KRAJ TAJNIH RAZVODA

ONO KAD SAUDIJSKI PRINC IZIGRAVA VELIKOG REFORMATORA Žene u Saudijskoj Arabiji ubuduće će morati dobiti obavijest da više nisu u braku

Ilustracija
 Faisal Al Nasser / REUTERS

Novi zakon u Saudijskoj Arabiji omogućit će ženama da dobiju službenu obavijest ukoliko se njihov suprug razveo od njih. Naime, prema dosadašnjem zakonu, muž se mogao razvesti a da pritom ne obavijesti svoju suprugu, piše BBC.

Od ove nedjelje, sudovi će morati obavijestiti žene pisanim putem o tome da su razvedene.

Pravni stručnjaci kažu da će nov zakon dokinuti praksu tajnih razvoda prema kojoj su se muževi mogli razvesti od svojih supruga, a da one to uopće ne znaju.

Nova direktiva osigurat će da žene budu u potpunosti svjesne svog bračnog statusa kako bi mogle zaštititi svoja prava, poput prava na alimentaciju.

Također, kako kaže saudijska odvjetnica Nisreen al-Ghamdi, sada će biti osigurano da ne dolazi do zloporabe punomoći odvjetniku izdane prije razvoda.

Mnoge žene uložile su žalbu sudu jer su se njihovi muževi razveli od njih bez njihova znanja, kazala je odvjetnica Samia al-Hindi.

Ovo je novi korak u ekonomskim i društvenim reformama koje je pokrenuo princ Mohammed bin Salman, među kojima je i onaj da žene smiju prisustvovati nogometnim utakmicama i raditi neke poslove tradicionalno rezervirane za muškarce.

Prošle godine, Saudijska Arabija ukinula je zabranu vožnje automobila ženama, no u toj je zemlji i dalje ženama štošta zabranjeno bez nadzora njihovih muževa, očeva, braće ili sinova.

Na primjer, žene ne smiju podnijeti zahtjev za izdavanjem putovnice, same putovati izvan zemlje, udati se (njih samo netko može uzeti za ženu, ali one o tome ne odlučuju), otvoriti bankovni račun, pokrenuti neke poslove, otići na neobaveznu operaciju (poput one estetske) ili dobiti dopust tijekom izdržavanja zatvorske kazne.

Sistem muškog nadzora nad ženama, pretvorio je Saudijsku Arabiju u zemlju s najvećom nejednakošću među spolovima na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:20