnicima čiji je vlasnik velika kineska kompanija Zhejiang Huayou Cobalt. I ta tvrtka navodno opskrbljuje barem neke od spomenutih kompanija.

Djecu je na rad u rudnicima, tvrde njihovi roditelji, natjeralo ekstremno siromaštvo. Nakon što su se zaposlili, zarađivali su samo dva dolara na dan i to za vrlo težak i opasan posao, u podzemnim tunelima, u mraku, s vrlo primitivnim alatima. Neka od djece su poginula radeći, primjerice u urušavanju tunela. Druga su stradala u nesrećama.

Jedna od tužiteljica tvrdi da je njezin nećak morao potražio posao u rudnicima jer obitelj više nije mogla plaćati njegovu mjesečnu školarinu u iznosu od šest dolara. Radio je u jednom od tunela koji se urušio i živoga ga zakopao. Nikad nisu dobili njegovo tijelo.

Potražnja

Drugo dijete, koje je predstavljeno samo kao John Doe 1, tvrdi da je u rudnicima počelo raditi kad mu je bilo devet godina. Radio je kao “mula”, nosio vreće kobalta za dnevnicu od 0,75 dolara. No, jednog je dana pao u tunel. Izvukli su ga radnici no onda je ostavljen sam, sve dok roditelji nisu doznali za nesreću i došli po njega. Paraliziran je i nikad neće hodati. Ni u ova dva slučaja, ni u drugima, nikome nije bila isplaćena nikakva odšteta. Obitelji tvrde da su spomenuti tehnološki divovi svjesni i da posjeduju “posebno znanje” o tome da se u rudnicima pribjegava dječjem radu, da posluju s rudarskim kompanijama i da su, zahvaljujući dječjem radu u rudnicima kobalta, stekle znatnu financijsku prednost.

Isto tako, sve imaju resurse i autoritet nadzirati i regulirati svoj opskrbni lanac, a činjenica da to nisu radile pridonijela je ozljedama i smrti.

Kobalt se koristi u proizvodnji pametnih telefona, prijenosnih računala i električnih automobila. Potražnja za kobaltom utrostručila se u posljednjih pet godina, a trebala bi se još dodatno udvostručiti do kraja 2020. Više od 60 posto kobalta dolazi iz DR Konga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:04